Ingatlan vásárlás menete – gyakorlati útmutató

Az ingatlan vásárlás menete

Az ingatlan vásárlás egy komoly lépés. Komoly vagyonok forognak kockán, és sokan egy életre adósodnak el azért, hogy saját ingatlanhoz jussanak. Van akinek ez rutinfeladat. De az átlagember egyre gyorsuló életébe egyre kevésbé fér bele az, hogy tájékozódjon az ingatlanjogi dolgokról, küzdjön a műszaki problémákkal, ingatlan-nézőbe rohangáljon munka után, vagy hetekig alkudozzon.

Persze van, aki önbizalomtól telve azt mondja: “Én vagyok a vevő, készpénzem van, ezért minden eladó boruljon előttem térdre”. És van aki úgy érzi, soha nem tud saját ingatlanhoz jutni.

Rády Rebeka kolléganőmmel a fenti témákról beszélgetünk, illetve arról, hogy ebben az útvesztőben hogyan lehet eligazodni.

Márton: Kérlek, mondj magadról pár gondolatot és hogy mi a munkád pontosan az Ypsilon Home Kft-nél!

Rebeka: Jelenleg a cégnél a vevőkkel foglalkozom, azok bíznak meg általában, akik külföldön vagy vidéken élnek, valamint akiknek nincs idejük ezzel foglalkozni. Feladatom, hogy olyan ingatlanokat keressek majd nézzek meg ami az ügyfél előzetesen egyeztetett igényeinek megfelel, majd  ártárgyaljak a kiválasztott ingatlanra.

Korábban recepciós voltam egy ingatlanirodánál, ott kezdtem el játszani a gondolattal, hogy kipróbálom magam ezen a területen. Egyéni vállalkozóként idegenvezetőként dolgoztam, utána kerültem a cégedhez.

ingatlan vásárlás menete - keresés

Egy éve foglalkozunk ezzel, mert az ingatlanirodák az eladókkal foglalkoznak, őket hívják fel. Az ötlet onnan jött, hogy sokan kerestek meg azzal, hogy milyen lakást vennének, de nálunk kizárólagos megbízás van, ezért kevesebb ingatlannal foglalkozunk, így nem tudtuk az igényeket kielégíteni.

Korábban egy listába lettek gyűjtve ezek az ügyfelek akik ingatlant keresnek, majd közülük sokan azt mondták, hogy fizetnének is azért, hogy segítsünk nekik ingatlant keresni.

Innen jött a gondolat, hogy legyen a cégnél egy személy, aki a vevőkkel foglalkozik, nekik segít megkeresni a megfelelő ingatlant.

Márton: Milyen típusú ügyfelek keresnek meg ingatlan vásárlás kapcsán?

Rebeka: Röviden válaszolva leginkább azok, akiknek nincs idejük. A munka, család és szabadidő hármasa mellett nincs ideje figyelni a hírportálokat, személyesen megnézni az ingatlant majd ár tárgyalni. Vannak természetesen olyan ügyfelek is, akik nem élnek Magyarországon, valamint sok olyan ügyfél is megkeres, akinek ez az első ingatlanvásárlása és nincs még benne tapasztalata.

Miután elkezdtük – mindenki legnagyobb meglepetésére – ez egy várólistás szolgáltatás lett.

A jelenleg legmesszebb lévő megbízónk Szingapúrban él, neki próbálunk megfelelő ingatlant keresni.

MM: Milyen típusú lakásokat keresnek?

Rebeka: Az utóbbi időben nagy sláger volt, hogy az ügyfelek szerettek volna 50 millió forintot befektetni és ilyen áron venni airbnb lakást. De persze teljesen személyre szabottan csináljuk, többen keresnek saját részre ingatlant, esetleg hosszú távú kiadásra. Viszont airbnb lakást már nagyon nehéz találni, hiszen jobb a hozama.

Az ingatlanvásárlás menete - new home

Márton: Milyen problémákkal küzdenek az ingatlan vásárlók?

Rebeka: Leginkább itt is az időhiányt említeném. Heti 1-2 napja van ezzel foglalkozni, leginkább hétvégén. Állít be hirdetésfigyelőt, de az a probléma, hogy a jó ingatlanokról 1-2 nap alatt le lehet maradni.

Sok olyan ügyfél keresett meg, aki belefáradt, hogy esetleg több neki tetsző ingatlanról lemaradt, sok a téves infó és a félrevezető hirdetés, melyek szintén nehezítik az ingatlan vásárlást.

Ingatlan vásárlás menete

  1. Felkészülés

Fontos, hogy az ingatlan vásárlás tervezett időpontja előtt néhány hónappal elkezdjük figyelni a nagyobb hirdetőportálokat, felmérjük a piacot és tiszába legyünk a saját pozíciónkkal. Legegyszerűbb módja ennek, ha a keresőbe beírjuk hogy hol és milyen lakást szeretnénk vásárolni és az eredmények számából rögtön látni fogjuk, mennyire reális az elképzelésünk, valamint, hogy az adott környéken jelenleg milyen áron vannak az ingatlanok.

2. Kínálat figyelése

Érdemes azt is szemmel tartani, hogyan változnak a környéken az ingatlanárak, valamint ha egy hirdetés lekerül, akkor esetleg meg lehet kérdezni az eladótól, hogy milyen áron adta el az ingatlant és így még reálisabb képet kapunk az ingatlanpiacról az adott környéken.

3. Keresés bővítése

Általában az emberek abban a városban vagy kerületben keresnek ingatlant, ahol korábban éltek, amit ismernek. Ahhoz, hogy jobban megismerje a piacot érdemes a környéken is szétnézni, mert a végén sokat spórolhat ezzel.

4. Hitel

Vásárlási szándék előtt érdemes több banktól hitel előminősítést kérni. Napjainkban az emberek többsége hitelre vásárol ingatlant, amit ha körültekintően választunk ki nem jelent kockázatot.

5. Rangsor felállítása

Ha kiválasztottuk a hirdetések közül azokat az ingatlanokat, amelyek megfelelnek nekünk, érdemes minél előbb megnézni a 3 legjobban tetsző lakást.

6. Információ szerzés

Rengeteg időt és energiát tudunk azzal spórolni, ha a személyes megtekintés előtt telefonon informálódunk a ház állapotáról, a lépcsőházról, mert ha ezek problémásak, és számunkra fontos dolgokkal van esetlegesen gond, akkor nem is kell kimenni személyesen. Természetesen ebben az esetben is kulcsfontosságú a gyorsaság.

7. Közös képviselő

Minden lépcsőházban ki van függesztve a közös képviselő száma, őt érdemes vásárlás előtt felhívni, hiszen a ház pénzügyivel, állapotával kapcsolatban ő tud leginkább naprakész információkkal szolgálni. Lehet, elsőre furcsának tűnik, de érdemes a szomszédokhoz is bekopogni, nem is gondolnánk milyen segítőkészek az emberek és szívesen elmondják milyen a házban élni, milyen esetleges olyan problémák vannak, melyeket mérlegelnünk kell a vásárlás előtt.

8. Műszaki vizsgálat  

Főként lakásokat keresnek az ügyfelek jelenleg, de természetesen, ha valaki családi házat keres, az sem akadály, keressen bennünket nyugodtan.

Földszintnél érdemes a vizesedést ellenőrizni, és általánosságban alaposan körbenézni az ingatlanban. Családi ház vásárlásánál pedig ajánlanám a Szemrevételezéses épületdiagnosztika a gyakorlatban című könyvet, mert nem kell mindent fejből tudni, ebből a kiadványból a képek alapján sok információhoz juthatunk. Ami ebben nincs benne, akkor szükséges statikust keresni.

9. Ingatlan jogi háttere

Az ingatlan tulajdoni lapján sok hasznos információ található, emellett a társasház alapító okirata tartalmaz még hasznos információkat. Amennyiben airbnb-re vásároljuk az ingatlant, ellenőrizni kell engedélyezett-e az airbnb az adott társasházban.

10. Áralku

Először érdemes a tulajdonos helyzetét jól megismerni, milyen sürgős az eladás, alacsonyabb árat elutasítja- e. Megtudjuk mi a mozgásterünk, ha egy alacsonyabb ajánlattal kezdünk, viszont fel kell ismerni van e lehetőség rá, mert ha jó áron van az ingatlan, akkor az alku lehetősége minimális.

Komoly szándéknak tűnik, ha a vételi szándéki nyilatkozatot kitöltve, a tulaj felé továbbítjuk, így a személyes megbeszélés alkalmával már valószínűsíthető, hogy a végén megegyezés születik. Fontos a kötődés kialakítása és hogy a saját oldalunkra állítsuk az eladót, hogy a többi érdeklődő már ne legyen konkurencia.

Márton: Az ingatlanos kollégák és az eladók hogyan reagálnak rá, mikor megkeresed őket?

Rebeka: Vegyes a reakció, de sok hirdetésben szerepel, hogy együttműködnek más ingatlanossal. Közös cél, hogy el legyen adva, ezért együttműködők általában, persze erre is vannak kivételek. Ha másik ingatlanos nem akar együttműködni, akkor neki el lehet mondani, hogy megvan a vevőnk és nem fogjuk megkerülni őt, tehát közös az érdekünk. Amennyiben a hirdető magánszemély, ők jobban szoktak hitetlenkedni, hogy tényleg konkrét vevőnek szeretnénk –e megnézni, vagy ez csak egy újabb trükk. Nekünk nincs szükségünk az eladó részéről megbízásra, mert minket a vevő fizet.

ingatlan vásárlás menete tanácsadás

Zárszó

Felgyorsult világunkban sokan érezhetik azt, hogy nem tudják mikor és hogyan kezdjenek hozzá az ingatlan vásárláshoz. Akár életük első ingatlanát keresik, akár sokadjára költöznek lehetnek a folyamatban olyan pontok, ahol elakadnak vagy egyszerűen elfogy a lelkesedésük. Vásárolhatnak ingatlant saját részre vagy kiadásra, a vásárlás menete általában hosszú és fáradságos.

Aki ezek után úgy gondolja, hogy kiszervezné ezt a feladatot, az keressen minket bizalommal.

A cikk tartalmát videós formában megnézheted a YouTube csatornámon:

Mlinárik Márton Ingatlanspecialista, ingatlanközvetítő, ingatlanértékesítés és adás-vételi szolgáltatások Budapesten

Feliratkozás blog értesítőre

Adatkezelési tájékoztató

Legutóbbi bejegyzések

Olvasd el az alábbi cikkeket is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük