Eladás gátló tévhitek – Az ingatlanos nyomja fel az árat!

Ingatlan eladást gátló tévhitek

Kaptam ismét néhány kommentet. Azt tapasztalom, hogy a negatív töltetű kommentek nagy százaléka félreértelmezett eladás gátló tévhitből fakad. Ha érdekel egy szakmabeli, őszinte hozzászólására azzal kapcsolatban, hogy az ingatlanos valójában képes-e árnövekedést vagy árcsökkenést generálni az ingatlanpiacon, akkor olvass tovább!

Akkor most fel vagy le?

Azt írják:

“ Ja majd ti megmondjátok az árát. Jó magas árat mondtok az embereknek. Annyiért meg nem veszik meg. Így csak az újépítésüekre terelitek az embert. Jól megvan ez szervezve.”

Vagy íme egy másik:

“A legjelentősebb árfelhajtó tényező: az internet és a gomba szerűen szaporodó ingatlanosok megjelenése az utolsó kis faluban is. Ez az igazi árfelhajtó erő. A kutyaólak ára viszont 200%-al csökkent.”

Az ingatlanos csak szívatja az eladót előző blog bejegyzésben az volt a téma, hogy az ingatlanos csak játszadozik a tulajdonossal, merthogy annyi a tudománya, hogy jól lenyomja az árat. Most meg azt írják, hogy az ingatlanosok nyomják fel az árat.

Most akkor egy kicsit elbizonytalanodtam… fel vagy le… vagy mi van?

Beismerő vallomás!

De tudjátok mit? Igazatok van. Elég a félrebeszélésből. Oké, bevallom. Én voltam. Én meg a haverjaim. Mi intéztük el, hogy az árak ekkoràt emelkedjenek. 🙂

Na most ez kb annyira volt komoly, és annyira reális, mint ha azt mondanám, hogy a sarki zöldséges határozza meg, hogy mennyi a krumpli ára a nagybani piacon. Nyilvánvalóan a sarki zöldségesnek is van ràhatása arra, hogy milyen kínàlati árat tesz ki és érdeke az is, hogy minél magasabb áron adjon el. Viszont hiába írja rá a csilliárd forintot, ha a vevő nem fizeti ki, rá fog rohadni az áru. Ezért próbàlja eltalálni azt a lehető legmagasabb árszintet, amit a vevők még hajlandóak megfizetni.

Az árak a fellegekben

Ne legyünk naivak!

Az ingatlanos, nem más, mint használt ingatlan kereskedő, és ebből a szempontból ugyanolyan, mint a sarki zöldséges. Nyilvàn valóan érdekünk hogy a lehető legmagasabb áron értékesítsünk. Hiszen egyrèszt az eladó a megbízónk általában, és az ő elégedettsége mindennél fontosabb, màsrészt ebből élünk. De nem fogunk tudni csodát tenni. Még akkor se ha tisztában vagyok vele hogy egyes kollégák “szimpátia versenyt” akarnak nyerni azzal, hogy azt mondják a tulajdonosnak: “Ó hát én ezt többért is eladom.”

Igen, vannak olyan technikák, amikkel emelhető a végső eladási ár, és ezek általában működnek is, de kedves tulajdonos, légyszíves vedd már észre hogy hülyítenek, és csak azért mondják azt, amit hallani akarsz, hogy alàírj egy megbízást. Amiért az ingatlanos kap 6000Ft-ot, vagy a főnöke megsimogatja a buksiját, de a lakás nem lesz eladva.

Nagyon kedves, hogy egyesek feltételezik, hogy mondjuk a 2015-óta bekövetkezett ingatlanár robbanàst az ingatlanosok okoztàk. De az a helyzet hogy ez egy óriási baromsàg.

Nem kell aggódni, őszinte leszek!

Elmondok egy kis történetet, ami mostanában, hogy a piac egy kicsit lejtmenetbe fordult itt Budapesten, elég sűrűn megesik: kimegyek a tulajhoz, mert kihív. Azt feltételezem, hogy elfogadta hogy én vagyok a szakértő. Megmondom a várható àrat, majd megsértődik.

Emberek. 

Azt kéne megérteni, hogy az árat nem az eladó mondja meg. De nem is én. A végső ítéletet a piac hozza majd meg.

Kereslet – Kínálat.

Ha egy ár magasnak tűnik, de mégis megveszik annyiért, akkor sajnálom, de az az ingatlan abban a pillanatban annyit ér.  Az egy másik kérdés, hogy Te ezt már nem tudod vagy nem akarod kifizetni. Mondjuk mert emlékszel rá, hogy néhány éve még harmad ennyiért lehetett volna megvenni ugyanezt. 

Mondom a megoldást: időgép!

De amíg nincs időgép, mondjuk belegondolhatnàl abba, hogy ha mondjuk nem vevő lennél, hanem eladó, mindjárt megváltozna a leányzó fekvése. Ebben a pillanatban marhára örülnél annak, hogy az árak  csillagászati magasságban vannak.

Mi is a valódi feladata egy ingatlanosnak?

Félreértés ne essék! Én nem mondom, hogy az jó, ami az országban és a világban történik. Az áremelkedéssel nagyon sok ember kipontozódik az ingatlanpiacról, akiknek mostantól esélyük sincs saját ingatlanhoz jutni. Ez nagy baj, mert ezzel pedig tovább nő a szegények és gazdagok közötti különbség.

Most akkor tisztázzuk egyszer s mindenkorra: az ingatlanos dolga az, hogy üzleteket kovácsoljon össze, hogy az eladó és a vevő igényeit összeboronálja, hogy a keresleti ár és a kínálati ár különbségéből egyezséget fabrikáljon. Nem utolsó sorban pedig, hogy kijózanítsa a vevőt meg persze az eladót.

Ha a vevő nem fizeti meg a megjelölt árat, ránk rohad a portéka, és az eladót fogjuk nyüstölni, hogy menjünk már lejjebb az árral, ha valóban el akarunk adni.

A fentiek tudatában remélem rájöttél már, hogy az árakat nem mi toljuk fel illetve, le. Mi csak segítői vagyunk az ingatlan adásvételnek, amely persze nélkülünk is lezajlik, de nem mindegy hogy milyen minőségben, mennyi idő alatt és hogy mennyi energiánk megy el rá. Nagyon elismerő maga a gondolat is, hogy befolyással vagyunk a piaci árra, de sajnos ez téves kijelentés. Ne engedd, hogy egy rosszul értelmezett mondat, tévhit miatt értékes időt veszíts az ingatlanpiac pörgős piacán.

Ha elbizonytalanodtál ingatlanod piaci árát illetően, keress fel segítek a beárazásban!

Ezt olvastad már? Ingatlanárak 2022

Legutóbbi bejegyzések

Olvasd el az alábbi cikkeket is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük