A józan ész határain túl van az ingatlanpiac 2022 -ben!

Ingatlanpiac alakulása 2022-ben

Infláció, háború, kamatemelés, túlárazott ingatlanok, az állami támogatások megszűnése… és mindenekelőtt az egyre növelvő pesszimizmus. Ezek a legfontosabb hatások, amelyek a ingatlanpiac 2022 -es alakulását döntő mértékben meghatározzák. Sok szakértő egyetért abban, hogy az árazás szintje már minden józan emberi számítás felett jár a hazai lakáspiacon, ezért a legfontosabb jótanácsunk azoknak, akik ingatlanuk értékesítésén gondolkodnak: MOST KELL ELADNI!

Milyen tényezők hatnak az ingatlanpiac 2022 -es alakulására?

A 2021 őszén megjelent nagy sikerű elemzésünk után 2022 tavaszán ismét egy nagyon részletes, szakmai értékelő videót jelentettünk meg, amelyben töviről-hegyire végigveszünk minden olyan faktort, amely az ezévi ingatlanpiacot felfelé vagy lefelé mozdíthatja. 

Ha ingatlan értékesítés előtt állsz vagy éppen most tervezel lakást/házat/telket vásárolni – vagy egyszerűen csak értékálló befektetést keresel a pénzednek, hogy megvédhesd vagyonodat az infláció rombolása elől – feltétlenül ajánlom. Bő 30 perc, de valószínűleg ennek a ráfordított időnek, befektetésnek a többszáz-szorosát éri meg neked is, ha tisztában vagy a várható ingatlanpiaci fejleményekkel.

Ha kíváncsi vagy, itt tudod megnézni:

 

Áremelkedés rakéta sebességgel

A videó elején végigvesszük, hogy miért emelkedtek az elmúlt években szinte már a Kindzsal nevű hiperszónikus rakéta sebességével a garázsárak, majd az albérletárak és végül a lakáscélú befektetések költségei is. A piacon a jelenleg uralkodó szélsőséges anomáliát (amit nyilvánvalóan képtelenség hosszabb távon fenntartani) jól jellemzi az a tény, hogy az utóbbi hónapokban már azoknak az ingatlanoknak a kínálati ára is hónapról-hónapra emelkedett, amelyeket az eladóik nem tudtak értékesíteni! Vagyis amelyeket a tulajdonosok hirdetnek, hirdetnek … túlárazottan, ezért nem kelnek el… és ennek ellenére sem csökken a meghirdetett áruk, hanem csak tovább nő.

Az ingatlanpiacon az árakat nem a tények alakítják!

Hanem sokkal inkább a várakozások. Most minden eladó arra számít, hogy az áremelkedés üteme továbbra is fennmarad. Ezzel párhuzamosan a vevők pedig arra számítanak, hogy 2022. júniusa után a kormány, ígéreteinek megfelelően megszünteti az állami támogatásokat.

Vagyis nem lesz többé se CSOK, se falusi CSOK, se babaváró, se áfatámogatás, se zöld hitel! 

Ezért mindenki pánikszerűen igyekszik most még az utolsó hónapokban ingatlant vásárolni. Ennek a két folyamatnak az eredője pedig egyelőre egy exponenciális árbomba.

Most éppen mindenki egymást taposva szalad, hogy még odaérjen húsos fazékhoz. 

De ennek hamarosan vége lesz.
Már az Európai Unió szakértői is figyelmeztetéseket adtak ki (részben a saját országaik befektetői számára, részben pedig az illetékes kormányzati hivataloknak), hogy Magyarországon az ingatlanárak extrém módon elszakadtak a realitásoktól és riasztó mértékben nő az eladósodottság. Ugyanez igaz egyébként a magyarországi 2022-es ingatlanpiac mellett Szlovákiára, Lichtensteinre, Bulgáriára és Horvátországra is.

Elmaradnak a külföldi befektetők az ingatlanpiacról – jönnek a változások! 

A brutális népirtásba torkolló orosz-ukrán háború kitörésének egyik legsúlyosabb következménye lesz, hogy a hazai ingatlanpiacot egy jó időre el fogják kerülni mind az orosz, mind a nyugat-európai befektetők. És valószínűleg még a kínaiak is. A háború ingatlanpiaci vonatkozású hatásainak részletes elemzését megtalálod itt. Ukrajna és Magyarország olyan közel van egymáshoz, hogy a külföldiek tízszer is meggondolják majd, hogy érdemes-e az itteni ingatlanokba fektetniük a pénzüket! Amíg a szomszédban háború van, addig ez biztosan jelentős lassulást hoz.

A forint leértékelődésének hatása az ingatlanpiac 2022 -es alakulására

Mivel a nemzetközi “forró tőke” menekül az egész régióból, a forint is egyre nagyobb nyomás alatt van, tehát további forint gyengülésre lehet számítani. A hivatalos infláció máris 8-10 % között van, de ebben még nincs benne az árstop, a rezsicsökkentés és a kamatstop kivezetése. Ezt kiegészíthetjük azzal, hogy az orosz embargó miatt az energiaárak is várhatóan tovább száguldanak majd. A mindenféle árstop költségeit az összeroppanás szélén álló állami költségvetés aligha fogja hosszú hónapokon át bírni – így hamarosan a kereslet jelentős visszaesése várható.

A piaci kamatozású lakáshitelek kihelyezése 2022 tavaszán elérte a mélypontját – vagyis jelenleg már mindenki csak az állami támogatású hiteleket veszi fel (amelyek júniusban viszont lezárulnak). Így nem kell nagy jóstehetség annak kijelentéséhez, hogy a hazai ingatlanpiac korábban látott dinamikája 2022-ben visszaesik.

Én személy szerint jelen pillanatban egy 10-15 %-os árcsökkenést várok 2022 végére – hogy ez mennyire lesz optimista vagy épp pesszimista jóslat, azt majd decemberben látni fogjuk.

Addig is viszont a legfontosabb jótanácsom azoknak, akik ingatlanuk értékesítésén gondolkodnak: MOST KELL ELADNI!

Ha részletesebben is érdekelnek a lakáspiaci trendek, jó szívvel ajánlom figyelmedbe korábbi elemzésünket is, amelyből megtudhatod a 2022-es ingatlanárakat befolyásoló tényezőket!

Ne feledd, ha eladó lakásod van, vagy csak tanácsot kérnél, fordulj hozzám bizalommal!

Mlinárik Márton Ingatlanspecialista, ingatlanközvetítő, ingatlanértékesítés és adás-vételi szolgáltatások Budapesten

Feliratkozás blog értesítőre

Adatkezelési tájékoztató

Legutóbbi bejegyzések

Olvasd el az alábbi cikkeket is:

telek vásárlás

Telek vásárlás – Mennyit ér a telek, amit kinéztél?

A mostani cikkben arról lesz szó, hogy hogyan állapítsuk meg egy telek értékét, pontosabban, hogy mitől függ egy telek ára. A telek sajátos ingatlan, nincs belőle több, vagyis nem lehet több földterületet előállítani, mint ami jelenleg van. Így a kínálat szűkössége is nagyban befolyásolja az értékét. Ha viszont építkeznél és álmaid otthonát szeretnéd megvalósítani, akkor első lépésként szükséged lesz egy telekre, ahol kezdődhetnek a munkálatok. Rengeteg csalódástól és idegeskedéstől kímélhetjük meg magunkat, ha néhány dologgal tisztában vagyunk és tudjuk, hogy hogyan állapítsuk meg egy telek értékét, mitől függ, hogy valóban jó vásárt csináljunk.

Tovább olvasom »

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük