Mire figyelj, ha kertes házra cserélnéd a lakásodat?!

lakáscsere kertes házra

Ki ne szeretne hatalmas kertet, pázsittal, gyümölcsfákkal és medencével, hogy legyen hol pancsolni a gyerekeknek?! Számos ügyfelünknek segítettünk már, hogy a legjobb feltételekkel tudják ezt az álmukat megvalósítani. De számos olyan buktatót is felfedeztünk közben tapasztalatként, amit most megosztunk Veled! Ugyanis a kertes házra történő lakáscsere sokszor több problémát okozhat, mint amennyit megold. Ezeket jó, ha elkerülöd, ebben segít ez a cikk is!

A legfontosabb teendő lakáscsere előtt

Az első tanácsunk: ha lakáscserét tervezel, különösen fontos, hogy maximális áron add el a meglévő ingatlanodat. Ha ügyesen és okosan jársz el, akkor egy fővárosi lakás árából kijöhet egy családi ház az agglomerációban – de arra mindenképpen készülj fel, hogy egy kertes házzal több lesz a költséged és a feladatod is!

Egy panellakásnál például nincs kazán, kémény, tető, pince, kerítés, kert, medence és valószínűleg garázs sem. Vagyis nem a te gondod ezek karbantartása, felújítása. Igen, kell rá közös költséget fizetned, de nem kell azzal törődnöd, hogy a napi munka után még este tetőt javítsál, vagy mestert keressél! Egy családi háznál viszont minden a Te feladatod lesz.

Ingatlan értékmegállapítás

Bevállalod-e az ingázást a lakáscsere után?

A probléma ott kezdődik, hogy bár az ember a városból kiköltözik, de a munkahelye általában a városban marad. Tehát mindjárt adott az ingázás kérdése. Ha eddig nem volt autód, akkor nagy valószínűséggel kelleni fog, tehát a ház árán kívül kalkulálj ezzel és a vele járó magasabb benzinköltséggel is.

A következő kérdés még, hogy vajon lesz-e időd arra, hogy a kerted is úgy nézzen ki, ahogy azt megálmodtad? Vagy lesz-e pénzed kertészre, aki helyetted karban tartja azt? 

 

Ha kiköltözöl vidékre, lehet, hogy macerás lesz pizzát rendelni, moziba menni, de még a bevásárlást is külön tervezni kell. Szóval a lakáscsere kertes házra azt jelenti, hogy a megszokott kényelmünk egy része elvész és többet kell dolgoznunk, ha azt szeretnénk, hogy tényleg szép legyen a “porta”.

 

Mit vizsgálj meg a kertes házon?

Az emberek általában érzelmi alapon hoznak döntést, és ez alól a lakásvásárlók sem kivételek. De ha egy rakás pénzt költesz egy ingatlanra és mondjuk még el is adósodsz ezzel 20 évre, akkor erősen ajánlom, hogy ne szeress bele vakon, hanem dönts hideg fejjel.

Szögezzük le: a kertes házas övezetekben található ingatlanok többsége nem az elmúlt években épült. Sűrűn fogsz találkozni 30-40-50 éve épült házakkal. Mivel annak idején főleg kalákában építkeztek, elképzelhető, hogy ez-az nem úgy sikerült, ahogy kellett volna. 

Ingatlanpiaci tanácsadás

Mindenképpen ellenőrizd ezért a következőket, mielőtt az ingatlant megvennéd:

– A falakon látható repedések, főleg ha nagyobb méretűek, vagy több, közel párhuzamos vonalból állnak, a szerkezet mozgására utalnak. A hálószerű repedés általában a vakolat hibája, ami könnyebben javítható.

– Az áthidalókon látható repedések túlterhelésre utalnak. A túlterhelt áthidalók lelógnak, azaz lefelé domborodnak.

– A födémeken látható repedések is a szerkezet mozgására utalnak. Az egymással párhuzamos vonalak általában a gerendák mozgása miatt, a gerendák alatt, vagy a gerendák szélei mentén alakulnak ki. A gerendák mentén látható repedéseket az épületet folyamatosan rázó utcai forgalom is okozhatja.

– A friss repedések, vagy a friss festésen áttörő repedések határvonala éles, a régi repedések mentén a felület elszíneződött, szürkés tónusú.

– Amennyiben a repedések mentén festék-, vagy akár vakolatleválás látható, ott nagyobb mértékű, folyamatos mozgások lehetnek.

– Faanyagok esetében nézzük meg, hogy nem látunk-e szuvasodásra, farontó bogarakra utaló lyukakat. Nyomjuk be a fába a körmünket! Ha nagyon puha a fa szerkezete, akkor korhadásra kell gondolnunk. A fa elszíneződése, szálas benövése is utalhat gombásodásra!

Ezek a jelek rejtett hibákra utalhatnak:

  • A lakás egy része (pl. az előszoba és a konyha) lambériázva van. Ez általában a falak vizesedésének valamint a salétromosodás eltakarásának jele, mivel a tulajdonos sem szeretett ezekkel a problémákkal együtt élni, de kellett neki valamilyen egyszerű “megoldás”.
  • Friss festés – látszik a házon, hogy rozzant, de belül mindenhol friss festés tapasztalható. Vélhetően a repedéseket igyekeztek eltakarni vele, ezért ebben az esetben az épület süllyedésére utaló egyéb jeleket is érdemes keresni.
  • Födémsarkoknál sötétebb foltok, esetleg csíkok, ami hőhíd jelenlétére utal, tehát az épületnek szigetelési problémája lehet, esetleg már penészesedik is.

Fontos hogy legyenek rendben a dokumentumok!

Ha használt kertes házat szeretnél vásárolni, a kiszemelt ingatlan tulajdonosát alaposan kérdezd ki. Tudd meg az építés körülményeit, (ki volt a kivitelező, mikor és hogyan zajlott az építkezés), valamint kérd el az eredeti tervrajzokat, és vizsgáld meg alaposan, hogy van-e különbség a terv és a valóság között (ilyen lehet pl. tipikusan a tetőtérbeépítés, egy melléképület vagy garázs, stb.) Ha eltérés van, és nincs építési engedély, számolj azzal, hogy utólagosan fennmaradási engedélyt kell kérni, és büntetést kell fizetni. Az önkormányzat illetékesei meg tudják mondani hogy mi volt engedélyeztetve és mi nem.

Összefoglalva a lényeget:

Egy kertes házban lakni sok család álma, de nem véletlen, hogy több ember lakik városokban, mint falvakban. Mert lehet ugyan, hogy a város zsúfolt és zajos, de mégis karnyújtásnyira van sokféle szórakozás, a munkahely, a tömegközlekedés. És lássuk be, ezek a mai felgyorsult világban igencsak fontosak. 

Egy családi ház tulajdonlására nem csupán anyagilag, de érzelmileg is fel kell készülni, mert ha valaki az ingatlanát elhanyagolja, és nem tartja rendben, akkor az értéke is rohamosan esni fog.

Ha viszont a cikkben leírt tanácsokat végiggondolva, felelősen felkészülve hozod  meg a döntést, biztos lehetsz benne, hogy egy igazán otthonos családi fészket tudsz teremteni, ahová a gyerekeid is, és a vendégeid is szívesen jönnek majd.

A legfontosabb tanácsunkat érdemes itt a cikk végén is kiemelni: ha lakáscserét tervezel, különösen fontos, hogy maximális áron add el a meglévő ingatlanodat! 

Ha bizonytalan vagy, esetleg segítségre lenne szükséged ehhez, keress bátran, szívesen állok több mint 15 éves tapasztalattal a rendelkezésedre!

 

Ezt olvastad már? Ingatlanárak 2024

 

Ha szeretnéd kiszervezni az ingatlaneladást, és a vásárlást, fordulj hozzánk bizalommal, szívesen levesszük a válladról a teljes procedúrát.

 

Ingatlaneladás teljeskörű ügyintézés

Legutóbbi bejegyzések

Olvasd el az alábbi cikkeket is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük