Home staging – Így add el gyorsabban és magasabb áron a lakásod!

Home staging

Ha szeretnéd eladni a lakásodat gyorsabban és jobb áron, akkor minden bizonnyal jól jöhet a home staging számodra. Az ingatlan profi felkészítése ugyanis elengedhetetlen ahhoz, hogy a lakásod vonzó portéka legyen a leendő vevő számára. Na de mi az a lakásfelkészítés? Milyen előnyei vannak? Hogy érdemes belefogni? Már mutatom is.

Lövök pár képet az okostelefonommal, felrakom az ingatlan.com-ra és már sínen is van az ingatlaneladás.

Vannak „páran”, akik így gondolkodnak. Aztán persze csodálkoznak azon, hol a búbánatban vannak az igazi vevők. Vagy ha van érdeklődő, ő sem a vágyott áron venné meg a lakást.

Ezért is jöhet jól az eladásra történő felkészítés. Nézzük is meg, mit jelent pontosan, milyen előnyei vannak és hogy érdemes nekikezdeni.

A home staging jelentése

Az 1970-es években jelent meg a home staging gondolata, ami szabad fordításban annyit jelent, hogy az otthon színpadra állítása.

Találó elnevezés, hiszen az ingatlan kilép a piac színpadára, ahol érdeklődő tekintetek sokaságával találkozhat. Ahhoz, hogy megnyerje a „közönséget” és valós érdeklődőket generáljon, szükség van arra, hogy a tulajdonos bizonyos lépéseket tegyen azért, hogy jobb áron és gyorsabban tudja eladni az ingatlanát.

Ez a vevőközpontú lakásfelkészítés lényege.

Mlinárik Márton tanácsadás

A home staging célja

Három alapvető cél eléréséről van szó:

1. Saját lakásunkat a piaci átlagnál gyorsabban és minél magasabb áron el tudjuk adni.

2. Lakásunkat vagy házunkat bérbe adjuk, azaz a lehető leggyorsabban, a piacinál jobb áron tudjuk kiadni az ingatlant.

3. Vonzóvá tegyük a portékát, ezért ki kell emelkedni a kínálatból. 

Kicsinosítom a lakást, aztán már készen is vagyunk? – Miből áll össze a home staging?

Az eladásra történő lakásfelkészítés nem csak abból áll, hogy az ingatlanfotózást csúcsra juttatjuk és szebbnél szebb képeket készítünk.

Szükség van ingatlanpiaci és pénzügyi ismeretekre, lakberendezési tudásra, egy kis marketingre és pszichológiára is.

Jellemző ingatlanfelkészítési taktikák Magyarországon

A home stagingnek két fajtáját különböztetjük meg, amikor a hazai viszonyokat vizsgáljuk.

A klasszikus eset, amikor a lakás viszonylag jó állapotban van. Ekkor jöhet jól a rendrakás, apróbb javítás, festés, bútorozás. Ebben az értelemben a vevőközpontú lakásfelkészítés annyit jelent, hogy az ingatlan értékének 1-5%-át érdemes a lakásfelkészítésre költeni.

A befektetési célú, felújítást magában foglaló ingatlanfelkészítés is jellemző a hazai piacon. A hazai ingatlanok bizonyos része ugyanis korszerűtlen, megviselt állapotban van, így alapos felújításra van szükség. A szakértő segítsége itt is aranyat érhet, hiszen valószínűleg olyan átalakításra, funkcióváltásra van szükség, ami profi útmutatásokat igényel.

Itt az anyagi ráfordítás meghaladja az ingatlan értékének 5%-át is.

Mindent a vevőért

Lényeges kérdés, hogy milyen a lakás bútorozottsága? Mert lehet szó bútorozatlan és bútorozott lakás felkészítéséről is.

Ekkor van nagy jelentősége annak, hogy meg tudjuk mutatni az adott térben rejlő lehetőségeket a vevőknek. A célcsoportnak megfelelő felkészítés része a megfelelő bútorozás és a styling, amivel stílust adunk a lakásunknak.

A vevő a lényeg, az ő igényeit kell figyelembe venni az ingatlaneladás érdekében. Ezért sem számít, hogy nekünk tetszik-e az átalakítás eredménye, hiszen a cél az, hogy az ingatlan elkeljen, lehetőleg jó áron és minél gyorsabban.

Ezért is érdemes tisztázni egy fontos különbséget.

Mi a különbség a lakberendezés és a home staging között?

A lakberendező mindig az adott lakást használó stílusára, életmódjára, elképzeléseire szabja a kialakítást. Tehát a megbízója számára egy álomlakást alakít ki, amelyben maximálisan otthon érezheti magát.

A home staging ezzel szemben nem az önmegvalósítást helyezi a középpontba. Itt nem a tulajdonos vágyai diktálnak. Nem számít, hogy a tulajdonosnak mi tetszik. Meg kell mutatni a leendő vevőnek a lakásban rejlő lehetőségeket, hogy tudjon azonosulni vele és azt tudja mondani: Nekem ez a lakás kell!

Ingatlan eladása

Milyen úton induljunk el?

A home staging szolgáltatás többféle módon valósulhat meg.

Tanácsadás esetén egy szakember megvizsgálja a hasonló eladó lakásokat és egy szóbeli tanácsadáson elmondja, hogy milyen változtatásokat érdemes eszközölnünk ahhoz, hogy jobb áron tudjuk eladni az ingatlanunkat.

De a lakás felkészítését nekünk kell intézni.

A tanácsadás akkor lehet előnyös, ha van idő a kivitelezéssel foglalkozni és pár hasznos trükk birtokába szeretnénk kerülni.

Ezt követően pedig következhet néhány bútor cseréje, áthelyezése, dekorálás stb., ami által átláthatóbb otthon hozható létre, olyan, amiben az érdeklődő lehetőséget lát.

Az ingatlanfelkészítés ugyanakkor történhet dokumentációval is. Ez a hasonló ingatlanok feltérképezését, elemzését és tervdokumentációt foglalja magában (építési, bontási tervet, elektromos tervet stb.) és ide tartozhat még a fotózásra való felkészítés is.

Ekkor a kivitelezés szintén a mi feladatunk, viszont pontosan tudjuk, mit kell tenni ahhoz, hogy az ingatlan vonzó legyen az érdeklődők számára. Itt lehet szó javításról, festésről, új bútorok vásárlásáról is.

A projektmenedzsment lehetőség inkább már a befektetési célokról szól. Szakember viszi végig az egész folyamatot, a tervektől kezdve az ingatlanfotózáson, hirdetés elkészítésén át a kivitelezésig.

Home staging tippek

Ha nem tudunk vagy nem szeretnénk szakemberre költeni, akkor a saját úton is elindulhatunk.

Ebben az esetben néhány alapvető dolgot mi is meg tudunk tenni annak érdekében, hogy a lakásunk még eladhatóbb legyen.

Például rendet rakunk és alaposan kitakarítunk. Ha kell, akkor kiselejtezünk pár dolgot. A személyes dolgokat elpakoljuk, mert az érdeklődőket hidegen hagyják a családi fotók, ereklyék, tárgyak.

Ha például ráfér a lakásra a festés, akkor azt mindenképp meg kell tenni.

Az ablaktisztítást nem lehet kihagyni, a finom illat párologtatása is célravezető lehet, hiszen oroszlánszagban fogadni az érdeklődőket nem túl ideális állapot.

Érdemes pár ízléses kiegészítővel, textillel feldobni a hangulatot, pl. igényes díszpárnákkal és friss virág asztalon történő elhelyezésével az ingatlan hangulata is felemelőbb lehet.

Milyen a piacképes lakás?

Amelyről azt gondolja az érdeklődő, hogy végre megtalálta, amit keresett és lát benne fantáziát.

A piacképes lakásnál az alapfunkciókat mutatjuk meg, ennek érdekében minden helyiséget bebútorozunk és vonzóvá teszünk.

Ennek érdekében tágas, világos terek kialakítására törekszünk, miközben nem hagyunk kint felesleges dolgokat, pl. használati tárgyakat.

Figyelünk arra, hogy ne legyenek lógó kábelek, hiányzó eszközök, mint pl. a lámpa.

Ügyelünk rá, hogy ne legyen semmi javítanivaló, hogy tiszta és rendezett legyen a lakás.

Fontos a személytelenség, hiszen az a cél, hogy a leendő vevő meglássa benne a lehetőséget, legyen előtte egy ideális kép arról, hogy milyenné tudná formálni az ingatlant. Lássa meg benne a jövőt, a lehetőséget!

A lényeg: a lakásnak olyannak kell lennie, hogy a vevőnek ne legyen olyan kifogása, ami alkura adna lehetőséget.

Jöhetnek a képek – Ingatlanfotózás

Ha készen áll a lakás a potenciális vevők fogadására, akkor következhet az előnyös fotók készítése.

Az ingatlanfotózásról itt írtam bővebben.

Lényeges, hogy milyen géppel készítjük a képeket, a legjobb arcát mutatjuk-e az ingatlannak, készítünk-e homlokzati fotókat, elég világos fotók születnek-e, ügyelünk-e a kompozícióra, fekvő képek születnek-e és az évszaknak megfelelő ingatlanfotók.

Ahogy a home staging, úgy a lakásfotózás is akkor valósulhat meg a legmagasabb szinten, ha profikra bízzuk a dolgot. Éppen ezért célszerű tapasztalt szakember segítségét igénybe venni.

Mlinárik Márton könyvei

A tudatos lakáseladásért

Az emberek bizonyos része keveset tesz azért, hogy az eladni kívánt ingatlanát vonzóbbá tegye. Felrakom a hirdetést, aztán majd úgy is elkel jelszóval vágnak neki az ingatlaneladásnak és csodálkoznak azon, hogy nem érkezik valós érdeklődő, vagy csak áron alul adják el a lakást.

Ezért érdemes a home staging lehetőségével élni, hiszen az ingatlanunk vonzóbbá tételével rátalálhatunk a megfelelő vevőre is.

Amennyiben szakértői segítségre, profi útmutatásra lenne szükséged annak érdekében, hogy minél gyorsabban és magasabb áron tudd eladni az ingatlanodat, keress bátran!

További ingatlan fotózás tippekért olvasd el ezt a cikkünket is: Ingatlan fotózás tippek profiktól – hogy a legjobb áron add el a lakásod!

Legutóbbi bejegyzések

Olvasd el az alábbi cikkeket is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük