Lakásvásárlás, gyerekvállalás – mi legyen a sorrend? A szakértő válaszol.

Lakásvásárlás gyermekvállalás előtt, mi legyen a sorrend, ingatlan vétel

A gyerekvállalás előtti lakásvásárlás témáját járjuk most körbe, támpontot és útmutatót adva ezen összetett helyzet rugalmas kezeléséhez és lebonyolításához. Ezek segítségével elkerülhetőek a kínos és  kellemetlen szituációk, melyek egy kis odafigyeléssel könnyen kiküszöbölhetőek.  

Ha ingatlanvásárlás előtt állunk és pár éven belül családot szeretnénk, érdemes jó előre gondolkozni az ingatlan kiválasztása során, méghozzá igen sokféle szempont alapján. Nézzük át a legfontosabb tényezőket!

Hogyan kezdjünk neki?

Avagy érdemes alaposan tájékozódni…

Lakásvásárlás gyermekvállalás előtt, mi legyen a sorrend, ingatlan vétel

Egy gyors felsorolás, amire a legjobban érdemes figyelni első nekifutásra:

A környék biztonságos és csendes-e; ha pedig nem, mennyire elviselhető a zajforrások szintje? Nyugodtan lehessen közlekedni, sétálni a közelben, legyenek könnyen elérhető távon belül parkok, játszóterek, óvodák, iskolák.

A szomszédokkal lehetséges legyen a jó szomszédi viszony kialakítása, ne legyenek túl hangosak.

A közlekedés és a megközelíthetőség megfelelő legyen. Legyen bolt és más egyéb fontos infrastruktúra is a közelben.

Ne legyenek ipari veszélyforrások a közelben (mérgező anyagok, füst, veszélyes hulladékok, stb.)

Az ingatlan mérete elégséges-e és megvan-e a megfelelő kényelemfaktor? A bővíthetőség és fejleszthetőség is fontos szempontok.

Az ingatlan ára nem haladja-e meg az erőinket, lehetőségeinket, rendelkezünk-e az igényeinknek megfelelő ház vételi árával. Hitelképesek vagyunk-e, tudjuk-e vállalni az ezzel járó elvárásokat?

Mlinárik Márton tanácsadás

Elképzelések és vágyak

MIt szeretnénk és mit nem?

Az, hogy mit vár el az ember egy lakástól, mire van szüksége ezzel kapcsolatban, mindig változik az életkörülmények, illetve az adott élethelyzet függvényében. Például egy bérház, amely tökéletes hely mondjuk a felnőtt élet megkezdéséhez, nem biztos, hogy a legjobb környezet gyerekek felnevelésére is.

Maradjunk most a családalapítás, azaz az első gyerek vállalásának időszakánál, mint alap példánál, kitérve néha arra is, ha már a második, vagy harmadik gyerek van úton.

Egyes tanulmányok szerint a 36 éves, vagy annál fiatalabb lakásvásárlók mintegy 29%-a az életében bekövetkezett alapvető változások idején, például gyermekvállalásnál költözik el. 37%-a azoknak, akik eladják jelenlegi lakásukat, azt állítják, hogy azért teszik, mert kinőtték. A családalapítás, illetve az ezt megelőző lakhelyváltás izgalmas időszak, amely tele van komoly és felelősségteljes döntésekkel is, kezdve a gyermek és a szülők igényeinek felmérésétől az otthon méretének, vagy a költségvetés meghatározásáig. 

Rengetegféle elképzelés és kívánság kerülhet fel az új otthonnal szemben támasztott igények listájára, mindezeket figyelembe véve kell meghoznunk a legjobb döntést és kiválasztanunk a legmegfelelőbb otthont magunknak és az új jövevénynek.

Lakásvásárlás gyermekvállalás előtt, mi legyen a sorrend, ingatlan vétel

Tartsunk mindent szem előtt!

Fázisok és szempontok hálójában

Jókor lépni. Egyes párok még gyermekvállalás előtt vásárolnak családi házat, míg mások túl sokat várnak, aminek kapkodás lehet a vége és hirtelen kell dönteni. Igazából nincsen jó vagy rossz választás, a lényeg a megfelelő időzítés, a család számára legideálisabb döntés meghozatala.

Szülés előtt. Ha olyan otthont vásárolunk, amely bővíthető, akkor lehet érdemes átgondolni a maradást. Így nem kell aggódni a költözés miatt, lehet koncentrálni más kérdésekre, mint például az első babával járó nehézségekre, vagy azzal, hogy a nagyobbik testvér hogyan fog megbarátkozni a jövevénnyel. A bővíthető lakás adta nyugalom sokat segíthet, ha van eladó lakása, várhatja a legjobb ajánlatot. A születendő gyerekkel kapcsolatos további kitűzött célok és tervek tekintetében is érdemes átgondolni a lakásvásárlást.

Terhesség alatt. Amikor eljön a várva várt terhesség és beindul a ‘szülői radar’, tisztább lesz, hogy mit is várunk el egy régi, vagy akár új lakástól. Képbe jön a ‘fészekrakási ösztön’ is, a harmadik trimeszterben pedig a nők gyakran késztetést kapnak a takarításra és a rendszerezésre, és ez segíthet a baba érkezése előtt a dolgok végleges elrendezésében. A költözés azonban megterhelő, és egy terhes nő számára nehéz lesz segíteni a fizikai feladatokban, például a dobozok emelésében. Lehet, hogy egy terhes nő túlságosan kimerült ahhoz, hogy egyedül új otthont nézzen, és ez korlátozhatja választásait.

Szülés után. Ha várunk a szülésig, van elég idő az új rutin kialakításáig és az igények még alaposabb tisztázásáig. Például a közös, vagy egymáshoz közeli hálószoba előnyösebb az első időszakban, mint a távol lévő szobák, hiszen így éjszaka jobban hallhatjuk a kisbabát. Ha már van több gyerek, figyelni kell arra, hogy őket ez minél kevésbé zavarja, és hogy az elrendezés mindenkinek praktikus legyen. A szülési szabadság költözésre is felhasználható, ha a régi lakást adjuk el, figyelni kell arra, hogy az érdeklődők ne zavarják meg az alvási ütemtervet.

A költségvetés függvényében. A következő lépés az, hogy felmérjük, mennyit engedhetünk meg magunknak. Az ártartomány meghatározásakor vegyük figyelembe tervezett jövőnket és a lehetőségeinket. Ha például gyermekvállalás előtt vásárolunk, döntsük el, hogy mindkét szülő tovább dolgozik-e, különben a költségvetést egy jövedelemre kell alapozni majd kettő helyett. Egyedülálló szülőnél ez nyilván hatványozottan nehezebb, ezért alaposan át kell gondolnunk mindent. Az új otthon természetesen a havi költségvetést is befolyásolja majd. 

Jogszerűségek. Ha van párja vagy házastársa, és együtt szeretnék megvásárolni a lakást, döntsék el el, hogyan fogják megosztani a tulajdonjogot. Erre három fő módszer létezik.

  1. Kizárólagos tulajdonjog: Ebben a formában csak egy név szerepel az okiratban. Ez akkor jó lehetőség, ha csak egy személynek van jó hitele. Hátránya, hogy az okiraton nem szereplő személynek nincs jogi tulajdona, ha a kapcsolat véget ér.
  1. Közös bérleti megállapodás: Hasonlóan ahhoz, ahogyan egy házaspár lakást vásárol, ezzel a lehetőséggel mindenki fele-fele arányban birtokolja az ingatlant. Ha a kapcsolat véget ér, mindkét félnek meg kell állapodnia és alá kell írnia az eladást, különben az egyik személy kivásárolhatja a másikat.
  1. Közös bérlők: Ez a harmadik lehetőség egyenlőtlen tulajdonjogot tesz lehetővé. Például az egyik személy 75 %-ot birtokol, míg a másik csak 25%-ot. Ez jó választás lehet, ha a pénzügyi hozzájárulások, például az előleg vagy a jelzáloghitel törlesztése egyenetlen, vagy ha az egyik személynek jobb a hitelképessége, és esetleg nagyobb összegre is igényt tarthat.

Fontos, hogy mindig konzultáljunk egy ingatlanügyekben járatos ügyvéddel, annak érdekében, hogy mindenki védve legyen és megértse jogait azok sérülése nélkül.

Az otthon mérete. Ha az időzítés és minden egyéb más is a helyén van, ideje elkezdeni keresni. Ha először vásárolunk lakást, az egyben izgalmas és nyomasztó is lehet. Készítsünk listát kívánságainkról és szükségleteinkről a családdal egyeztetve.

Javasolt, hogy az első hat hónapban tartsuk gyermekünk kiságyát a hálószobájában, de előbb-utóbb kívánatos lesz egy második hálószoba. Ha második vagy harmadik gyermeket vár, legalább három hálószobás otthont szeretne, feltéve, hogy ez megfelel a költségvetésének. Előfordulhat, hogy a testvérek megosztoznak egy szobán, de egy baba megzavarhatja egy idősebb testvér nyugalmát.

Ha tizenévesek vannak, érdemes olyan otthont keresni, ahol annyi hálószoba van, ahány családtag van. A tinédzserek gyakran saját szobát szeretnének, valamint olyan helyet, ahol barátokkal lóghatnak, például családi szobát vagy berendezett pincét.

A közvetlen családtagjain kívül vegyük figyelembe az otthonunkban felmerülő egyéb helyzeteket is. Ha rendszeresen látjuk vendégül a városon kívüli családot vagy barátokat, érdemes lehet egy vendég hálószoba. Ha otthonról dolgozunk, szükség lehet egy külön iroda ajtóval, a magánélet védelme érdekében.

További fontos tényezők a lakásvásárlás során

A környék, mint legfontosabb szempont

A gyerek(ek)kel értelemszerűen biztonságos környékre vágyunk, amely családbarát felszereltséggel rendelkezik. Az ingatlanközvetítők nem adhatnak ki információkat az iskolai minősítésekről, a bűnözésről vagy a környék demográfiai adatairól, mert az sérti a tisztességes lakhatásról szóló törvényt. Azonban önállóan is végezhet kutatást.

Ha állami iskolákat kívánunk igénybe venni, tekintsük meg a helyi iskolák értékelését az interneten, vagy érdeklődjünk minél több ismerőstől. Informálódjunk a tanuló-tanár arányokról is – minél alacsonyabb az előbbi, és minél magasabb az utóbbi, annál magasabb a valószínűség a jó minőségre. Figyelembe vehetjük a létesítmények korát és állapotát is.

Járjunk körbe többször a környéken, nézzünk alaposan körül többféle szempontot figyelembe véve. Nézzük meg a környéket az iskolai órák után is, vagy hétvégén, amikor a gyerekek a szabadban játszhatnak.

Mérjük fel a közeli szabadidős lehetőségeket is: parkokat, rekreációs központokat, uszodákat, múzeumokat és edzőtermeket. A parknegyedekben gyakran tartanak rendezvényeket, például felvonulásokat vagy vásárokat, ezeket is érdemes feltérképezni. Egy aktív eseménynaptár családbarát közösséget jelezhet.

Akkor tegyük meg a további életünket jelentősen meghatározó lépést, ha minden szempontot alaposan átrágtunk. Győződjünk meg róla, hogy készen állunk a költözésre, megterveztük-e a lépéseket, amennyire csak lehetséges. 

Az otthon és a család mindent meghatároz életünkben, így kiemelten fontos, hogy olyan helyen telepedjünk le, ahol kellemesen élhetünk és életre szóló emlékeket gyűjthetünk. Ha nem tudunk dönteni, forduljunk tanácsadóhoz, hogy a lehető legjobb döntést hozzuk, hisz ez a lépés kihat további életünk minden területére. 

Lakásvásárlás gyermekvállalás előtt, mi legyen a sorrend, ingatlan vétel

Mindezek tükrében máris más szemmel közelíthet az eddig még zavarosnak tűnő lakáskereséshez, de ha még tisztábban szeretne látni, kérem, foglaljon időpontot nálunk egy személyes konzultációra

Ha úgy érzi, hogy még nem áll készen egy személyes konzultációra, addig is látogasson el honlapunkra még több érdekes információért, és írjon nekünk – ezzel máris egy lépéssel közelebb kerül ingatlana eladásához vagy a kívánt ingatlan megtalálásához!

Legutóbbi bejegyzések

Olvasd el az alábbi cikkeket is:

Ingatlanvásárlás mindenáron?

Előbb-utóbb mindenki szembe találkozik az ingatlan, vagy lakásvásárlás témakörével. Ez a folyamat bizony igen ijesztő és fárasztó tud lenni, ráadásul eléggé el is húzódhat alkalomadtán.

Tovább olvasom »

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük