Előbb-utóbb mindenki szembe találkozik az ingatlan, vagy lakásvásárlás témakörével. Ez a folyamat bizony igen ijesztő és fárasztó tud lenni, ráadásul eléggé el is húzódhat alkalomadtán. Nagyon sok időt, energiát igényel és nem babra megy a játék. Emiatt is igencsak fontos, hogy tisztán lássunk ha belekezdünk, és megfontolt lépések után a lehető legjobban jöjjünk ki belőle.

Nézzük, hogy miket is kell alaposan átgondolnod a nagy elhatározás előtt! Végigmegyünk a vásárlás folyamatán és igyekszünk hasznos tanácsokat adni, hogy minél könnyebben boldogulj, ha elszánod magad.

A célok meghatározása

A függetlenség elérése a cél? Netán inkább törlesztődíjat fizetnél, mint albérletdíjat? Esetleg befektetésnek is hasznos lehet, ráadásul ha kiadod, az albérlő által kapott pénz fedezi a törlesztőrészletet? 

Ezeket mindenképpen jól gondold át magadban a nagy elhatározás előtt! A lakásvásárlás egy igen összetett kérdéskör, rengeteg szegmenssel és tényezővel, óvatos és megfontolt döntések szükségeltetnek hozzá. A főbb szempontok:

 • Milyen típusú és stílusú lakás felel meg az igényeidnek? Előnyök és hátrányok összevetése: a végső döntést a személyes céljaid fogják meghatározni. Érdemes belőni egy felső ár-határt, ami fölé nem fogsz menni, ez ugyanis rá fog vinni arra, hogy válogass és alkudj, így nem lendülsz át a ló túlsó oldalára és esetleg komoly megtakarítást is elérhetsz.
 • Mekkora összeget tudsz a lakásvásárlásra fordítani? Ez segít behatárolni, hogy milyen lehetőségeid vannak az ingatlanpiacon. 
 • Milyen környéken legyen a lakás? 
 • Mekkora méretű legyen? 
 • Milyen elrendezésű legyen és hány szobával rendelkezzen?
 • Milyen környék lenne a legideálisabb? Az érzelmi és praktikus szempontok is fontosak ezen szempontnál!

A pénzügyi tényezők

Teljes önerő vagy hitel?

Ha nincs elég ‘kéznél lévő’ pénzed, a vételár 20-25%-ával mindenképpen rendelkezned kell, mert a bankok nagyobb hitelhez ennyi önerőt fognak kérni. Minél több önerőt tudsz felmutatni, annál alacsonyabb lesz a havi törlesztőrészleted, illetve a futamidő alatti kamat. Ha túl nagy havi terhet veszel a nyakadba, rosszul is elsülhet!

A bank értékbecslés alapján állapítja meg a kiszemelt ingatlan becsült értékét, de ha valaminek következtében az értékbecslés alacsonyabb összeget hoz ki, pótolni kell a hiányzó összeget, különben ‘ugrik’ a foglaló.

A lakásvásárlásnak viszont rengeteg sarkalatos pontja van és mivel sok pénz forog kockán, mindent alaposan meg kell fontolni. Egy tapasztalt ingatlanos bizony komoly segítség lehet az ügymenet minden részleténél (ajánlattétel, alku, hitelügyintézés, papírmunkák, ügyintézés), rengeteg időt és pénzt tud spórolni neked a súlyos hibák elkerülésével, mivel már jól ismeri az igényeidet.
 

Mit ne hagyj figyelmen kívül?

 • Előre gondolj az üzletzárás költségeire (hitelfelvétel költségei, ügyvédi díj, vagyonszerzési illeték, bankköltség)
 • Számolj a felújítás és a berendezés költségeivel, ne becsüld ezeket alá, és számolj rá minden esetben 20-30%-ot!
 • A jövőbeni várható szempontokat is vedd figyelembe döntésednél!
 • Mindig próbálj meg alkudozni!

A hirdetések sokszor köszönőviszonyban sincsenek a valósággal. Sajnos nagyon sok esetben kiderül, hogy nehezen áthidalható, vagy egyenesen megoldhatatlan jogi, vagy műszaki probléma van, vagy személyi és fizikai akadályok lépnek fel: problémás, öntelt, ‘okoskodó’ tulajdonosok, esetleg rendezetlen, infrastruktúra nélküli, lepusztult, veszélyes környék, stb.

Hathatós segítség és megoldás lehet a pontos igények minél alaposabb egyeztetése a megbízott ingatlanossal és a hirdetőportálok napi szinten történő áttanulmányozása. Érdemes nappal és éjszaka is sétálni, vagy autózni a környéken, kérdezősködni minden lehetséges ismerőstől és ismeretlentől is, figyelni az eladó táblákat, valamint minden létező információs csatornát igénybe venni. Ne érzelmi, hanem logikus alapon dönts!

Ne a külső alapján ítélj, hanem a legfontosabb szempontok szerint: rendben vannak-e a legfontosabb közüzemi dolgok – a falban lévő vezetékek, a vízvezetékek épek-e és minden olyan dolog, aminek javítása vagy cseréje nagy kiadást igényel. A kisebb esztétikai problémák könnyen orvosolhatóak, de a rejtett, nagyobb hibák igen megdobhatják a kiadásokat. 

Sokan rendbehozzák úgy a lakásokat az eladás idejére úgy, hogy ne legyenek észrevehetőek elsőre a problémák, aztán a ‘rendben lévő’ lakás magasabb ára után igen rosszul esik egy drága felújítás. Ez esetben inkább legyen több felújítandó terület egy kevésbé jó állapotú, de jól átlátható lakásban, mint extra sok kiadás a rejtett hibák miatt egy alapból drágább lakást illetően.  

Mindenképpen szükség lesz valakire, aki precízen meg tudja mondani, hogy milyen javítási és/vagy felújítási költségekre számíthatsz és ennek várhatóan mekkora lesz az értéke. Ha ezt nem léped meg, nagyon sok extra költséggel számolhatsz és előfordulhat, hogy a végén egy feneketlen kútba fogod dobálni a pénzed.

Ha úgy tűnik, hogy minden rendben van, alaposan átrágtad a fontos tényezőket, az igényeidet lefedi minden részlet – illetve ha nem is pontosan passzol minden, de akkurátusan végiggondoltad az igényeidet, melyek úgy tűnik, hogy nagy százalékban egyeznek a kiszemelt lakás nyújtotta lehetőségekkel – és ár-érték arányban jónak találod az üzletet, akkor tégy ajánlatot! Ha pedig minden rendben találtatik és tényleg érdekel az ingatlan, akkor következhet az adásvételi szerződés megkötése.

Célegyenesben?

Az adásvételi szerződés aláírásakor foglalót kell majd fizetned, ez általában a vételár 10%-a szokott lenni. Figyelj mindenre oda, hiszen elveszítheted a foglalót, amennyiben nem fizeted ki a vételárat határidőre, azaz nem teljesíted az adásvételi szerződésben leírtakat.

Ha hitelt kell felvenned, legyél tisztában a részletekkel: mennyi hitel felvételére leszel jogosult és mennyit tudsz majd rendesen törleszteni, illetve figyelj minden egyéb feltételre és részletre. Nagyon sokat segíthet, ha a vásárlás előtt kikérsz egy független hiteltanácsadó által felmért előzetes hitelbírálatot.

Ajánlattétel esetén írásban is hangot kell adnod vételi szándékodról, és biztosítékként egy bizonyos összeget ki is kell fizetned, az alku idejére pedig a lakás lekerül a piacról. Egy szakértő ingatlanos hatékony segítség lehet az ár meghatározásánál ajánlattételkor és az alkufolyamat sikeres és zökkenőmentes lebonyolításában is végigviheti. 

Az ingatlanközvetítő kihagyásával az eladóval előzetesen szóbeli egyeztetések lesznek, ez rengeteg félreértésre adhat okot. Az írott ajánlat biztosítja, hogy a vevő minden körülményt átgondolva tegyen ajánlatot, illetve az eladónak is világos lesz, hogy mi az amit vállal.

A döntő lépés

Ha sikerült megegyezned az eladóval, akkor a lakásvásárlási folyamat utolsó lépéséhez értél. Néhány utolsó hasznos tipp ehhez a helyzethez:

 • A lakásvásárlás után is légy óvatos, készülj fel az előre nem várt javítási költségekre – nem árt, ha biztosítást is kötsz!
 • Végezz rendszeres karbantartást, így megőrizheted ingatlanod kiváló állapotát és nem következik be értékromlás.

A szerződés megírása után kifizeted az ingatlant, és ezzel magának az ingatlanvásárlásnak a pénzügyi vonatkozása bezárul. Végül, de nem utolsósorban, az ingatlan tulajdon jogait is megkapod. 

A műszaki tartalmon túl legalább ugyanolyan fontos a jogi háttér. Legalább ugyanakkorát (vagy még nagyobbat) lehet bukni, ha az ember jogilag valamilyen szinten nem tiszta dologba tenyerel bele. 

Az alábbiakat mindenképpen be kell szerezned: tulajdoni lap, a társasház alapító okirat, és a szervezeti-működési szabályzat (SzMSz). Fontos utánanézni, hogy melyik mit takar pontosan, milyen előnyökkel járhat beszerzésük, használatuk és milyen hátránnyal, ha késve szerezzük be, vagy nem tanulmányozzuk át alaposan őket. 

A fenti dokumentumokat a tulajdonostól, a közös képviselettől, vagy a földhivataltól tudod beszerezni, de ha van egy profi ingatlanosod, Ő minden szükséges papírt beszerezhet helyetted. Ha az átnézésükhöz pedig nincs türelmed, időd, affinitásod, akkor bízd a dolgot az ügyvédedre!

Keress fel minket!

Reméljük, hogy ezen kis áttekintés segíthet abban, hogy leendő lakásvásárlásod minél gördülékenyebb, sikeresebb és problémamentesebb legyen. Már ennyi információ is sokat segíthet a tökéletes ingatlan megtalálásában és megvételi körülményeiben.

Minél többet tudsz a részletekről, annál jobban átlátod majd a teendőket és így biztos lehetsz benne, hogy a legjobb döntést fogod meghozni és maximálisan elégedett leszel a döntéseddel és az új ingatlanoddal.

Ha bármiben segítségre szorulnál, keress minket, ahol az Ypsilon Home lelkes és felkészült, profi szakértői szívesen segítenek eligazodni Neked az ingatlanvásárlás bonyolult útvesztőiben, hogy a végeredménnyel valóban elégedett légy és boldogan élhess leendő lakásodban!

Mlinárik Márton Ingatlanspecialista, ingatlanközvetítő, ingatlanértékesítés és adás-vételi szolgáltatások Budapesten

Feliratkozás blog értesítőre

Adatkezelési tájékoztató

Legutóbbi bejegyzések

Olvasd el az alábbi cikkeket is:

telek vásárlás

Telek vásárlás – Mennyit ér a telek, amit kinéztél?

A mostani cikkben arról lesz szó, hogy hogyan állapítsuk meg egy telek értékét, pontosabban, hogy mitől függ egy telek ára. A telek sajátos ingatlan, nincs belőle több, vagyis nem lehet több földterületet előállítani, mint ami jelenleg van. Így a kínálat szűkössége is nagyban befolyásolja az értékét. Ha viszont építkeznél és álmaid otthonát szeretnéd megvalósítani, akkor első lépésként szükséged lesz egy telekre, ahol kezdődhetnek a munkálatok. Rengeteg csalódástól és idegeskedéstől kímélhetjük meg magunkat, ha néhány dologgal tisztában vagyunk és tudjuk, hogy hogyan állapítsuk meg egy telek értékét, mitől függ, hogy valóban jó vásárt csináljunk.

Tovább olvasom »

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük