Airbnb adózás kisokos: miket érdemes tudni?

Airbnb adózás kisokos: miket érdemes tudni?

A rövid távú Airbnb kiadás először az Egyesült Államokban vált népszerűvé, nem sokkal utána viszont Európán, majd az egész világon át is futótűzként terjedt el. 

Hatékony, praktikus és kifizetődő befektetése ingatlanunknak, ráadásul az érem másik oldala sem elhanyagolható: rengeteg turista és utazó számára sokkal kedvezőbb, ha egy szálloda helyett Airbnb szolgáltatást vesznek igénybe, hiszen ez egy jelentősen pénztárcabarátabb megoldás számukra.

Amennyiben Te is szemezel az Airbnb nyújtotta fantasztikus lehetőségekkel, vagy csak szeretnél átfogóbb tudással rendelkezni a szektorról, elengedhetetlen, hogy a helyi adózási kötelezettségekkel tisztában legyél. 

Ebben a cikkben most az Airbnb adózás témakörét fogjuk körbejárni: lássuk, miket érdemes feltétlen tudnod, ha Te is ily módon használnád ki az ingatlanodban rejlő lehetőségeket!

Airbnb foglalás, Airbnb adózás kisokos: miket érdemes tudni?

Mi is pontosan az Airbnb?

Ahhoz, hogy a ránk vonatkozó szabályokat fel tudjuk ismerni, elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a helyes fogalmakkal.

Ha valaki “Airbnb-zik”, akkor tulajdonképpen magán kézben lévő ingatlanát adja ki rövid távra turistáknak, vagy éppen olyanoknak, akik átutazóban vannak a környéken: ez a megoldás leginkább a fiatalok körében lett elsősorban népszerű, mivel a nagyobb hotelekhez képest egy pénztárcabarátabb alternatíva tárult eléjük. 

A kezdeményezés azonban a “nagyágyúk” figyelmét sem kerülte el, így egyre több profi lakáskiadó is megjelent a piacon, akiknek a fő bevételi forrásuk ebből a rövid távú lakáskiadásból származik. Ahogy a szolgáltatás egyre jobban elterjedt a köztudatban, úgy egyre több jogszabály is felütötte a fejét, különböző adózási formákkal együtt, amik a szektorra jellemzőek. 

Az Airbnb egy kifejezetten mérvadó szektorrá nőtte ki magát a vendéglátásban: a lakástulajdonosok számára elkerülhetetlen, hogy a környék turisztikai látványosságainak a témájában jártasak legyenek, illetve hogy a lakás tisztaságára és állapotára különös figyelemmel legyenek. Ha nem is a hagyományos értelemben, de tulajdonképpen szálláshely kerül kiadásra: az ingatlan tisztaságára és rendben tartására pedig ilyenkor a lakás tulajdonosának kell figyelemmel lenni.

Mlinárik Márton tanácsadás

Airbnb szállás hirdetése

Ha megfogalmazódott benned a döntés, hogy Te is kiadod ingatlanodat utazók számára, akkor lakásodat az Airbnb hivatalos oldalán tudod hirdetni.

Az általad feladott hirdetésben meg tudsz osztani képeket az ingatlanodról, illetve pontos leírás megadásával is tudod az érdeklődőket tájékoztatni, mint például a lakás elhelyezkedése a városban, a fekvése, illetve a szobák mérete és berendezése. 

Az Airbnb oldalán a foglalásaid beállításait is kezelni tudod, illetve azonnali foglalási lehetőséget is tudsz nyújtani, ami egy remek lehetőség arra, hogy a többi hirdető közül kitűnj egy igazán rugalmas alternatívát kínálva. Sőt – még házirendet is össze tudsz állítani, és a hozzád leginkább illő lemondási feltételeket is be tudod állítani!

Airbnb nappali, Airbnb adózás kisokos: miket érdemes tudni?

Airbnb lakáskiadás szabályosan 

Térjünk is hát a lényegre!

Az Airbnb esetében más adózási formákat kell figyelembe venni, mint például akkor, ha ingatlanunkat albérletként szeretnénk kiadni – ugyanis ebben az esetben nem hosszú távra kerül az ingatlan kiadásra, hanem csupán pár napra, vagy pár hétre. 

Míg bérbeadásnál a lakás hosszabb távú használatba adása a cél, addig a szálláshely szolgáltatásnál a magánszemély amellett, hogy az ingatlanát átmeneti időre biztosítja szálláshelyként, megjelenik a szolgáltató jelleg is, takarítás, esetleg reggeli biztosítása a vendég számára. Azaz a tevékenység szolgáltatás jellege, üzletszerűsége kerül sokkal inkább előtérbe.

Ahogy az már fentebb említésre került, az Airbnb esetében szálláshelyet adsz ki vendégek részére, tehát a szálláshely-üzemeltetés engedély kiváltása elengedhetetlen a szabályos működtetéshez.

A magánszemélyeknek bejelentést kell tenniük a jegyzőhöz. Az önkormányzat jegyzője a kormányrendelet alapján a bejelentés megtételéről, a tevékenység nyilvántartásba vételéről igazolást állít ki, ez tartalmazza a magánszemély által üzemeltetett szálláshely típusát is

 Ezen kívül pedig szállásadóként köteles vagy a vendégfogadási tevékenységedet a Nemzeti Turisztikai Adatközponton (NTAK) keresztül regisztrálni.

Mivel az Airbnb lakáskiadás adóköteles szolgáltatás, a bejelentkezési kötelezettség mellett az adószám kiváltása is kötelező, ugyanis enélkül a tevékenységet nem végezheted. 

Milyen Airbnb adózás formák állnak a rendelkezésedre?

Rövid távú lakáskiadás esetén több adózási forma közül is választhatsz annak a függvényében, hogy mekkora jövedelemre teszel szert a tevékenységből, mennyi vendéget fogadsz egy évben és hogy mekkora lakással rendelkezel.

Jelenleg három adózási forma közül tudsz választani, amik a következőek:

  1. Tételes átalányadózás
  2. Tételes költségszámolás
  3. Tízszázalékos költséghányad alkalmazása (Fontos: ezt az adózási formát csak akkor lehet választani magánszemélyeknek, ha a szálláshely-szolgáltatói tevékenysége nem minősül fizető vendéglátásnak. Így  az ebből származó jövedelmére kizárólag az önálló tevékenységre vonatkozó szabályokat alkalmazhatja.)

Vizsgáljuk meg ezeket kicsit részletesebben!

Tételes átalányadózás

Sokak által kedvelt adózási forma a tételes átalányadózás. Ez az adózási forma csak abban az esetben választható, ha egy vendég kevesebb, mint 90 napot tartózkodik az ingatlanban egy évben, illetve ha a lakáskiadást magánszemélyként végzed. Ezen kívül pedig elengedhetetlen feltétel, hogy a kiadott lakás vagy teljes mértékben a Te tulajdonodban álljon, vagy pedig az, hogy rendelkezz az adott ingatlanra haszonélvezeti joggal. Ha több ingatlannal is rendelkezel, akkor tanácsos figyelni arra a tényre, hogy ez az adózási forma maximum 3 ingatlan esetén választható!

A tételes átalányadó éves összege szobánként 38 400 forint, ami az átalányadó és az EHO összegeit is tartalmazza.

Tételes költségszámítás

Ha a  Téged terhelő költségek összege  magas, akkor a tételes költségszámítás forma az, ami rád vonatkozik. 

Ebben az esetben 15% SZJA és 13% szociális hozzájárulás is fizetendő.

Tíz százalékos költségelszámolás

Ebben a formában a bevétel tíz százaléka számolható el költségként, és a fennmaradó 90%-ot terheli a 15%-os SZJA költsége.

Airbnb nappali, Airbnb adózás kisokos: miket érdemes tudni?

Idegenforgalmi adó és turizmusfejlesztési hozzájárulás

Az idegenforgalmi adó az Airbnb szolgáltatást nyújtókat is ugyanúgy érinti, ennek az összegéről az az önkormányzat tud részletes információkkal szolgálni, ahova az ingatlan tartozik. Budapesten az IFA a szállásdíj 4%-a, azonban ez az összeg vidéken eltérő lehet! 

A turizmusfejlesztési hozzájárulás (TFH) összegének az alapja a szolgáltatás áfa nélküli ellenértéke, értéke pedig 4%. 

Légy tájékozott az ingatlanpiac világában!

Akár lakásvásárlásról van szó, vagy lakáskiadásról, vagy éppen szálláshely üzemeltetésről – ezek mind olyan területek, amiknek az útvesztőjében rengeteg idegen fogalommal, adózási formákkal és alternatívákkal és komplex jogszabályokkal találkozhatunk.

Ilyenkor egy tapasztalt szakember meglátásai nemcsak remek információforrásként szolgálhatnak, de olyan új nézőpontokat és perspektívákat is feltárhatnak előtted, amikre eddig lehet, hogy nem is gondoltál volna!

Ha Te is szeretnél szakmai, naprakész információkat az ingatlanpiacról, fordulj hozzám bizalommal!

Mlinárik Márton Ingatlanspecialista, ingatlanközvetítő, ingatlanértékesítés és adás-vételi szolgáltatások Budapesten

Feliratkozás blog értesítőre

Adatkezelési tájékoztató

Legutóbbi bejegyzések

Olvasd el az alábbi cikkeket is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük