Lakáskialakítás – a biztonság a fő cél

tudatos lakáskialakítás kisgyerekesek számára

A kezdő helyzet

A várandósság, a szülővé válás, a gyermekvállalást megelőző időszak tele van izgalommal és várakozással. A gyerekvállalás előtti (vagy közbeni) lakásvásárlás utáni következő logikus lépés a lakás kényelmessé és biztonságossá tétele a pici és persze önmagunk számára is. De a legfontosabb, hogy a baba nyugodt körülmények között, teljes biztonságban kezdhesse meg a kezdő lépéseit az életben. Az őt körülvevő környezet, az otthonunk szempontjából érdemes minél tudatosabban, előrelátóbban gondolkodni. Ha ezt megtesszük, az első hónapokban valóban a családdá válás szépségei lehetnek a középpontban.

Az otthontervezés lépései

Akad, aki már egész fiatalon, más éppen a gyermekvállalás küszöbén, de mind elgondolkodunk arról, hogyan és hol válunk majd családdá, mit szeretnénk megadni a leendő gyermekeinknek. A várandóssággal pedig egyre inkább kikristályosodnak a képek a gondolatainkban: hova érkezik az újszülött, hol hajtja majd álomra a fejét, milyen környezetben teszi meg az első lépéseket?

Bár a kilenc hónap hosszú időnek tűnik, valójában gyorsan elszalad. Ezért érdemes időben előkészíteni az otthonunkat a baba érkezésére. Az utolsó hetekben már számos nehézség merülhet fel, amik a kismama számára valódi terhet jelentenek, amennyiben nem kizárólag a pihenéssel és a lelki készülődéssel foglalkozik.

Az időben megkezdett tervezésből csak előnyünk származhat, hiszen, ha a megfelelő körülményeket már a várandósság előtt – vagy annak első szakaszában – megvalósítjuk, akkor bőven lesz időnk és marad energiánk a legapróbb hétköznapi mozzanatok megélésére és átgondolására. Nézzük, mely szempontokat vegyük figyelembe mindenképp az otthontervezés során!

Főbb szempontok

Az első és legfőbb az alapvető igények meghatározása a környezettel kapcsolatban: gondoljuk végig részletesen, megfelel-e az eddigi környezetünk a babával való közös élethez!

  • Több elszeparált helyiséget szeretnénk, vagy inkább előnyben részesítenénk az egybenyitott nagyobb tereket, például egy konyha-nappali elosztást?
  • Hány helyiségre lenne majd szükségünk? Dolgozik-e például valaki home office-ban rendszeresen vagy időközönként, ami miatt szükséges lehet még egy csendes, elvonulásra alkalmas szoba?
  • Hogyan tervezzük a kisbaba első napjait, heteit: elfér-e a kiságya a szülők szobájában? Szükséges-e felcserélni a szobák jelenlegi funkcióit?
  • Milyen feltételek állnak rendelkezésre a kisbabás léttel való kikerülhetetlen feladatok végrehajtására, például: a babakocsi tárolása, fel-lecipelése, a levegőztetés megoldása?

Gyerekbarát funkciók

Miután a fenti kérdésekben dűlőre jutottunk, fontoljuk meg a gyermekbarát jelleget. Ebben az esetben is hasznos lehet egy kívánságlistát készíteni az igényekről és a praktikus funkciókról. Amiko kiemelten fontosak lehetnek a gyerek(ek)től nyüzsgő háztartások számára:

Tárolás: A gyerekeknek általában rengeteg homlijuk van. Amikor babakorú a gyermek, keressünk olyan helyeket, ahol nagyobb méretű tárgyakat, például babakocsikat, vagy autósüléseket tárolhatunk. Ahogy a gyerekek idősödnek, célszerű a garázst kijelölni, ahol sportfelszerelések és egyebek is is elhelyezhetők. Keressünk elegendő helyet a ruháknak és játékoknak is, ez is kiemelten fontos.

Lépcsők: Baba és kisgyermek esetében győződjünk meg arról, hogy a lépcsők biztonságosak-e minden szempontból. A nyitott lépcsők szépek lehetnek, de nem lesz kellemes, ha egy kisgyermek túl közel kerül a széléhez.

Kádak: A gyerekek szeretik a kádakat. Keressünk olyan házat, amelynek legalább egy kádja van, hogy játszhasson benne, vagy üldögélhessen a szélén.

Bekerített udvar: A gyerekek imádnak az udvaron, a szabadban lenni. Egy bekerített hátsó udvarral rendelkező ház biztonságos játékteret biztosít számukra.

Mosás: A gyerekek egyben sok piszkos ruhát is jelentenek. Ha a mosó- és szárítógépünk az alagsorban van, a napi többszöri lépcsőzés kimerítő és fárasztó lehet. Arra is ügyeljünk, hogy a mosókonyha semmiképpen ne legyen szomszédos gyermeke szobájával. Míg egyes gyerekek bármilyen zajban tudnak aludni, mások felébredhetnek, amikor megszólal a szárító.

Veszélyek: A szülők otthonukat bababiztossá tehetik konnektorfedelekkel, szekrényütközőkkel, leragasztott sarkokkal, de ezeken kívül még igen sok része van egy lakásnak, amelyek biztonsági kockázatot jelenthetnek. Például egy úszómedencés otthonhoz jogilag előírt kerítésre vagy riasztóra lehet szükség. Az elavult elektromos rendszerek is veszélyt jelenthetnek.

Nyitott alaprajz: A családbarát alaprajz gyakran nyitott alaprajzot jelent, lehetővé téve, hogy a szülő vacsorát főzzön, miközben a gyerekek a nappaliban játszanak. Keressünk otthont olyan konyhával, amely a családi szobára néz. A nyitott terek extra lehetőségeket biztosítanak a családi összetartozást erősítve, mondjuk közös játékok, vagy közös filmezés esetén.

Epilógus

Apró, hétköznapinak tűnő momentumok ezek, azonban az előrelátó megtervezésük nagyban megkönnyíti a napjainkat, hiszen ezek teszik kiegyensúlyozottá egy család életét.

Fontos, hogy amennyiben a jelenlegi lakásunkat alakítjuk át, úgy tervezzünk, hogy a baba érkezésére legyen kész minden: az első hetekben a legfőbb szempont ugyanis a nyugodt, stresszmentes környezet mind a baba, mind az anya számára.

Ha úgy érzed, hogy ez ügyben segítségre lenne szükséged, látogass el honlapunkra még több érdekes információért, és írj nekünk, vagy kérj időpontot személyes konzultációra. 

Ezzel máris egy lépéssel közelebb kerül régi vagy új otthona biztonságossá és kényelmessé tételéhez ahol kicsinye zavartalanul cseperedhet!

Üdvözlettel,

Mlinárik Márton

közgazdász és ingatlanspecialista

Mlinárik Márton Ingatlanspecialista, ingatlanközvetítő, ingatlanértékesítés és adás-vételi szolgáltatások Budapesten

Feliratkozás blog értesítőre

Adatkezelési tájékoztató

Legutóbbi bejegyzések

Olvasd el az alábbi cikkeket is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük