Ingatlan fotózás tippek profiktól – hogy a legjobb áron add el a lakásod!

Ingatlanfotózás tippek

Az ingatlan értékesítés egyik legfontosabb, de mindenképp elengedhetetlen része a profi minőségű ingatlan fotók készítése. Sajnos a magyar gyakorlatban még mindig rengeteg a gyenge színvonalú fotókkal megjelent ingatlan hirdetés. Ezért egy kis segítséggel garantáltan ki tudsz emelkedni közülük. Így pedig jobb árat fogsz tudni kérni a lakásodért vagy a házadért.

Milyen tanácsokat adna egy profi ingatlan fotós, amelyekkel te is sokkal jobb képeket készíthetsz? 

“Ha a lakásodról készült fotók ízlésesek és szemet gyönyörködtetőek, akkor a hirdetésed már önmagában kiemelkedik a tömegből, és azonnal felkelti vele az érdeklődők figyelmét. És valljuk meg, mi más is lenne a cél egy lakás hirdetéssel, minthogy az a megfelelő vevőt bevonzza neked?!” – mondja egy profi ingatlan fotós. 

Ráadásul ha jók a fotók, akkor a lakást kereső vevőjelöltek azonnal meg tudják azt is  állapítani, hogy az adott lakás megfelelő-e az igényeinek, és ez alapján döntenek a megtekintésről. Vagyis a jó ingatlan fotó arra is tökéletes, hogy jól kiszűrje a tömegből a számodra ideális jelölteket!

Az alábbi cikkben összegyűjtöttük a lakás fotózás leghasznosabb tippjeit, amelyek segítségével hatalmas előnyre tehetsz szert az “átlagos” ingatlan hirdetésekkel szemben.

Ha bővebben is érdekel a téma, akkor azt javasoljuk, hogy nézd meg az “Eladásgátló tévhitek az ingatlan eladásban” sorozatunk 14. epizódjaként megjelent videónkat is az Ingatlan fotózás tippjeiről ide kattintva!

Az ingatlan fotózás technikai igényei:

Azt gondolhatnánk, hogy a 21. században, amikor már mindenki zsebében szuper okostelefon lapul, akkor szinte bárki tud jó ingatlan fotót csinálni.

Sajnos ez óriási tévedés!

Ha szeretnél jókat nevetni (vagy inkább szörnyülködni?), hogy milyen elképesztően gyatra fotókat találunk ma a különféle ingatlanos hirdetési portálokon, akkor ebben a videóban képekkel ábrázolva is megtekintheted a leggyakoribb ingatlan fotós hibákat.

Ehhez képest nézzük meg, hogy hogyan kellene kinéznie egy jól elkészített ingatlan hirdetésnek:

Mielőtt belemélyednénk a részletekbe, azt azért jó ha tudod, hogy nem a fényképezőgép, vagy a telefon tesz valakit profi fotóssá. A technika összesen nagyjából 10%-ot tesz hozzá a végeredményhez. 45%-t jelent a tudás és másik 45%-ot a helyszínnek a fotózásra való felkészítése!

Tehát ahogy említettük, a legújabb generációs telefonokkal egész jó képet lehet csinálni, de egy valóban jó ingatlanügynököt például már arról is azonnal felismersz, hogy NEM telefonnal fényképez.

Mi ezt a Canon 750D típusú tükörreflexes digitális fényképezőgépet használjuk, egy 10/18-as széles látószögű optikával felszerelve és állványra (vagy ahogy a fotósok hívják: statívra) helyezve! 

mi ezt a fényképezőgépet használjuk ingatlan fotózáshoz

Ha egyébként mégis okostelefonnal látnál hozzá a fotózáshoz, akkor mindenképpen olyat érdemes használni, ami képes a széles látószögű kompozíciókra. Ingatlan fotózás során szinte minden esetben széles látószögű optikát kell használni – ez fogja ugyanis hűen és érzékelhetően ábrázolni a tereket, és a helyiségek nagyságát

Nagyon fontos az állvány és a vaku!

Ha igazán jó képeket szeretnél, akkor szükséged lesz állványra is, mert ahhoz, hogy tűélesek legyenek a képek, szűk rekesz viszont hosszú expozíciós idő kell.

Kell még néhány vaku is, mert a fényviszonyok szinte soha nem egyenletesek egy lakáson belül.

Ha ablakkal szemben fotózunk, akkor az lesz a gond, hogy vagy látszik a szoba, de kiég az ablak, vagy pedig látszik ugyan, hogy mi van az ablakon kívül, de a szoba sötét. 

Ha szeretnéd ezt elkerülni, érdemes megismerkedned a HDR technológiával. 

A HDR (high dynamic range) képalkotó folyamat alapja a többszörös képalkotás, ami két képet készít ugyanabban az időben egyetlen gombnyomással (a komolyabb fényképezőgépek kettőnél többet is képesek rögzíteni): az egyik kép az összes sötét részletet, a másik az összes világos részletet tartalmazza, majd ezekből készíti el a fényképezőgép a végleges fotót. Ez egészen remekül kiküszöböli a túlexponált (világosból szinte fehér) és alulexponált (sötétből fekete) részeket.

jó és rossz példa az ingatlan fotókról, ingatlan fotózásról

A fenti képen jól láthatod a HDR nélkül és a HDR-technikával készült fotók közti különbséget.

Ezen kívül érdemes valamilyen képszerkesztő programot (pl. lightroom vagy profibbaknak photoshop) is felhasználói szinten elsajátítani, hogy kihozd a legtöbbet a fotóidból!

Ha ez a rengeteg technikai dolog most egy kicsit elbizonytalanított, akkor se ess kétségbe! Igény esetén szívesen állunk rendelkezésedre profi fotós, videós kollégával, valamint belsőépítésszel, és ha gondolod, szívesen levesszük a teljes eladással járó macerát is a nyakadból, és neked nem lesz gondod vele.

Ha viszont még mindig ég a tűz benned, és kíváncsi vagy a profi fotósok tanácsaira, akkor lássuk is a lényeget:

Ingatlan fotózás tipp #1: a legjobb arcát mutasd az ingatlannak a fotókon!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a vásárlók gyakran csupán 3-4 másodpercet töltenek egy hirdetéssel – és ez alatt döntenek, hogy tovább görgetnek, vagy sem!  Ezért tehát nagyon fontos, hogy a lehető legjobb színben mutassuk be a lakásunkat, ha tényleg jó áron akarjuk eladni!

  • Fotózás előtt húzzuk fel a redőnyöket, engedjünk be természetes fényt!
  • Takarítsunk ki alaposan (nagyon illúzióromboló, ha vízköves vagy fogkrémfoltos a tükör)!
  • Rakjunk makulátlan rendet! Ha nagyobb a lakásunk, nyugodtan kijelölhetünk egy “rumli szobát”, ahová felhalmozhatunk minden lomot. 
  • Tüntessük el a flakonokat a képből! (És ha megoldható, a családi fotóalbumot és a videokazetta gyűjteményt is, valamint a polcokat is ürítsük le, nem fog jól mutatni.)

Díszítsük fel a látványt néhány szebb díszpárnával, függönnyel, kiegészítő lakástextillel!  (Garantáltan megsokszorozza hatást!)
ingatlan fotózás tipp: a home staging, azaz a berendezés fontosságaHa ezt a fenti két képet összehasonlítod, érteni fogod, hogy mire is gondolunk valójában!

Ingatlan fotózás tipp #2: Legyen homlokzati fotónk!

Ez egy társasház esetén is fontos, mert a vevő természetesen szeretné tudni, hogy milyen épületben van a lakás, de egy családi ház esetén elengedhetetlen a külső fotó is.

Itt persze felmerülhet egy olyan kérdés, hogy miért van akkor kihagyva számos hirdetésből a homlokzati fotó. Nos, ha egy kis szakmai titkot elárulhatunk, azért, mert az ingatlanosok többsége fél attól, hogy a magukat rafináltnak gondoló vevők az ingatlanost kihagyva, odamennek és becsöngetnek. 

 A másik dolog amitől félnek, hogy ezzel jelzést adnak a konkurenciának. A környéken dolgozó ingatlanosok ugyanis esetleg kép alapján is megmondják, hogy mi a cím. Így ők is becsöngethetnek az eladóhoz, és megpróbálhatják kitúrni a megbízást kezelő kollégát az üzletből.

Ingatlan fotózás tipp #3: Figyelj a fényekre, a megvilágításra!

A világítás az egyik legfontosabb eleme mindenféle fényképezésnek, ez döntően  befolyásolja az ingatlanodról készült fotók látványát. 

Ingatlanfotózáshoz a legjobb a természetes fény, ezért ennek megfelelően tervezd meg a fotózás idejét!. A természetes megvilágításhoz a legjobb napszak körülbelül egy órával napnyugta előtt vagy kora reggel van.

Figyelj oda a negatív időjárási viszonyokra is! Ha kint szél, eső, havazás vagy köd van, akkor az nagyon lecsökkenti a fényt a lakásban is. Bár beltéren vakuk használatával lehet kompenzálni a dolgot, a kültéri fotónál nagyon nem mindegy, hogy kék ég, csodás bárányfelhők és vidám színek láthatók rajta, vagy pedig egy komor szürkeség.

Érdemes ügyelni arra is, hogy ne legyenek az izzóid különféle tónusúak. Ma már ugyanis szimpla fehér izzóból is rengetegféle kapható (hideg fényű, meleg fényű, dimmelhető stb…) A legjobb, ha a fotózáshoz egységesen mindenhol hideg fényű izzókat használsz! A színeket ugyanis úgy érzékeli a szemünk, hogy a dolgok visszaverik a rájuk eső fényt. Na már most, ha sárga fény esik mondjuk egy kék dologra, akkor az zöld lesz a fotón, a hófehér fal meg sárga. 

Tehát, ha hirdetési anyagot készítünk, és valóban szép képeket szeretnénk, akkor a lényeg, hogy egységes (és lehetőleg hideg tónusú) fények legyenek a lakásban. 

Vagy használjunk profi fotós vakut, és akkor biztosan a legszuperebb megvilágítást kapjuk.

Ingatlan fotózás tipp #4: Tervezd meg a kép kompozícióját előre!

A legtöbb ember általában ezt szokta elrontani. 

Művészeti definíció szerint a kompozíció az elemek elrendezése egy alkotásban. Célja, hogy az elemeket úgy helyezzük el, ami által a szemlélődő számára az üzenetünket hatékonyan közvetíteni tudjuk.

Egy kicsit érhetőbben megfogalmazva: a kompozíció lényegében a helyes elhelyezést jelenti. Hogy a képen az látszódjon, amit láttatni szeretnénk!

Ugye, így már világosabb! Az ingatlan fotózásnál ezért a kompozíció fontosabb, mint bármely más típusú fotózásnál.

ingatlan fotózás: egy jó példa

A képen annak kell látszódnia, ami vonzóvá és kívánatossá teszi az ingatlanunkat egy érdeklődő vásárló számára!

A legfontosabb, leglátványosabb helyiségekről (azaz nappali, hálószoba, konyha, fürdő) a legjobb minőségű képeket készítsük el! 

Ezt általában úgy érhetjük el, ha a helyiségek sarkaiból készítjük el a felvételeket! Nagyobb helyiség esetén pedig lehetőleg minden sarkából. Ez azért fontos, hogy a képen látszódjon az egész tér. Eladó és kiadó lakásoknál ugyanis egyértelműen döntő tényező, hogy a néző érezhesse, mekkora lehet a valóságban, hogyan és mekkora bútorok férhetnek el benne.

Ha csak egy részét mutatnánk, vagyis a szoba közepéről fotóznánk jobbra vagy balra, akkor csak egy részt tudnánk megmutatni. Ezért jobb sokkal, ha egy fal mellé, illetve még inkább egy sarokba állva készítjük a fotókat. 

Figyeljünk arra is, hogy ne legyen a szoba közepén olyan bútor (pl egy hatalmas fotel, vagy kanapé), ami megtöri a képet, és emiatt mondjuk kevésbé látszik tágasnak a nappali.

OK, de mit kezdjünk a szűk helyiségekkel?

A profi fotósok tippje erre, hogy a szűkebb helyiségeket, mint pl a fürdőszoba, fentről, a sarokból lefelé fotózzuk, így tűnnek ugyanis a legtágasabbnak. Így minden fontos dolgot be lehet komponálni a látványba.

Ingatlan fotózás tipp #5: Használjunk fekvő képeket, és ne állót!

Ha csak házi használatra készítenél képeket az ingatlanodról, akkor persze ez nem volna lényeges szempont. De ha hirdetésre készíted, akkor felejtsd el az álló tájolást!  

A hirdetési portálokon ugyanis fekvő elrendezésben kerülnek fel a képek, és ha te álló képet töltesz fel, akkor a rendszer alul és felül egész egyszerűen levágja a fotódat. Így pedig egészen szörnyű torzók jöhetnek létre, amelyek láttán egyetlen jóérzésű, igényes vevő sem fog rákattintani a hirdetésedre.

Jegyezd meg tehát jól, hogy a hirdetőportálokon a vevők a fekvő index képeket látják, és ez alapján döntenek! 

Ez egyébként az emberi szem természetes perspektívájához is lényegesen közelebb áll, mint a TikTok videók 9:16 arányú, keskeny álló tájolása.

Reméljük, hasznosítani tudod a felsorolt profi ingatlan fotózási tippeket!

Jó ingatlan fotózást kívánunk Neked, de amennyiben úgy döntesz, hogy szeretnél igénybe venni szakértői segítséget, akkor bátran keress Bennünket elérhetőségeinken! 

Mi elsősorban azért dolgozunk, hogy az ingatlan eladókat segítsük! Célunk, hogy többért, gyorsabban és kevesebb stresszel tudd eladni az ingatlanodat!

Legutóbbi bejegyzések

Olvasd el az alábbi cikkeket is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük