Birtokbaadási jegyzőkönyv – Ha nincs, pórul járhatsz!

Birtokbaadási jegyzőkönyv

Birtokbaadási jegyzőkönyv: Miért fontos és hogyan készül?

A birtokbaadási jegyzőkönyv egy fontos dokumentum, amelyet ingatlan adásvételek vagy bérleti szerződések esetén készítenek. Ez a jegyzőkönyv rögzíti az ingatlan állapotát és az átadáskor fennálló körülményeket, így mindkét fél érdekeit védi. Cikkünkben bemutatjuk, miért elengedhetetlen ennek a dokumentumnak az elkészítése, és milyen lépéseket kell követni a megfelelő birtokbaadási jegyzőkönyv megírásához.

Mi az a birtokbaadási jegyzőkönyv?

A birtokbaadási jegyzőkönyv egy hivatalos dokumentum, amelyet az ingatlan átadásakor készítenek el az eladó (vagy bérbeadó) és a vevő (vagy bérlő) jelenlétében. A jegyzőkönyv célja, hogy pontosan rögzítse az ingatlan állapotát, az esetleges hibákat, hiányosságokat és a meglévő berendezési tárgyakat. A víz-, gáz-, és villanyórák állásának rögzítése szintén elengedhetetlen. Ez a dokumentum a későbbi vitás helyzetek megelőzésében játszik kulcsszerepet, mivel egyértelműen megmutatja, milyen állapotban volt az ingatlan az átadás pillanatában, illetve hogy a mérőórák milyen állásától kell a közműszolgáltatóknak az új tulajdonos felé számlázni.

birtokbaadási jegyzőkönyv

A birtokbaadási jegyzőkönyv tartalma

A birtokbaadási jegyzőkönyvnek több fontos elemet kell tartalmaznia:

  1. Az ingatlan adatai: Az ingatlan pontos címe, helyrajzi száma és egyéb azonosítói.
  2. Az átadás időpontja: Az átadás dátuma és időpontja, amely meghatározza, mikortól felel a vevő vagy bérlő az ingatlanért.
  3. Az átadás állapotának leírása: Az ingatlan általános állapotának leírása, beleértve az esetleges hibákat, sérüléseket.
  4. Berendezések és felszerelések állapota: A lakásban található berendezési tárgyak, háztartási gépek állapotának rögzítése.
  5. Mérőórák állása: Az átadáskor leolvasott mérőórák állása, mint például a víz-, gáz- és villanyóra értékei.
  6. Felek aláírása: Az eladó és a vevő, vagy a bérbeadó és bérlő aláírása, amelyek hivatalossá teszik a dokumentumot.

A birtokbaadási jegyzőkönyv készítésének folyamata

A jegyzőkönyv elkészítése több lépésből áll, amelyeket érdemes alaposan betartani a pontos és részletes dokumentáció érdekében:

  1. Az ingatlan bejárása: Mindkét fél alaposan átnézi az ingatlant, és jegyzeteket készít az esetleges problémákról.
  2. Dokumentálás: Fotókat készítenek az ingatlan állapotáról, amelyeket csatolni lehet a jegyzőkönyvhöz.
  3. A jegyzőkönyv kitöltése: Az összes releváns információt beírják a dokumentumba, beleértve a hibákat, felszerelések állapotát és a mérőórák értékeit.
  4. Aláírások gyűjtése: Miután mindkét fél átnézte a jegyzőkönyvet, aláírják azt, és mindkét fél kap egy példányt. Lehetőleg tanúk is szerepeljenek a dokumentumon!
birtokbaadási jegyzőkönyv

Miért fontos a birtokbaadási jegyzőkönyv?

A birtokbaadási jegyzőkönyv kiemelkedően fontos mind az eladó, mind a vevő, illetve a bérbeadó és a bérlő számára. A dokumentum védelmet nyújt, ha később vita merülne fel az ingatlan állapotával kapcsolatban. Bizonyítékként szolgálhat a bíróságon, ha valamilyen kárigény vagy szerződésszegés miatt jogi lépésekre kerülne sor.

Illetve nem utolsó sorban az új tulajdonos (vagy bérlő) a birtokbaadási jegyzőkönyvvel a zsebében mehet a közműszolgáltatókhoz a saját nevére íratni az mérőórákat.

Összegzés

A birtokbaadási jegyzőkönyv elkészítése elengedhetetlen része az ingatlan adásvételi vagy bérleti szerződésének. Ez a dokumentum biztosítja, hogy mindkét fél tisztában legyen az ingatlan állapotával, és megóvja őket a későbbi konfliktusoktól. Gondoskodjunk róla, hogy a jegyzőkönyv minden lényeges adatot tartalmazzon, és mindkét fél aláírja azt, hogy hivatalos és érvényes dokumentum legyen!

Itt található egy birtokbaadási jegyzőkönyv minta, használd egészséggel 🙂


Mlinárik Márton Ingatlanspecialista, ingatlanközvetítő, ingatlanértékesítés és adás-vételi szolgáltatások Budapesten

Feliratkozás blog értesítőre

Adatkezelési tájékoztató

Legutóbbi bejegyzések

Olvasd el az alábbi cikkeket is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük