8 tipp a profi ingatlanos kiválasztásához

Ingatlanos választáshoz tippek

Szeretnéd a lehető legjobb áron eladni az ingatlanodat? Ráadásul lehetőleg minél gyorsabban és minél simább módon. Ez teljesen érthető. Sokak számára az sem jelent nagy akadályt, hogy az ingatlan értékesítéssel járó hatalmas hercehurcát (hirdetési kampány, home staging, profi bemutatás, ártárgyalás, vevőkezelés, jogi előkészítés, szerződéskötés, stb…) maguk vigyék végig. Aki viszont ezt nem szeretné mind a nyakába venni, annak jól fog jönni egy profi ingatlanos segítsége és szaktudása.

De hogyan lehet felismerni a profi ingatlanost?

A témában készítettünk egy 8 “belsős” tippet összefoglaló részletes videót is, amelyet az alábbi linkre kattintva tudsz megnézni:

 De ha nem szeretnél videót nézni, vagy nem tudsz jegyzetelni, akkor íme az elhangzottak tartalmi összefoglalója:

Számos olyan élethelyzet adódik, amikor az ember egész egyszerűen nem tudja vagy nem akarja magára vállalni azt a rengeteg teendőt, ami az adás-vételi folyamattal jár. Ilyen lehet például, amikor valaki nem ott lakik abban az ingatlanban, amit hirdet. Mert mondjuk már kiköltözött, vagy örökölte a lakást, vagy mert külföldön dolgozik életvitelszerűen. Stb.. stb…

Ilyenkor az ügyek szakszerű lebonyolításához még annak is érdemes egy profi ingatlanos segítségét kérnie, aki amúgy maga is remekül el tudná adni a lakást.

Sajnos viszont tényleg sok olyan ügynök is felbukkan a piacon, akiknek a szaktudása (finom szólva is) megkérdőjelezhető. Jogos ilyenkor a félelem és a kérdés: hogyan válasszuk ki azt az ingatlanost, aki nemcsak profi, de megbízható is?

A profi ingatlanos egy kényelmi szolgáltatást nyújt!

Annak a trükknek ma már egyetlen értelmes eladó sem dől be, amikor az ingatlanos azzal a “dumával” jön, hogy “mi vagyunk a legnagyobbak”, vagy “nekünk van a legnagyobb adatbázisunk 750 ezer potenciális vevővel”, vagy “kínai befektetőket fogunk idecsábítani”.

Hiszen ki az az elmebeteg eladó, aki 750 ezer vevőnek akarja bemutatni a lakását? Vagy aki alig várja, hogy tömegével érkezzenek a kínai befektetők a konyháját megcsodálni?

Egy eladónak végsősoron nem erre, hanem egyetlen vevőre van csupán szüksége. Arra, aki fizetőképes, aki komoly szándékú, és aki megadja a kért vételárat.

Ezért egy profi ingatlanos legfőbb hozzáadott értéke valójában a kényelmi szolgáltatásának értéke és mértéke.

Vagyis hogy mekkora rutinja van, és mennyi terhet tud levenni az eladó tulajdonos válláról. Azzal pedig a lakás gyorsabban, gördülékenyebben és valószínűleg jobb áron kel majd el.

8 tanács egy profi ingatlanostól

Több mint 15 év ingatlanpiaci tapasztalatával felvértezve az alábbi jótanácsokat tudjuk adni azok számára, akik biztosak szeretnének lenni a lehető legjobb ingatlanos szakember megtalálásában!

1.Kérj írásos ajánlatot a feladatlistáról!

Legyen ez az első szabály. Mielőtt még bármilyen részletesebb egyeztetés történne, kérd meg, hogy a kedves ingatlanos kolléga küldje át e-mailben, írásban azon feladatok részletes listáját, amit ő vállalna a közvetítői jutalékért cserébe.

Ebből máris lesz egy összehasonlítási alapod, hogy mire számíthatsz majd az illető szakemberrel kapcsolatban. És akinek még feladatlistája sincs, az nyílván annyira komolytalan, hogy nem érdemes pazarolni rá az időt.

2. Nézd meg a weboldalát!

Nagyon alapvető szabály, de mégis sokan elfeledkeznek róla. Szerencsére ma már a legtöbb háztartásban van internet kapcsolat. Kérjük el a telefonon bejelentkező ingatlanügynök weboldalának címét és vessünk rá egy pillantást. Nem kell szakmai elemzésbe bocsátkozni, de ha látod, hogy a weboldal jól néz ki, és rendszeresen frissül is, akkor valószínűleg nem egy kóklerral van dolgod.

Nézd meg azt is, hogy referensként mennyi ingatlant hirdet az adott pillanatban. Ha ez a szám 20-nál több, akkor élj azzal a feltételezéssel, hogy a te ingatlanodra már nem nagyon lesz se ideje, se energiája.

3.Nézd meg a profilját Facebookon, Google-n is!

A weboldal megtekintése után végezz egy kis nyomozást a közösségi médiában is. Szokott az illető pl a Facebookon, vagy az Instán is posztolni? Mihez adja a nevét? Büszke a munkájára és munkájával elért sikerekre? Keress rá a véleményekre is. Egy több éve sikeresen dolgozó ügynökről egész biztosan kell, hogy találj kommenteket, pozitív vagy negatív kritikákat, ajánlókat stb… a Google adatlapján, vagy a Facebook oldalán.

4.Mit mondtak róla azok, akik már dolgoztak vele?

Keresd meg ezeket a visszajelzéseket, és olvasd át őket. Figyelem! Az nem baj, ha nem csupa 100% pozitív véleménnyel találkozol, (hiszen egy valóban profi ingatlanosnak kötelessége a ház “hiányosságaira” is felhívni a tulajdonos figyelmét, ami meg nem mindenkinek fog tetszeni elsőre). Az viszont már legyen vészcsengő, ha túlnyomórészt negatív kommenteket írnak valakiről a korábbi ügyfelei.

5.Adjon referenciát!

Milyen esetei voltak, amikre különösen is büszke? Ezt a kérdést a legjobb szóban feltenni egy személyes találkozás alkalmával és figyelni a reakcióját. Ha az ügynöknek felcsillan a szeme, és láthatóan élvezettel meséli, hogy milyen komoly kihívásokat sikerült már megoldania, akkor nagy eséllyel egy jó szakemberrel van dolgod.

Ha viszont csak szemlesütve hebeg-habog vagy láthatóan egy bemagolt sablonszöveget mond fel, esetleg gyorsan eltereli a témát, akkor ezen a ponton nyugodtan be is fejezheted a megbeszélést.

6.Mi a személyes benyomásod az illetőről?

A személyes találkozás során természetesen az első benyomásnak is fontos lélektani szerepe van. Mennyire tűnik számodra hitelesnek, hozzáértőnek? Mennyire szimpatikus, kedves, segítőkész?
Tedd fel magadnak a kérdést: ha te lennél egy vevő, akkor vennél-e az illető ügynöktől bármit is? Ha ugyanis már te magad is úgy érzed, hogy ilyen embertől max. egy kiló banán árát reszkíroznád, akkor ne lepődj meg, ha más sem szívesen bízna rá tízmilliókat.

7.Vitatkozik-e az áron?

Ez már egy igazi “feketeöves” értékelési szempont. Tudni kell hozzá ugyanis, hogy a vevők az esetek 95 százalékában hajlamosak túlárazni az ingatlanukat. Hiszen egyrészt érzelmileg is kötődnek hozzá, de anyagilag is mindenki szeretne “extrán” jól járni. Ebből automatikusan következik, hogy a tulajdonosok szinte minden esetben a piaci ár fölé becslik a várakozásaikat.

Ha egy túlárazott ingatlant az ügynök azonnal, egyetlen kérdés nélkül tudomásul vesz, akkor az arra utalhat, hogy maga sincs teljesen tisztában a valós piaci értékkel.
Ez persze később majd ki fog derülni, csak addig te hónapokat vesztesz az életedből, és lehet hogy a legjobb vevőket pont elszalasztod közben.

Ha viszont az ingatlanos azonnal jelzi, hogy az ő tapasztalatai alapján ennek az adott ingatlannak a reális ára más lesz, mint amit te laikusként elképzeltél, akkor valószínűleg egy profi szakemberrel van dolgod.

8.El tudja-e magyarázni a szerződést érthetően?

És végül egy újabb pont, ahol nagyon gyakran “kibújik a szög a zsákból”. Kérd meg a kollégát, hogy magyarázza el neked a megbízási szerződésnek (amit alá akar veled íratni azon nyomban) az összes pontját érthetően és “magyarul”!

Számos amatőr ingatlanosnak ebbe bele fog törni a bicskája, hiszen mondjuk csak épp egy gyorstalpaló tanfolyamot elvégzett, de valójában fogalma sincs az ingatlan értékesítéshez kapcsolódó jogi kérdésekről, és azok buktatóiról.

Ha viszont az összes pontot el tudja magyarázni közérthető módon, akkor valószínűleg nem egy szerencsevadászba botlottál, hanem egy tapasztalt szakemberbe.

Remélem tudtunk segíteni abban, hogy ingatlan eladás során te is könnyen megtaláld a számodra megfelelő profi kollégát! Ha szeretnéd, hogy személyre szabott tanácsokkal is segítsünk, akkor keress minket bizalommal!

Ha pedig érdekelnek az aktuális ingatlanpiaci folyamatok részletesebben is, akkor olvasd el a 2022-es ingatlanárak legfontosabb trendjeit itt!

Mlinárik Márton Ingatlanspecialista, ingatlanközvetítő, ingatlanértékesítés és adás-vételi szolgáltatások Budapesten

Feliratkozás blog értesítőre

Adatkezelési tájékoztató

Legutóbbi bejegyzések

Olvasd el az alábbi cikkeket is:

telek vásárlás

Telek vásárlás – Mennyit ér a telek, amit kinéztél?

A mostani cikkben arról lesz szó, hogy hogyan állapítsuk meg egy telek értékét, pontosabban, hogy mitől függ egy telek ára. A telek sajátos ingatlan, nincs belőle több, vagyis nem lehet több földterületet előállítani, mint ami jelenleg van. Így a kínálat szűkössége is nagyban befolyásolja az értékét. Ha viszont építkeznél és álmaid otthonát szeretnéd megvalósítani, akkor első lépésként szükséged lesz egy telekre, ahol kezdődhetnek a munkálatok. Rengeteg csalódástól és idegeskedéstől kímélhetjük meg magunkat, ha néhány dologgal tisztában vagyunk és tudjuk, hogy hogyan állapítsuk meg egy telek értékét, mitől függ, hogy valóban jó vásárt csináljunk.

Tovább olvasom »

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük