Ingatlanbefeketés? Pár hasznos tanáccsal segíthetünk! 1. rész

Az ingatlanbefektetés mindenkor kiemelten nagy népszerűségnek örvend. Sok ember fektet be vagy szeretne befektetni ingatlanokba, talán kimondhatjuk, hogy ez a fajta befektetés – relatíve – egyszerű és gyorsan jövedelmező befektetési forma.

Az ingatlanok értéke hullámzó, de őrzik értéküket, és sok lehetőséget rejtenek magukban, egy ingatlan birtoklása sok előnnyel járhat. Talán nem véletlen, hogy az elmúlt években is az ingatlanbefektetés volt itthon a legnépszerűbb befektetési módozat.

Szempontok és változók

Mint említettük, az ingatlanok igen változó hozamot produkálnak – az árak időközönként csökkennek, azután pedig növekedésnek indulnak és ezek a folyamatok vetésforgó szerűen váltakoznak az ingatlanpiacon. A Covid-éra óta az árnövekedés jelentős volt, de most éppen lassulni látszik, ellenben jelentősen megnövekedtek az ingatlanok költségei. 

Tisztázzuk le, hogy a saját otthon valójában nem befektetés, hiszen aki életvitelszerűen egy ingatlanban lakik, az az életkörülményeire és a környezeti tényezőkre fókuszál, nem a hozamra, amit az ingatlan hajthatna neki. Ellenben egy megtakarításnál a hozam és a kockázatok nagysága állnak fókuszban. 

Sokféle 10-es szabályrendszer lett már felállítva a legfontosabb követendő és megszívlelendő tanácsokat illetően, de úgymond ‘józan paraszti’ ésszel is egész könnyen összeállíthatóak és követhetőek a legfontosabb szempontok, amiket szem előtt tartva elkerülhető sok probléma és kielégítő befektetési eredményre juthatunk!

Ingatlanbefektetés tanácsok

Talán elsőre egyszerű, problémamentes és gyors befektetésnek tűnik az ingatlanvásárlás, de ez megtévesztő is lehet, ugyanis kimondottan sok tervezést, szervezést, mérlegelést és körültekintést igényel.

Nézzük a legfontosabb szempontokat, melyeket ajánlott követni és betartatni:

  • Könnyen és gyorsan eladható ingatlanban kell gondolkodni: ezek a típusú  ingatlanok a legtöbb ember és réteg számára elérhetőek és megfelelő életteret biztosítanak
  • Olyan település(ek)en és környéken érdemes keresgélni, amelyek: biztonságosak, jól megközelíthetőek, jó az infrastruktúrájuk és ahova sokan költöznek munkavállalás vagy tanulás céljából
  • Kisebb, vagy maximum közepes méretű lakásba érdemes befektetni: ez esetben szinte biztosak lehetünk benne, hogy bármilyen piaci helyzetben el tudjuk adni az ingatlant. 
  • Járjunk nagyon alaposan utána mindennek: hirdetések figyelmes átfésülése, keresgélés minden létező fórumon, akár személyes felderítés és kérdezősködés, stb. Addig kell keresni minden úton-módon, míg rá nem lelünk az ár-érték arányban és fekvésben legtökéletesebb és legjobb választásnak tűnő lakásra. 
  • A szóba jöhető ingatlanokat érdemes sok szempont alapján átvizsgálni: azt a lakást vegyük meg, ami a legfixebb és legbiztosabb hozamot hozhatja. Mind ingatlanos, mind felújításban jártas szakember segítségét vegyük igénybe, tapasztalataikkal és szakmai rálátásukkal sokat segíthetnek és sok gondtól kímélhetnek meg minket.
ingatlanbefektetés eszközei

Olcsó és jó is legyen? Melyik a fontosabb?

Jó hozzáállás-e azonnal a legolcsóbb ingatlanok keresésével kezdeni? 

Természetesen nem, hiszen sok hátulütője lehet, például olcsóbb lakást valószínűleg egy rosszabb környéken találunk, amit aztán nem tudunk rendesen kiadni, vagy esetleg túl sokat kell költeni a felújításra és deficitesek leszünk. Vegyük számba a befektetés és a megtérülés egyenlegét és minden szempontot alaposan mérlegelve döntsünk. Lehet, hogy egy kicsit többet kell adnunk érte, mint szerettük volna, de többszörösen meg fog térülni! 

A leendő bérlők fejével gondolkozzunk, részesítsük előnyben a népszerű helyeket (egyetemek közelében, belvárosban, forgalmas helyeken, stb.), minél több érdeklődőt bevonzva ezzel, és így alkalomadtán eladni is jóval könnyebb lesz az ingatlant. 

A lakás állapota és felszereltsége, műszaki állapota is fontos tényezők, hiszen nem mindegy, hogy mennyit kell majd költeni felújításra. Ha bérházról van szó, vegyük figyelembe, hogy hol helyezkedik el (földszint, emelet), és hogy van-e lift a házban.                         

Ha esetleg több ingatlanba fektetnénk be, érdemes pár dolgot átgondolni, hogy a lehető legjobbat hozzuk ki a befektetésből. Ne ugyanazon a környéken, főleg ne ugyanabban a bérházban vegyünk  két-, vagy több lakást, hanem inkább a város különböző részein, vagy esetleg más városokban, ha van rá lehetőség. 

Így több mozgásterünk lesz a kiadási árak terén, mintha ugyanolyan vonzású lakásokat vennénk egymás mellett. Ha pedig az egyik környék esetleg vesztene népszerűségéből, a másik még húzhatja a mérleget pozitív irányba. Természetesen alaposan nézzünk körül a vásárlás előtt, hogy tisztában legyünk azzal is, mennyiért adható(ak) majd ki a lakás(ok). 

Mire figyeljünk ingatlan bérbeadásánál?

A szerződéskötés alapfeltétel! Az első és legfontosabb dolog minden esetben a szerződéskötés. Mindegy kinek adjuk ki a lakást, ez nélkülözhetetlen és rengeteg probléma, félreértés, vagy még komolyabb konfrontáció elkerülhető vele, mivel a szerződésben minden egyértelműen ott van. 

Magunk válasszuk ki a bérlőket: ne kapkodjuk el, ismerkedjünk meg minél több lehetséges bérlővel és próbáljuk alaposabban megismerni őket! Sok szempontot figyelembe véve válasszunk és ne szimplán az első megérzés domináljon. A kiadást is intézzük magunk és tisztázzunk le minden részletet a leendő bérlőkkel. 

Legalább havonta látogassuk meg bérlőinket és mérjük fel az aktuális helyzetet: ajánlott havonta egyszer, például a havi bérleti díj beszedésénél ellenőrizni az ingatlan állapotát és a bérlők hozzáállását is. Így hamar ki lehet szúrni, ha gond van és gyorsan lehet változtatni, ha bármi probléma, vagy szabálytalanság felmerülne.

Írjunk össze és rendszerezzünk minden fontos szempontot és információt: ezeket folyamatosan ellenőrizzük és mindig vegyük számításba, hogy mikre kell figyelni, akár az ingatlant, akár a bérlőket illetően. Ha mindezeket szigorúan betartjuk és kontrolláljuk, illetve ha bármi furcsaság kapcsán gyorsan intézkedünk, nem fog kellemetlen meglepetés érni minket és az ingatlan szépen fog jövedelmezni, eredeti állapotát hosszú ideig megtartva.

Ha pedig bármilyen kérdés lenne ingatlanbefektetéssel kapcsolatban, Az Ypsilon Home szakértő csapata mindenben áll minden érdeklődő segítségére és szívesen segítenek bármilyen témában – nyugodtan lehet keresni őket bármennyi és bármilyen témájú kérdéssel!

Folytatása következik!

Legutóbbi bejegyzések

Olvasd el az alábbi cikkeket is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük