Közmű átírás: Ezekre a lépésekre figyelj!

Közmű átírás

Az ingatlanod eladásával vagy a lakásvásárlással együtt járó kötelezettség a közmű átírás, a változások bejelentése. Ha te vagy az eladó fél, akkor azért sürgető számodra ez a procedúra, mert ha ezt nem teszed meg, akkor fizetheted a nevedre érkező számlákat. Ugyanakkor a vevődnek is érdeke és kötelessége, hogy minél gyorsabban átírja a közműveket. Nézzük meg az eljárással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat!

Miért fontos a közmű átírás?

 Pl. adásvétel, öröklés, ajándékozás vagy bérleti jogviszony létesítése esetén.

 Mikor?

 Két konkrét időpont van:

 1. Ingatlanod eladásakor az adásvételi szerződés megkötésekor

2. A birtokba adás után (ha a két „esemény” eltérő időpontban történik)

Közmű átírás – ki kezdeményezheti?

Elvileg ez a vevő dolga lenne.

Az eladó csak le tudja jelenteni, hogy eladta a lakást, és XY az új tulajdonos.

A közműszolgáltató meg tudomásul veszi, vagy felkeresi a vevőt.

De a szerződés a vevővel nem automatikus.

A nyomtatványokat pedig az eladó aláírhatja előre, a vevő meg beadja egyedül.

A gond inkább az, hogy ha a vevő elmulasztja a közművek átírását, és mondjuk nem fizet, akkor a szolgáltató egyszer csak küldi a felszólítást a régi tulajnak.

Nyilván kifizetni nem kell, hiszen igazolni tudja az adásvételt és a birtokba adási jegyzőkönyvvel is alátámaszthatja azt, hogy nem ő tartozik.

Hogy ezt az egész cirkuszt elkerüljük, jobb közösen intézni.

 Miért fontos a vevő nevére íratni a közműveket?

Mert ha ezt nem teszed meg, akkor a szolgáltatók neked küldözgetik a számlákat, miközben a szolgáltatásokat már a vevő veszi igénybe.

Az ideális állapot az lenne, ha az átírási kötelezettséget belefoglalod az adásvételi szerződésbe, konkrét határidő megszabásával. És ha együtt intézkedsz a vevővel, esetleg megkéred, hogy ha e-mailben fogja intézi a dolgot, tegyen rá a levelezésre.

Milyen közművek vannak?

 Távfűtés / távhő, gáz, víz, csatorna, elektromos áram, internet, TV, szemétszállítás, vezetékes telefon.

A múltbeli állapot (sok közmű más-más szolgáltatóhoz tartozik) már lényegesen leegyszerűsödött, hiszen már egy szolgáltatóhoz tartozik minden. 

Hogyan történik a közmű átírás?

Először rögzítik az óraállásokat a birtokba adási jegyzőkönyvben. Majd ezt a jegyzőkönyvet aláírja mindkét fél. Aztán kitöltik a közműváltási bejelentő lapokat és aláírják.

A bejelentő lapot és a kötelező dokumentumokat online vagy személyesen kell benyújtani. A végszámla eljut az előző tulajdonoshoz, megtörténik a tartozások rendezése, majd megkötik az új tulajdonos nevére szóló közüzemi szerződést.

Mlinárik Márton könyvei

Átadás- átvételi jegyzőkönyv

Elengedhetetlen, hogy készüljön egy átírás-átvételi jegyzőkönyv. Ebben az eladó és a vevő rögzíti a birtokba adáskori közüzemi mérőóraállásokat. A dokumentumon szerepelnie kell az ingatlan címének, a vevő és eladó nevének, a mérőórák számának és a mérőállásnak.

Mi a határideje a közmű átírásának?

A vízszolgáltatót (30 nap a türelmi idő) kivéve a szerződések átírására 15 nap áll rendelkezésre.

Azonban ha az ingatlan tulajdonos elhunyt, akkor a halálesettől számítva 180 nap van a közművek átírására.

Online közmű átírás

Ha van ügyfélkapus hozzáférésed, akkor az e-bejelentő szolgáltatással több mint 30 szolgáltató esetében tudod elintézni az átírást.

Ez egy díjmentes szolgáltatás, amelynek röviden ismertetem a menetét.

Az e-bejelentő szolgáltatás 

Ügyfélkapus bejelentkezéssel be kell lépni az oldalra, aminek használata regisztrációhoz kötött.

Ha megvan a regisztráció, akkor az ügyindítás gombra kattintasz és két fő ügytípus közül kiválasztod a felhasználóváltást.

Itt választanod kell, hogy új vagy régi szerződőként, vagy mindkettőtől eltérő meghatalmazottként kívánsz ügyet intézni.

 Most az új szerződő esetét vizsgáljuk meg!

Új szerződő

A legördülő menüből ki kell választani, hogy milyen jogviszony alapján történt meg a felhasználóváltás. Majd kiválaszthatod, hogy mely szolgáltatóknál kívánod a szolgáltatást igénybe venni. Fontos, hogy csak a már előre a profilban rögzített szolgáltatókat lehet a listából kiválasztani.

 A rendszer generál egy űrlapot (a regisztráció során megadott adatok alapján), amelynek a mezőin automatikusan megjelennek az adatok. Az előtöltött mezők felülírhatók, kivéve azok, amelyek közhiteles nyilvántartásból származnak.

 Tehát az előtöltött kapcsolattartási adatokat szabadon felülírhatod.

Ezt követően kitöltöd az új tulajdonos személyes adatait és kapcsolattartási adatait. Ha ezzel végeztél, akkor be tudod állítani az átadás-átvétel időpontját, majd nyilatkoznod kell arról, hogy rendelkezel a felhasználóváltás bejelentéséhez szükséges jogcímmel.

 Majd a szolgáltatóra vonatkozó adatok jönnek. Itt arra kell ügyelned, hogy a csillagozott mezőket kötelező kitöltened.

Ha te vagy az új felhasználó, de más lesz a számlafizető, azt bejelölheted az űrlapon. Ebben az esetben a számlafizető adataira is szükség lesz.

Új szerződőként szükséges elfogadnod az egyetemes szolgáltatási szerződést. Ugyanakkor lehetőséged van az átadás-átvételkor fennálló mérőóraállásokat is rögzíteni.

Mlinárik Márton

Mellékletek

Az űrlap alján tudod feltölteni a mellékleteket. Ami mellett csillag van, annak a feltöltése kötelező.

A mellékletekhez találsz sablonokat, amit erről a felületről vagy a tudásbázisból is le tudsz tölteni.

Fontos, hogy minden melléklettípushoz 1 dokumentumot lehet csatolni.

Ha elektronikusan nem hitelesített fájlt töltesz fel, akkor lehetőséged lesz az AVDH szolgáltatást (azonosításra visszavezetett dokumentumhitelesítés) igénybe venni, azaz hitelesíteni a dokumentumot.

A kitöltött adatokat a rendszer folyamatosan elmenti, tehát ha megszakítod az ügyintézést, akkor az űrlapod piszkozatként elérhető marad, de 15 napon belül be kell fejezned a kitöltést.

Az ügyintézés vége felé haladva át tudod tekinteni az eddig felvitt adatokat. Ha módosítani szeretnéd, akkor a lap alján lévő ’vissza’ gombbal visszaléphetsz.

Ha az adatokat rendben találod, akkor a küldés gomb megnyomásával már el is indul a dokumentum a szolgáltató felé.

További online lehetőségek

Amit nem tudsz ingyen elintézni, arra ott van a valtozasbejelento.hu. Itt ügyfélkapu nélkül, közel 100 szolgáltató esetén tudod megtenni a változásbejelentést, szolgáltatóként 2540 forintért.

 A változásbejelentőn keresztül elküldheted a szolgáltatóknak a kért dokumentumokat. A szolgáltató egy szerződést küld neked, amelyet aláírva kell majd visszaküldened.

Közmű átírás személyesen – Így előzd meg a sorban állást

 Az e-bejelentő ingyenes szolgáltatásait személyesen is eléred az összes kormányablakban. A sorban állás elkerüléséhez pedig foglalj időpontot az idopontfoglalo.kh.gov.hu címen!

 Ha az átírásokat személyesen, külön-külön kell intézned, akkor az ügyfélszolgálatokra egyesével kell elmenned, sorban állnod és nyomtatványokat kitöltened.

 Ez akár 3-5 munkanapot is igénybe vehet.

Milyen dokumentumok kellenek a közmű átíráshoz?

Szükséged lesz személyi igazolványra, lakcímkártyára, adásvételi szerződésre vagy az új tulajdoni lapra, a mérőórák birtokbaadáskori állását igazoló dokumentumra (birtokbavételi jegyzőkönyv), valamint a bejelentő lapra, amit az eladó és a vevő is aláírt.

Amennyiben örökölted a lakást, akkor a halotti anyakönyvi kivonatra és a hagyatéki végzésre lesz még szükséged.

Mit tesz a közműszolgáltató az átíráskor?

Kiállít egy végszámlát, amit az eladónak kell befizetnie, a vevő ezek után pedig megkötheti az új szerződést. Az ügyintézés menete és a dokumentumok típusa különböző lehet bizonyos szolgáltatóknál, így érdemes tájékozódnod az átíráshoz szükséges lépésekről.

Mlinárik Márton tanácsadás

Hogy történik a közmű átírás bérbeadáskor?

 Ha a bérlő nevére jönnek a számlák, tehát az ő nevére kerülnek az órák, akkor a tartozást is tőle fogják követelni a közművek. Így ebben az esetben a bérbeadó érdeke az átírás.

Milyen költségekkel kell számolni?

Az átírás költségét a vevőnek kell megfizetni. Legalább 5-8 szolgáltatónál kell az ügyeket intézni, aminek akár több tízezres költsége is lehet.

 Mire számíthatsz, ha lekésed a határidőt?

Pl. a vízművek bejelentés elmulasztása esetén a vízmérő átírásakor díjat kell fizetni, ami 180 napon túli bejelentésnél 6 ezer forint, míg az egy éven túli bejelentés esetén 12 ezer forint.

Ha eladóként elfelejted bejelenteni az eladást, akkor a gázszolgáltatónál a közüzemű szerződés továbbra is a neveden marad. Így amíg az új fogyasztó nem jelenti be a lakásvásárlást, te fizeted a gázszámlát.

Milyen költségekkel számolj, ha ingatlant vásárolsz?

Illeték, ügyvédi díj, banki hitelfelvétel költségei, közjegyzői díj (a bank fogja rád nyomni, holott az ő érdeke, hogy ez meglegyen) várható felújítás díja, földhivatali bejegyzés, költözés, berendezés, kertrendezés, ingatlanközvetítő díja.

 Utóbbiban állunk rendelkezésedre a csapatommal, szívesen felkutatjuk számodra a megfelelő ingatlant.

Erre figyelj a lakcím bejelentésénél

 A lakcím bejelentésére csupán 3 nap van a költözés után, amit az okmányirodában lehet megtenni. A határidő lekésése 30 ezer forint büntetést jelenthet.

 Az ügyintézéshez szükség lesz a személyi igazolványra, a régi lakcímkártyára, a lakcímbejelentő lapra, a 30 napnál nem régebbi adásvételi szerződésre, illetve tulajdoni lapra.

Ugyanakkor a lakcímváltozást online is be lehet jelenteni ügyfélkapu segítségével a magyarorszag.hu honlapon.

Értékbecslés Mlinárik Mártonnal

Összegzés

A közmű átírásra adásvétel, öröklés, ajándékozás vagy bérleti jogviszony létesítése esetén kerül sor.

Ha te vagy az eladó, akkor rendkívül fontos számodra ez az eljárás, ugyanis ha elmulasztod, akkor fizetheted a nevedre érkező számlákat. Persze a vevődnek is érdeke és kötelessége, hogy minél gyorsabban átírja a közműveket.

Amennyiben szükséged lenne segítségre ingatlan eladásával vagy vásárlásával kapcsolatban, keress bátran!

Mlinárik Márton Ingatlanspecialista, ingatlanközvetítő, ingatlanértékesítés és adás-vételi szolgáltatások Budapesten

Feliratkozás blog értesítőre

Adatkezelési tájékoztató

Legutóbbi bejegyzések

Olvasd el az alábbi cikkeket is:

telek vásárlás

Telek vásárlás – Mennyit ér a telek, amit kinéztél?

A mostani cikkben arról lesz szó, hogy hogyan állapítsuk meg egy telek értékét, pontosabban, hogy mitől függ egy telek ára. A telek sajátos ingatlan, nincs belőle több, vagyis nem lehet több földterületet előállítani, mint ami jelenleg van. Így a kínálat szűkössége is nagyban befolyásolja az értékét. Ha viszont építkeznél és álmaid otthonát szeretnéd megvalósítani, akkor első lépésként szükséged lesz egy telekre, ahol kezdődhetnek a munkálatok. Rengeteg csalódástól és idegeskedéstől kímélhetjük meg magunkat, ha néhány dologgal tisztában vagyunk és tudjuk, hogy hogyan állapítsuk meg egy telek értékét, mitől függ, hogy valóban jó vásárt csináljunk.

Tovább olvasom »

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük