Ingatlanfotózás mesterfokon – Így add el a lakásodat jobb áron

Ingatlanfotózás

Amikor úgy döntesz, hogy eladod az ingatlanodat, akkor az igényes fotók készítése alapfeltétel. Ehhez képest a hirdetési portálok tele vannak botrányos minőségű fényképekkel, amelyek garantáltan vevőtaszító tényezők. Olyan ingatlanfotózási tippeket mutatok neked, amelyek segítenek jobb árért eladni a lakásodat.

Szerinted igaz a következő állítás?

Az ingatlanfotózáshoz mindenki ért.

Ha ez így lenne, akkor nem lennének tele az ingatlanhirdetések „sírjak vagy nevessek” típusú képekkel.

Persze, ezekből is lehet tanulni.

Azt mindenképp, hogyan ne fotózzunk ingatlant.

Ingatlanfotózási bakik

Éjszaka vagy lehúzott redőnnyel fotózott nappali. Nyitott fedelű wc. Flakonok sokaságával és nyitott mosógéppel fényképezett fürdő. Álló formátumú fotó. Ablakkal szembeni fénykép. Az ingatlanos éppen jön be az ajtón típusú fotó. Létra a padlón. Szemeteskuka a konyha a közepén. Zoknik kiterítve a radiátoron. Ágy, amiből most szálltak ki. Családi fotók a falon, esetleg vacsora közbeni fényképek. Tükörrel szembeni fotó.

És még sajnos bőven lehetne folytatni.

Miért fontosak az igényes ingatlanfotók?

Ha szemnek is tetszetős, ízléses képeket készítesz, akkor a lakáshirdetésed könnyedén kiemelkedhet a szürkeségből és nagyságrendekkel jobban vonzhatja a vevőjelölteket.

Egyfajta „kalandra hívást” is jelentenek a minőségi fotók, hiszen segíthetnek abban, hogy egy érdeklődő a helyszíni megtekintés mellett döntsön. Ráadásul az igényes képek kiszűrhetik a tömegből a számodra ideális jelölteket.  

Mlinárik Márton

Mivel készítsd az ingatlanfotókat?

Mivel 21. században vagyunk, egyből adná magát a válasz, hogy okostelefonnal, hiszen azzal bárki tud remek képeket készíteni.

Ez sajnos nem így van.

Elég csak a fenti botrányos példákat számba venni.

Nem a telefon vagy a megagiga fényképezőgép tesz valakit első osztályú fotóssá. A technika mindössze 10%-ot, a tudás 45%-ot, míg a lakás fotózásra való felkészítése pedig újabb 45%-ot jelent a sikeres végeredmény érdekében.

Egy profi ingatlanos ugyanakkor nem telefonnal, hanem fényképezőgéppel fényképez.

Én pl. Canon 750D típusú tükörreflexes digitális fényképezőgépet használok, egy 10/18-as széles látószögű optikával felszerelve és állványra helyezve.

De ha a telefon mellett döntesz, akkor olyat használj, ami széles látószögű kompozíciókra képes!

Hogy miért?

Mert csak ezzel tudod hitelesen szemléltetni, megörökíteni a tereket és a helyiségek nagyságát.

Elengedhetetlen az állvány a tűéles képek érdekében, a szűk rekesz pedig a hosszú expozíciós idő, a megfelelő minőségű fénykép miatt.

Vakura is szükség van, hiszen a fényviszonyok nem egyenletesek egy ingatlanon belül.

Pl. ha ablakkal szemben fotózol, akkor lehet látszódik a szoba, de közben az ablak ontja magából a fényt, vagy észrevehető az ablakon kívüli világ, de a szoba sötét marad.

A HDR technológia ennek kiküszöbölésében segíthet, hiszen egyetlen gombnyomás által több képet tud készíteni. Az egyik fénykép a sötét részleteket míg a másik a világos részleteket tartalmazza, a végleges fotó pedig ezek egyvelegéből születik meg.

Ha pedig megvagy a fotózással, akkor érdemes képszerkesztő programot (pl. lightroom) használni.

Na de nézzük is meg, hogyan érdemes hozzáfognod az ingatlanfotózáshoz!

1. Hívj szakembert az ingatlanfotózáshoz!

Ha a technikai dolgok miatt kétségbeestél vagy túl macerásnak tartod a fotózási műveleteket, akkor bízz meg egy profi fotóst a siker érdekében!

Egy értékes lakásnál nincs értelme spórolni a fotózási költségeken, ráadásul a profi szakemberre kiadott összeg szépen megtérülhet. Főleg akkor, ha az igényes képek jobb eladási árat eredményeznek.

2. Mutasd a legjobb arcát az ingatlanodnak!

Mivel a vásárlók percek, másodpercek alatt hozzák meg a döntést, ezért fontos, hogy jól mutasson a lakásod.

Ebben segíthet a home staging, ami a vásárlásra történő felkészítést jelent. Ha átlagos kéród van, akkor minden egyes „javítás” rengeteget dobhat rajta.

Mit érdemes tenned?

Alaposan takarítsd ki a lakást! Rakj rendet! Az roppant illúzióromboló, amikor kupi van a házban vagy pl. maszatos, fogkrémfoltos a tükör.

Érdemes kijelölni egy rumliszobát, ahová felhalmozod a lomot, ami akár az égig is érhet. Ezt a szobát ugyanakkor tilos fotóznod. (Az alaprajzos kép úgy is megmutatja)

Húzd fel a redőnyöket, hogy természetes fény jöjjön be!

Kezdj el dobozolni, hiszen ezt előbb-utóbb úgy is meg kell tenned.

A flakonokat tüntesd el a konyhából, fürdőszobából! A családi fotókat is száműzd a fotózás idejére! Sőt, még a polcokat is javasolt leüríteni.

Tehát mindent tüntess el, ami elvonná a figyelmet a lakás belső teréről!

Ha pedig még inkább szeretnéd a látványt feldobni, akkor használj díszpárnákat, mutatós lakástextileket!

3. Készíts homlokzati fotókat!

Legyen szó családi házról, társasházról, bármilyen lakásról, elképesztően fontos a külső kép. Hogy a vevőjelöltek tisztában legyenek, hova is fognak megérkezni.

Ennek ellenére sokan nem készítenek külső homlokzati fotókat.

Vajon miért?

Lehet azért, mert az ingatlanosok attól tartanak, hogy a dörzsölt vevők az ingatlanközvetítőt kihagyva keresik fel a tulajdonost, hátha olcsóbb lesz nekik a lakás.

Nem túl okos dolog kihagyni a már velünk leszerződő ingatlanost, hiszen a tulajdoni lapon, a földhivatalban úgy is nyomon köthető lesz a tulajdonosváltás. Az ingatlanos pedig szépen benyújthatja a számlát, a kötbérrel emelt összeget.

A homlokzati ingatlanfotózás hiányának másik oka pedig az is lehet, hogy az ingatlanos attól fél, hogy a konkurencia figyelmét felhívja a lakásra, aki odamegy a címre és kitúrja a kollégát az üzletből.

Sajnos van olyan kolléga, aki a mai napig ezt a balkáni módszert követi. Szerencsére ebből a típusból kevés van.

Persze, lehet az is, hogy a tulajdonos azért szeretné mellőzni a homlokzati fotót, mert nem szeretne túl sok érdeklődőt. Ezért is érdemes megbízni profi ingatlanost, aki szűrni fogja az vevőjelölteket.

Ingatlan eladása

4. Ügyelj arra, hogy az ingatlanfotók világosak legyenek!

A világítás, a fény az ingatlanfotózás egyik legfontosabb eleme.  Ez drasztikusan befolyásolhatja a hirdetésen látható fotók minőségét.

Pozitív és negatív irányba is.

A sötétben, borús időben, gyenge fényviszonyok mellett készített fotók alaposan rombolhatják az összképet.

Olyan időpontra célravezető időzíteni az ingatlanfotózást, amikor van elég fény a lakásban. A legjobb időpont a kora reggel vagy a késő délután, amikor nem olyan éles a napfény.

Ugyanakkor az időjárási viszonyokra is figyelj oda, mert az esős, havas, ködös idő miatt megváltozhatnak a fényviszonyok. Ez vakuval kompenzálható beltéren, de kültéri fotónál egyáltalán nem mindegy, hogy vidám, tiszta színeket vagy szürke, rideg benyomást tapasztal az érdeklődő.

Az izzók típusa is lényeges, ezért mindenhol hideg fényűt használj!

Mert ha a hideg és meleg fényű izzókat vegyesen használod, akkor úgy jelentős akadályokba ütközhet a fehéregyensúly (az adott fényforrásokhoz beállítani a színhőmérsékletet a színhelyes felvétel érdekében) beállítása.

Ugyanis a színeket úgy érzékeli a szemünk, hogy a dolgok visszaverik a rájuk eső fényt, ezért ha pl. sárga fény esik egy kék dologra, akkor az zölden fog mutatni a fotón, a hófehér fal pedig így sárga lesz.  

5. Figyelj a kompozícióra!

Ezt írja a Wikipédia a kompozícióról:

„A kompozíció az elemek olyan elrendezése egy művészeti alkotásban, ami kifejez valamit. Célja az elemek megfelelő kiválasztása és elhelyezése, ami által a szemlélődő számára érzéseket, gondolatokat közvetít.”

Ez ingatlanfotózási nyelvre lefordítva a tárgyak helyes elhelyezését jelenti. Tehát olyan képet kell létrehozni, ami az érdeklődő számára is vonzó lehet.

Kerülendő például olyan fotó, amelyen valami kitakarja a házat (pl. autó), kukák vannak a sarokban vagy elcsúszik az egész kép, mert ferdén fényképezték a szobát.

Néhány követendő példa:

–          A lényeges helyiségekről (konyha, nappali, fürdőszoba, fürdő) készíts profi fotókat!

–          A helyiségek sarkaiból készíts felvételeket, hogy látszódjon az egész tér! (Hogy az érdeklődő láthassa pontosan mekkora a tér, milyen bútorok férhetnek el benne.)

–          Sarokban vagy fal mellett állva készítsd el a fotókat!

–          A szoba közepén ne legyen olyan tárgy (fotel, kanapé), ami miatt kevésbé látszik tágasnak tér.

–          Ha szűk a helyiség (pl. fürdőszobában), akkor érdemes fentről, a sarokból lefelé fotózni.

6. Használj fekvő képeket az ingatlanfotózáshoz!

A hirdetési portálokon tömegével láthatóak olyan képek, amelyek fekvő tájolásúak. Ezzel csupán az a baj, hogy a rendszer automatikusan levágja a fotót alul és a felül és csak a fekvő index képet fogják látni. Így pedig érdektelen lesz a kép és ezáltal a hirdetés, amire senki sem fog kattintani.

7. Készíts az évszaknak megfelelő ingatlanfotókat!

Tehát tavasszal ne karácsonyfás képeket rakj ki!

Nem viccelek, sajnos ilyen fényképekkel is találkoztam már.

Mert mit üzensz ezzel?

Azt, hogy a lakásodat hónapok óta nem lehet eladni, vagyis biztos jó nagyot lehet az eladási árból alkudni.

Ingatlanos tudás

Összegzés – Ingatlanfotózás

Olvashattad, mennyi mindenre kell odafigyelned ahhoz, hogy az ingatlanfotózás profi legyen és olyan képeket tudj készíteni, amelyek vonzzák, nem pedig taszítják a vevőidet.

Ezekre a szempontokra figyelj oda:

1.Hívj szakembert az ingatlanfotózáshoz!

2.Mutasd a legjobb arcát az ingatlanodnak!

3.Készíts homlokzati fotókat!

4.Ügyelj arra, hogy az ingatlanfotók világosak legyenek!

5.Figyelj a kompozícióra!

6.Használj fekvő képeket!

7.Készíts az évszaknak megfelelő ingatlanfotókat!

Amennyiben szükséged van ingatlan vásárlásával, eladásával kapcsolatos útmutatásra, keress bátran!

További ingatlan fotózás tippekért olvasd el ezt a cikkünket is: Ingatlan fotózás tippek profiktól – hogy a legjobb áron add el a lakásod!

Mlinárik Márton Ingatlanspecialista, ingatlanközvetítő, ingatlanértékesítés és adás-vételi szolgáltatások Budapesten

Feliratkozás blog értesítőre

Adatkezelési tájékoztató

Legutóbbi bejegyzések

Olvasd el az alábbi cikkeket is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük