Hogyan növelheted a lakásod értékét eladás előtt?

Tudod, mit kérdeznek tőlem a leggyakrabban a lakáseladók, mielőtt belekezdünk az értékesítés folyamatába? Hogy miként tudnák minimális költségvetésből a legvonzóbbá tenni az ingatlanjukat a vevők számára. Sokan tisztában vannak azzal, hogy egy kis felújítás és átalakítás sokat dobhat a lakás árán, de most jól figyelj: 

Vigyázat! Nem minden felújítás térül meg!  

Első hallásra ettől szinte mindenki dob egy hátast, de a statisztika nem hazudik: a lakáseladók nagy átlaga 1 Ft felújítási költséggel mindössze 55-60 fillérrel tudta csak növelni a lakása értékét. (Ezeknek az adatoknak te is utánanézhetsz a remodeling.com weboldalon.)

Döbbenetes, de tény: a lakásértékesítés előtti felújítások közel fele kidobott pénz. 

Hogy a felújításra költött összeg milyen eredményt hoz, az nagyban függ attól, hogy milyen projektbe vágsz bele. Gondoltad volna? Egy garázskapu cseréje akár dupla megtérülést is eredményezhet, míg egy plusz szoba kialakítása szinte semmit.

Nézzük tehát, mik azok a munkálatok, amelyekkel a leghatékonyabban növelheted a lakásod értékét (ezt hívják a külföldi ingatlan-piacokon home staging-nek!)

Ingatlanpiaci tanácsadás

KARBANTARTÁS ÉS GÉPÉSZET

A karbantartás azokat a rutinfeladatokat jelenti, amikkel a lakásodat jó állapotban tartod (pl. hogy ne legyen betörve az ablak üvege). A gépészet alá pedig azokat a berendezéseket soroljuk, amik a lakás rendeltetésszerű használatához szükségesek. Ide tartoznak az elektromos vezetékek és szerelvények, vagy a fűtésrendszer.

Tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket:

  • Hány éves a bojler? 
  • Hány éves a kazán? 
  • Hány éves az elektromos hálózat? 
  • Mikor csiszoltattad utoljára a parkettát? 
  • Mikor mázoltad át az ablakot és az ajtókat?
  • Mikor cserélted le a villanykapcsolókat és a kilincseket?

És ha válaszoltál őszintén, akkor most kapaszkodj meg: több mint 15 éves tapasztalatból mondom, a vevők jelentős része egyszerűen nem fog reagálni a hirdetésedre, ha látszik, hogy komoly felújítási feladatokat kellene a nyakába vennie. 

Ahhoz, hogy az áralku során az “erő pozíciójában” tudj maradni, a lakásodban a gépészetnek modernnek és kifogástalanul működőképesnek kell lennie!

Lakáseladás előtt állsz? Először is hívj egy szakembert, aki átnézi a lakásodat, hogy nincsenek-e rejtett hibák!

Egy jó szakember feltárja előtted azokat a hibákat, amiket sérülés, vagy az idő vasfoga okozott. A véleményét használhatod remek tárgyalási eszközként is, hiszen ha minden rendben van, és erről még papírt is tudsz mutatni, a vevő nehéz helyzetben lesz, ha alkudni akar.

Mennyit ér a lakásod – első ránézésre?

Jó, ha tisztában vagy vele: a lakásvásárlás olyan, mint egy randi – az első benyomás elképesztő sokat számít. Sokkal valószínűbb, hogy vonzó lesz a lakásod a vevők számára, ha elvégzel néhány apró kozmetikai javítást. Ez olyan, mint egy hölgynek a smink – akinek van esze, nem indul el randira nélküle!

Íme néhány filléres, de akár vagyont érő jó tanács:

  • Fesd le a bejárati ajtót!
  • Nagy teljesítményű mosóval takarítsd le a kocsibeállódat és a járdát! (Ezt akár egy bérház udvarán, vagy lépcsőházában is megteheted. Tudom, osztatlan közös tulajdon. De vajon a vevőnek fog tetszeni, hogy évszázados moha borítja az udvart?)
  • Fesd át a zsalugátereket és az ablakokat!
  • Vágd le a sövényt, nyírd le a füvet, szedd rendbe az ereszcsatornákat, és ültess virágokat!

Még ha egy társasházban laksz, akkor is érdemes a lakásodhoz vezető folyosót és lépcsőházi részt kifesteni. Nem dob nagyot a költségeken, mert akár saját kezűleg is elvégezheted, de a vonzerőn mindenképp javítani fog. Nem kell kertrendező céget sem felbérelned, hogy egy díjnyertes japánkertet csináljanak az udvarból, csak gondoskodj róla, hogy tisztaság legyen és jól nézzen ki.

Érdemes odafigyelni a fény “pénztermelő” hatására is! Még sosem hallottál erről? Pedig a jó megvilágítás egy otthont sokkal tágasabbá és vonzóbbá tehet, illetve az is bizonyított, hogy a sötét lakások jóval hosszabb idő alatt, és alacsonyabb áron kelnek csak el.

Szervezd ezért a bemutatókat olyan időpontra, amikor a nap besüt a szobákba! Húzd el a függönyöket, és kapcsold fel a lámpákat azokban a szobákban, amelyek kisebbek, vagy kicsi rajtuk az ablak. Cseréld le a régi villanykörtéket meleg fényű, ragyogó erővel világító izzókra.

 

Ingatlaneladás teljeskörű ügyintézés

 

A milliókat érő nagytakarítás

Általában minden profi ingatlanos azt javasolja az eladóknak, hogy nagyon alaposan takarítsák ki a lakást, mielőtt piacra kerül. De ez alatt nem a szokásos porszívózást kell érteni. Egy alapos nagytakarítás során el kell távolítani pl. a fürdőben a kád/zuhanyzó sarkaiban, illetve a fugákban összegyűlt vízkövet és penészt. A szőnyegeket érdemes gőztisztítással újszerűvé varázsolni. Stb,.. stb… A legjobb, ha keresel egy olyan céget, aki vállal nagytakarítást, és profi ebben. 

Ezenkívül figyelj nagyon a szagokra is! Ázott kutya, macskapisi, pacalpörkölt, stb… szagokat biztosan nem akar érezni egyetlen vevő sem, ha lakásnézőbe megy. Gondoskodj róla, hogy nálad se találkozzon ilyesmivel. Ne próbáld “eltakarni” a szagot, inkább szüntesd meg a forrását! A WC frissítő nem jó, ahogyan az illatgyertya és a füstölő sem, mert te lehet, hogy kedveled a szantálfa vagy a borsmenta illatát, de lehet, hogy a vevőd allergiás rá! Inkább nyisd ki az ablakot, szellőztess gyakran, szükség esetén használj beltéri légszűrőt.

 

Értéknövelő fejlesztések!

Végül ejtsünk néhány szót azokról a költséghatékony fejlesztésekről is, amiktől a vevőid garantáltan izgatottak lesznek a lakásod láttán.

Az első és legfontosabb ilyen dolog a friss festés, ami azonnal megnöveli a lakásod értékét. Válassz meleg, natúr színeket, például bézs, törtfehér. A világos színektől ugyanis nagyobbnak tűnik minden lakás. Használhatsz kiegészítő színeket is, ha még trendibbé szeretnéd tenni. 

Aztán szerelj fel figyelemfelkeltő, trendi lámpatesteket a főbb helyiségekbe! Ezeknek a látványos elemeknek köszönhetően többre fogják becsülni a vevők a lakásod értékét. 

Majd cseréld le a régi, vízköves csaptelepeket és a zuhanyfejet, modern, divatos darabokra. A konyhapultot illetve a mosogatópultot pedig gránitra vagy kerámiára. Ez már egy picit nagyobb tétel, de mivel a hatás garantált, ezért megéri beruházni. Ne feledkezz el a konyhaszekrényekről sem: szinte újjá varázsolhatod őket, ha lecseréled a fogantyúkat és csuklópántokat.

 

Többet ér a lakásod, ha okoseszközök is vannak benne!

Ha igazán profi akarsz lenni: lenyűgözővé teheted még az egyébként viszonylag régi építésű otthonod öszhatását és kifinomultságát is néhány intelligens eszköz segítségével! Ilyen lehet például egy wifi-kompatibilis, vagyis mobiltelefonról szabályozható termosztát vagy egy “okos” bejárati ajtózár, ami kulcs nélkül képes nyitni és zárni a lakás ajtaját, és “felismeri” ha egy belépésre jogosult személy közeledik.

Néhány ilyen “okosítást” már 100-200 000 Ft-ból is meg tudsz valósítani, ami valljuk meg, elhanyagolható összeg a lakás értékéhez képest.

Remélem tudtam segíteni abban, hogy milyen munkát végezz el, mielőtt eladnád a lakásodat. Ne feledd, ha a sok “unalmas” lakás közül kitűnik a tiéd, bőségesen meg fog térülni a befektetett pénz és munka!

Ha szeretnéd, hogy személyre szabott tanácsokkal is segítsünk a lakásod feltupírozásában, vonzóbbá tételében és eladásában, akkor keress minket bizalommal!

Szeretnéd pontosabban is tudni, mennyit ér a lakásod? És hogy mennyit fog érni később? Olvasd el a 2024-es inagatlanárak legfontosabb trendjeit itt!

 

Ingatlan értékmegállapítás

Legutóbbi bejegyzések

Olvasd el az alábbi cikkeket is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük