Hogyan válassz megfelelő ingatlanközvetítőt?

Hogy találd meg a megfelelő ingatlanközvetítőt?

Egyre több itthon az ingatlanos, ezáltal elkerülhetetlen a felhígulás, ami miatt olykor joggal sütik rájuk a kókler jelzőt. Pedig van másik út, a profi ingatlanközvetítőé, akire manapság rábukkanni olyan, mint megkeresni a tűt a szénakazalban. Azért született ez a cikk, hogy segítsen megtalálni a megfelelő szakembert.

Köcsög, szélhámos, hazug…És még sorolhatnám azokat a „kellemes” címkéket, amivel illetik az ingatlanközvetítőket. Ezeket a jelzőket általában 3 dolog ihleti: az ingatlanos sok pénzzel akar lehúzni, nem csinál semmit, biztosan átver.

Noha ezeket a sztereotípiákat sokszor igazolják szomorú tapasztalatok, mégis érdekes tény, hogy egyre több az ingatlanközvetítő iroda itthon és persze igény van arra, hogy a lakást és a házat megfelelő áron tudjuk vásárolni/eladni.

Magad uram, ha szolgád nincs?

Lehet te azok táborát erősíted, akik egyedül vágnának bele az ingatlaneladásba. Felrakod az ingatlan.com-ra a hirdetéseket, facebook posztokat készítesz, fényképeket gyártasz annak érdekében, hogy új vevőt találj. Egyes ingatlantípusoknál és helyszíneken ez elég lehet, de máshol nem biztos. Mert lehet találsz vevőt, de nem elég gyorsan és nem pont a legjobb áron. 

Ugyanis nem biztos, hogy tisztában vagy vele, mire kell odafigyelni egy tárgyaláson, hogyan becsüld meg a lakás értékét, hogyan mutasd be az ingatlanodat, mitől működhet egy hirdetés.

Te megelégszel 90%-os eredménnyel, ha a legnagyobb vagyontárgyadról van szó? Merthogy az iskolában a 90% még mindig jeles. Itt viszont 70 millió esetén a 90% pontosan 7 millió forint, amit az asztalon hagysz.

 Felmerül ilyenkor a kérdés: Valóban megéri nélkülözni az ingatlanközvetítőt?

Miért van szükség profi ingatlanközvetítőre?

Először is öntsünk tiszta vizet a pohárba: nem kell mindenkinek ingatlanközvetítőhöz fordulni. Ha meg akarod oldani egyedül a dolgot, akkor csináld! 

Hiszen el tudod adni a telefonodat, az autódat, vagy a bútoraidat is. De ha nem akarsz vesződni a marketinggel, bemutatókkal, ártárgyalással, akkor akár ki is szervezheted. Az ingatlanközvetítés egy kényelmi szolgáltatás. Annak az embernek való, aki nem tud, vagy nem akar foglalkozni az eladással. 

Ugyanakkor az ingatlanos sok vesződséget, felesleges pénzkidobást, utánajárást takaríthat meg neked. Ráadásul olyan szituációk is előfordulhatnak, hogy egyedül képtelen lennél elintézni a lakáseladással kapcsolatos feladatokat:

–          Lakást örököltél a 3. kerületben, de a 18. kerületben élsz és ott is akarsz maradni. Mivel a hátad közepére sem kívánod a folyamatos utazással járó ügyintézést, ezért segítségre van szükséged.

–          Külföldön élsz, több ezer kilométerre a hazádtól és fizikai képtelenség számodra eladni az ingatlant.

–          Van egy lakás, aminek te és egy olyan személy a tulajdonosa, akivel évek óta nem beszéltél, hideg a viszony a kettőtök között, viszont el szeretnétek adni a lakhelyet. Olyan ingatlanos kell, aki szót ért mindegyikőtökkel.

És ez csak 3 markáns példa a sok közül.  Lássuk mi van akkor, ha te biztosra akarsz menni és megbízol több ingatlanost annak érdekében, hogy biztosan elkeljen a lakás.  

Sok bába közt elvész a gyerek?

Tehát megbízol 20 ingatlanost a lakásod eladásával. Abban a hitben, hogy ezzel meghúszszorozod az esélyeidet. Aztán azt veszed észre, hogy nem történik semmi, a lakás a nyakadon marad, hiába ígértek neked fűt-fát. A konklúziód pedig: köcsög az ingatlanos.

Pedig ha jobban belegondolsz, a magyarázat egyszerű. Ha ugyanarra a feladatra 20 embert bízol meg, akkor hány % esélyük van az eladásra egyenként? A válasz: 5%

Tehát vajon mennyi erőfeszítést fog megtenni valaki a sikerért, ha az esély csak 5%? Persze, itt is van kivétel, mert egy ifjú titán lehet keményen odateszi magát, de előbb-utóbb ő is szembesülhet vele, hogy az ingatlant, amiért hónapokig dolgozott, eladják az orra elől.

Nem beszélve arról, hogy az az ingatlanos, aki nem ismeri a lakást (mert arra sem vette a fáradtságot, hogy megfizessen egy műszaki szakértőt és különben is az 5% esély felületessé teszi), attól hogy várható el az, hogy el is adja a „portékát” a lehető legjobb áron?

Mi vagyunk a legjobbak! Nekünk van a legtöbb irodánk! Eladjuk többért is!

És ez csak három silány mondat, amivel megpróbálhatnak hitegetni. Ehhez jön még az, hogy 800 ingatlanportálon hirdetünk és kínai ügyfeleknek adjuk el a lakást duma.

Hiába írod oda a hirdetésbe, hogy ingatlanosok kíméljenek, mégis ömlenek majd hozzád a hideghívások, te pedig az egyiknek bedőlsz. Aztán megbízási szerződés után hirtelen eltűnik a neked mindent megígérő ingatlanos és hiába várod a vevők érkezését.

Na de ahhoz, hogy a rémálom ne váljon valósággá, érdemes tisztában lenned a profi ingatlanos fogalmával!

Hogyan válassz megfelelő ingatlanközvetítőt?

1. A profi ingatlanközvetítők nem használnak hideghívást.

Egész egyszerűen nincs rá szükségük, ugyanis ajánlás során szerzik az ügyfeleiket. Tehát kérdezz rá nyugodtan ismerőseid között, hogy kinek milyen tapasztalata van ezen a téren, kit tudnának ajánlani neked! Persze itt is érvényes a kivétel erősíti a szabályt mondás, ugyanis vannak olyan ingatlanosok, akik profik és hideghívással szerzik az ügyfeleiket. De ez tipikusan a fehér holló esete.

2. Kérj részletes ajánlatot az elvégzendő feladatokról!

Mik azok a feladatok, amiket vállal a fizetségért cserébe? Mi az elképzelése, stratégiája az ingatlannal kapcsolatban?

3. Járj utána a hitelességnek!

Nézd meg a profilját ingatlanos portálokon! Milyen munkát végez? Milyen referenciái vannak? Milyen minőségű hirdetéseket készít? Mihez adja a nevét?

4. Nézz utána, mennyi lakást hirdet!

Az már eleve gyanús, ha valaki 15-20 ingatlannal foglalkozik egyszerre. Ennek alapján vajon lesz ideje és motivációja a te lakásodra is időt szentelni? Fizikai képtelenség 20 körüli ingatlannal egyszerre foglalkozni, fejben tartani az aktualitásokat, sőt a hirdetésekre költeni. Nálunk előfordul, hogy 500 ezer és 1 millió forint között költünk hirdetésekre. Ezt húsz lakásnál szerinted megteszi a magát profinak kikiáltó, de csak szájhős ingatlanos?

5. Nézd meg a profilját, a róla szóló véleményeket!

Vizsgáld meg a közösségi oldalas (facebook, insta, linkedin, tiktok stb.) és a google profilos visszajelzéseket, értékeléseket! Persze, ezt is lehet manipulálni, ha valaki megkéri a haverokat, hogy fényezzék őt. De itt nem a 100%-os ömlengés a lényeg.

Egy negatív visszajelzés kezeléséből is kiderül, hogy mennyire válaszol kulturáltan az illető, hiszen bármikor előfordulhat egy nézeteltérés. Ha még biztosabbra akarsz menni, akkor kérd el a volt ügyfelek telefonszámát és kérdezz utána az ingatlanosnak!

6. Vitázik veled az árról?

Gyakori eset, hogy a tulajdonos túláraz. Egy értékesítő feladata ilyenkor az, hogy kijózanítsa, visszahúzza az ügyfelet a földre. Egy profi ingatlanközvetítő világosan elmondja neked, hogy mi lenne a reális érték. Persze, ő sem jövőbelátó, ezért fontos olyan árat meghatározni, ami mindkettőtöknek komfortos, ami még vállalható. Úgy is a piac fogja eldönteni, hogy változtatni kell-e az áron.

Ha az ingatlanos nem vitatkozik veled, esetleg benyögi a majd eladom többért vagy tegyünk rá még jutalékot szöveget, akkor valami bűzlik. Sanszos, hogy csak az irodavezetője által megadott kvótát akarja teljesíteni.

Persze, van olyan helyzet, amikor én is azt mondom az ügyfélnek, hogy el tudom adni többért, de 25 esetből 1 van ilyen.

ingatlanos-mlinarik-marton-blog-1024×681.jpg

7. Találkozz vele személyesen!

Hogy beszél? Hogy öltözködik? Mi az első benyomásod róla? Te vennél tőle bármit is? Találkozz akár több ingatlanossal is, hogy legyen összehasonlítási alapod!  És persze hallgass a hatodik érzékedre, a belső hangra, amikor találkozol a szakemberrel!  

8. Érthetően beszél a szerződésről?

A szerződés általában bonyolult jogi szöveg, amit ügyvédek írnak. Ez a dokumentum bizonyos szankciókat, kötelemet tartalmazhat a tulajdonos irányába. Ezért rendkívül fontos, hogy értsd a benne foglaltakat, aminek értelmezéséhez az ingatlanközvetítő nyújthat segítséget.

Ő az, akinek el kell magyaráznia a szöveget érthetően. Ezért olvasd el figyelmesen a szerződést, gyűjtsd össze a kérdéseidet és tedd fel neki azokat! Az ingatlanközvetítő válaszaiból ki fog derülni, hogy tudja-e, mit akar aláíratni veled.

9. Mennyi a szolgáltatás ára?

Egy komoly szakember nem dolgozik olcsón. Egy normális sikerdíj értéke az ingatlan árának 4-5 százaléka körül mozog. Persze ez sok mindentől függ: ingatlan tulajdonságai, elhelyezkedése stb.

Fontos tudni, hogy mit tartalmaz a szolgáltatás. Tisztasági festést? Teljes home staginget? Hirdetések kezelését?

Természetesen mások a számok egy 25 milliós vagy 250 milliós ingatlan esetén. Egy nagyobb értékű ingatlan esetén simán lehet a százalékból engedni.

Persze kaphatsz olyan „lehetőséget” is, hogy „Te, figyi, a Józsi 2%-ért tuti eladja neked a házat”. Aki ilyen ajánlatra igent mond, az számíthat az amatőrségre, a lényeges részleteken való átsiklásra, felületes munkára.

Tisztességes munkáért tisztességes honoráriumot kell fizetni, hiszen „aprópénzért” hogyan várható el a minőségi munkavégzés?

Mi jelzi még a profizmust?

A piaci érték pontos megállapítása által egy profi ingatlanközvetítő megtakarítja neked pl. a többszörös hirdetési költséget és az alacsonyabb eladási árat. Komoly vevőket talál számodra és mindent tud az ingatlanról, annak környezetéről, a potenciális vásárlónak szóló előnyökről.

Az ingatlanos alaposan megvizsgálja és tisztán látja az élethelyzetedet, a céljaidat és ennek alapján alkotja meg az eladási stratégiát is. Felkészít téged arra, hogy mi az, amire számíthatsz. Mit fog tenni annak érdekében, hogy az elképzelt eredmény megvalósulhasson.

Remekül tárgyal, mély tudással és értékes tapasztalatokkal felvértezve. Kifogástalan képeket készít/készítettet, minden szinten kiválóan mutatja be az ingatlant. Legalább alapszintű jogi és pénzügyi ismeretekkel rendelkezik. Ha valamilyen problémát tapasztal, arra azonnal felhívja a figyelmed és tájékoztat a megoldásról.

Kapcsolatrendszerének köszönhetően pedig rövid időn belül talál pl. festőt, ügyvédet, energetikai tanúsítvány készítőt stb.

Milyen „szakembereket” kerülj?

Aki nem kéri el az ingatlan tulajdoni lapját vagy ha el is kéri, veled fizetteti ki azt.

Aki mindenáron feljebb akarja tolni az árat. (Persze már említettem a kivételt, de az 25-ből 1 eset).

Aki nem ismeri a környéket, fogalma sincs arról, hol van az élelmiszerbolt, óvoda, iskola, buszmegálló stb. Ezen információk hiányában lehetetlen megállapítani a piaci értéket.

Akinél nem létezik a vevőszűrés, a „csak nézelődni jöttem” embereket hozza el az eladni kívánt házba. Tehát nem olyat, aki komoly érdeklődő, van pénze, ilyen házat keres és képes dönteni.

Aki amatőr fotókat készít az ingatlanról, szörnyű képminőségben, rendetlenséget megörökítve.

Aki nem tartja veled a kapcsolatot, nem ad heti helyzetjelentést. Aki nem tud felmutatni figyelemre méltó referenciákat.

Aki egyáltalán nincs képben az ingatlanoddal kapcsolatban. Egyszerre 25 ingatlannal „foglalkozik”, ezért ha vevőként szúrópróbaszerűen felhívod és érdeklődsz, csak annyit mond, hogy „utánanézek és majd visszahívom”.

Amihez ingatlanközvetítőként ragaszkodom

Hogy a fenti anomáliák ne fordulhassanak elő, ezért már az elején leszögezem: csak kizárólagos szerződést vagyok hajlandó kötni az ingatlan eladására.

Ez nemcsak nekem biztosíték, hanem az ügyfélnek is, hiszen így 100%-ban csak rá, az ingatlanára tudok figyelni és mindent megtenni a vágyott végeredmény eléréséért.

A szolgáltatásomba beletartozik az előzetes konzultáció, a profi marketing, home staging, közművek átírása, egyszóval minden. Arra törekszem, hogy a lehető legmagasabb áron adjam el az ingatlant, ahogy az adott pillanatban a piacon lehet.

Ebből az írásból megtudhattad, hogy a mi a különbség a pocsék és a profi ingatlanos között. Ha szeretnéd biztos kezek között tudni az eladni kívánt ingatlanoddal kapcsolatos ügyeket, akkor keress bátran!

Ha pedig ingatlanos tudásodat bővítenéd, akkor rendeld meg a könyvemet/könyveimet és legyél képben az eladásról vételről, befektetésről!

Legutóbbi bejegyzések

Olvasd el az alábbi cikkeket is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük