Ingatlanba szeretne fektetni? Pár hasznos tanáccsal segíthetünk Önnek! 2. rész

Ingatlanbefektetés kezdőknek

Jövedelmező befektetés

Miért is előnyös az ingatlanbefektetés? 

Részben, mert eladás nélkül is – bérbeadással – már jövedelmezhet, azaz nem köti le a pénzünket, sőt, pénzt termel, mindeközben még emelkedhet is ingatlanunk értéke. 

A bérlő fizeti a lakással kapcsolatos kiadásokat, közben bevételünk is keletkezik, ami kiválóan fedezi az esetleges törlesztőrészleteket, vagy egyenesen a zsebünkbe megy plusz jövedelemként. Persze azért költségek is felmerülnek egy ingatlan kiadásánál.  

Milyen költségekkel kell számolnunk, ha ki szeretnénk adni lakásunkat?

  • az ingatlan karbantartásával, berendezéseinek cseréjével, vagy javításával és állapotának megőrzésével kiadások minket terhelnek, hacsak nem a bérlő okozza a csere szükségességét, vagy bizonyítható kárt 
  • a lakás biztosításával kapcsolatos kiadások és egyéb váratlan költségek is minket terhelnek 
  • lakásadó; adott esetben a közös költség egy része; társasházi költségek; lakásfelújítási program költségei és járulékos költségek

Sima ügy, vagy kockázat?

Bármennyire is sima ügynek tűnik, az ingatlanbefektetés sem egyértelműen rizikómentes! Bár fix havi bevételt hozhat, a hozama változó, így ha sürgősen eladni kényszerülünk, nem biztos, hogy bármikor jól jövünk ki a helyzetből – mármint ahhoz képest, ha számunkra kedvező áron, vagy nyereséggel szeretnénk eladni. 

Az ingatlanpiacon népszerűek az áron aluli ingatlanok, amelyek leginkább a ‘szorult helyzetek’ miatt kerülnek eladásra. Így előfordulhat, hogy mi is rákényszerülünk áron aluli eladásra, vagy hosszú ideig várakoznunk kell, ha kedvezőbb áron szeretnénk túladni lakásunkon. Addig viszont az árfolyamok emelkedése és a valuta romlása miatt lehet, hogy még kedvezőtlenebbül járunk, mint esetleg előtte, azaz igazán résen kell lennünk, ha jó üzletet akarunk kötni. És persze egy nagy adag szerencse sem jön rosszul!

A lakás állapota erősen befolyásoló tényező lehet vételkor és eladáskor is, így szintén vegyük szakember segítségét igénybe, aki ezt szakértői szemmel fel tudja mérni: így valós képet kaphatunk a reális árról, lehetőségeinkről és nem ‘fürdünk be’ semmilyen esetben sem. 

A kiadásnak és az eladásnak is megvan a maga ideje, a körülményekre mindig fokozottan figyelni kell, tájékozódni minden eshetőségről, illetve végkimenetelről. Eladni csak a legjobb pillanatban érdemes, már amennyiben nem vagyunk rászorulva a hirtelen eladásra. Ha van időnk, figyeljük a piac változásait és hullámzását, mérjük fel az igényeket alaposan, és csak a legjobb esetben lépjük meg az eladást!

Lehetőségek, hitelek

Milyen segítséget kaphatunk, ha nincsen elegendő mobilis tőkénk egy lakás megvásárlásához? 

A lakáshitel például egy népszerű konstrukció, igen kedvelt és sokan élnek vele. Aki rendelkezik elég pénzzel egy ingatlanhoz, gyakran vesz fel mellé lakáshitelt is, és kettő, vagy több ingatlant vásárol meg egyszerre belőle. Így kedvezőbb feltételeket kap, a havi bevétele is nő, a bérleti díj pedig fedezi részletekben a vételi árat, melynek a hitelt folyósító pénzintézetek, általában az 50-70%-át szokták fedezni.

Bár manapság ingatlanokkal pénzt megtakarítani már közel sem annyira egyszerű, mint valamivel régebben, de hosszú távú befektetésnek még így is igen jó ötlet és kedvező megoldás. De ha konkrétan a megtakarításról beszélünk, nagyon sokan választanak már inkább kincstári kötvényeket, állam-, és értékpapírokat, vagy részvényeket, és a tőzsdei részvényekbe való befektetés sem idegen sokak számára. A kockázat alacsonyabb, vagy szinte nincs is, és biztosabb hozammal, valamit kevesebb bajjal jár ez a befektetési forma.

Aki pedig ingatlan vásárlása nélkül szeretne az ingatlanpiacba fektetni,annak kitűnő választás lehet az ingatlanpiaci befektetési alap (ETF), illetve a REIT részvényekbe való befektetés.

Tőzsde vagy ingatlanbefektetés?

Akik szeretnének befektetni, de nem tudják, hol kezdjék el, egy kis segítség: a legnépszerűbb befektetési formák között az ingatlanbefektetés és a tőzsde szerepelnek. A tőzsde a részvényekről, az értékpapírokról, és a devizákról szól, leginkább részvényekbe és devizákba, valamint egyéb értékpapírokba szoktak befektetni. A tőzsdepiac lehetőségei szélesebb  merítésűek, de nagyobb kockázatot is rejtenek magukban.

A tőzsdepiac az ingatlan befektetéseknek is teret ad az ETF-ek által, alacsony kockázattal és mérsékelt hozammal, ráadásul jóval kisebb felelősséggel és költségekkel, mint a fizikai megvásárlás. 

Ha nincs elég tőke…

Aki nem rendelkezik elég mozgatható pénzalappal, annak igen hathatós segítség lehet a piacon elérhető befektetési alapok sokasága. Az egyéb befektetési alapok után 2016-tól kezdve már az ingatlanokba való befektetés is elérhető ezzel a lehetőséggel. Több befektető is fizethet egy alapba – minél többet fizet valaki, a hozam annál nagyobb arányban fogja megilletni a befektetőt.

Havi részletekben és kisebb összegekben fizethetünk be a befektetési alapba, amennyiben rendelkezünk értékpapírszámlával. Ezzel kapunk megfelelő szakértői hátteret, a kockázat megoszlik, hiszen kevés tőkével akár több ingatlanba is fizethetünk egyszerre, egy időben. Hátránya viszont, hogy a beletett összeg nem vehető ki azonnal szükség, vagy váratlan történés esetén, és a fizikai vásárlással szemben a profit is jóval kevesebb lesz.

A REIT (amerikai tőzsde – Real Estate Investments Trust, a hasonló magyar tőzsde pedig SZIT) is egy kedvező és ajánlott befektetési forma, a cég ingatlanok vásárlásával és kiadásával foglalkozik. A befektetők pénzén alapuló tőkéből a REIT ingatlanokat vásárol, az ezekből befolyó bérleti díjból – vagy eladásukból – pedig a befektetők befektetéseikkel arányosan kapnak jutalékot,

Ezen befektetési forma előnye, hogy kevés tőkével is el lehet kezdeni, a befektetési papírok eladhatóak, és hogy gyakorlatilag nem kell a fizikai ingatlan kiadásakor felbukkanó rengeteg problémával vesződni. Hátránya, hogy jó céget találni igen sok idő és fáradtság, valamint, hogy a részvények ingadozása bizonytalanná teszi a hozamot, a bevételi forrás mértékét, illetve a részvények árfolyamát.

Szumma 

Összességében az ingatlanbefektetés mégiscsak az egyik legkedvezőbb és legjövedelmezőbb befektetési forma, melybe valóban érdemes energiát, időt és pénzt invesztálni, hiszen rövid-, és hosszú távon is kedvezően jövedelmezhet.

Ennek persze rengeteg szegmense van, de ha jól választunk, a várt anyagi siker nem maradhat el, és biztos havi jövedelemre számíthatunk, adott esetben pedig kedvező áron adhatjuk el az ingatlant!

Ha pedig bármilyen kérdés lenne ingatlanbefektetéssel kapcsolatban, Az Ypsilon Home szakértő csapata mindenben áll az érdeklődők segítségére, nyugodtan lehet keresni őket bármennyi és bármilyen témájú kérdéssel, rendelkezésre fognak állni. 

Szakértelmükkel sokat segíthetnek elkerülni az ingatlanvásárlással és befektetéssel kapcsolatos csapdákat és kielégítő eredményre jutni mind a vásárlás, mind a bérbeadás témakörében!

Legutóbbi bejegyzések

Olvasd el az alábbi cikkeket is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük