5+1 tipp az első lakásod megvásárlásához!

Tudod, mit tanulnak meg az USA-ban a gazdag szülők gyerekei legelőször az ingatlanokról? Hogy a nyereség a vételnél keletkezik, nem az eladáskor!  Ugye Te is szeretnéd úgy megszerezni “álmaid otthonát”, hogy közben a lehető legjobban járj, és senki ne verjen át?! Öntsünk tiszta vizet a pohárba mindjárt az elején: egy lakásvásárlás nem csupán hosszadalmas folyamat, de sokak számára félelmetes is lehet. Hiszen nemcsak rengeteg időt igényel, de ráadásul egy vagyon forog kockán. 

Az alábbi cikkünkben azokat a legfontosabb kérdéseket veszük végig, amiket mindenképpen érdemes tisztázni, mielőtt belevágsz! Feltéve, ha nem szeretnél pórul járni, úgy mint Gabriella… de róla majd egy kicsit később!

Lakásvásárlás előtt gondold át a céljaidat!

1. Milyen céljaid vannak az ingatlan vásárlással?

Az első dolog, amit végig kell gondolnod, hogy valójában miért is szeretnél saját tulajdonú lakást vásárolni?

… például mert az albérleti díj helyett akkor már inkább a jelzáloghitel törlesztőjét fizetnéd. Ez logikusan hangzik, ha a két összeg nagyjából megegyezik, és így egyszer majd tiéd lehet a lakás, amiben laksz. 

… vagy mert a privát egyéni függetlenséged biztosítékát látod egy saját otthonban.

… vagy mert befektetésként gondolsz az ingatlanra. Amely nemcsak megőrzi, de évről-évre tovább növeli is az értékét. Így azt is megteheted, hogy a megvásárolt lakásodat azonnal bérbe adod, így a bérlőd fizeti ki a jelzálogot.

2. Milyen típusú otthon felel meg leginkább az igényeidnek?

Ez szinte magától értetődő, de sokan ezzel sincsenek tisztában. Milyen ingatlant keresel valójában? Családi házat, lakótelepi panellakást, új építésű társasházat, belvárosi gangos bérházat, vagy esetleg egy a világ zajától távol eső présházat? 

És persze az sem mindegy, hogy mennyi pénzed van rá. Ha esetleg abban a különleges helyzetben vagy, hogy a pénz szinte nem is számít, akkor is érdemes belőnöd egy felső határt, ami fölé nem fogsz menni. Ez ugyanis rá fog kényszeríteni, hogy válogass és alkudj. Amivel pedig komoly megtakarítást tudsz elérni. Ne feledd: az ingatlanon a haszon a vételkor keletkezik!  Minden forint, amit nem kell kifizetned a lakásért, az a te nyereséged!  

Készíts listát, és írd le, hogy milyen számodra az álomotthon! Ha pontosan tudod, hogy mit keresel, meg is fogod találni! Pl. a legfontosabb tisztáznivalók: Milyen környéken legyen a lakás? Mekkora méretű legyen? Hány szobára van szükséged? … és így tovább, egészen az apróbb részletekig, mint például fürdőkád vagy zuhanykabin legyen-e a fürdőszobában.

Persze érdemes a leírtakat rugalmasan kezelni, hiszen arra nagyon kicsi az esély, hogy a tökéletes lakást egyből megtaláld.  

3. Mekkora hitelt tudsz felvenni a bankoktól?

Ha hitelt kell bevonnod a lakásvásárláshoz, ne kockáztass! Legyél 100%-ig tisztában azzal, hogy mennyi hitelt tudsz kapni, mennyi lesz a havi törlesztőd és hogyan néznek ki az egyéb feltételek. Pl.: milyen költsége van az előtörlesztésnek, hány évig fix a kamatozás, stb. És persze érdemes azt is kiszámolnod, hogy a teljes futamidő során milyen összeget fogsz megfizetni a banknak.

Nagyon kérlek: amíg ezt nem tudod, addig ne is nézelődj!

Amikor ugyanis adásvételi szerződést írsz alá, foglalót kell fizetned. A foglaló általában a vételár 10%-a. Vevőként a foglaló annyit jelent, hogy amennyiben nem teljesíted az adásvételi szerződésben foglaltakat, vagyis nem fizeted ki határidőre a vételárat, a foglalót elveszíted. Hidd el, sokan bukták már el a foglalót azért, mert nem tudták előre pontosan, hogy mennyi hitelt kaphatnak!

TIPPÜNK: A legjobban úgy jársz, ha a lakásvásárlás előtt kérsz egy előzetes hitelbírálatot egy független hiteltanácsadótól!

Nem nehéz belátni, hogy egy független tanácsadó biztosan jobb ajánlatot tud neked szerezni, mintha besétálsz egy bankba. Ahol, ha csak egy hétköznapi ügyfél vagy, valószínűleg nem adják oda neked a legjobb ajánlatot. Ellenben egy független hitelszakértő eleve ismeri az összes ajánlatot, ráadásul mivel rengeteg ügyfelet visz a bankokhoz, ezért cserébe komoly kedvezményeket is kap. Akár 1%-kal is lehet így alacsonyabb a kamat. Ha kiszámolod, egy 20 millió Ft-os hitelnél 20 év futamidővel, látni fogod, hogy ez több millió forint megtakarítást jelent.

Ha szeretnél kérni egy ingyenes, bankfüggetlen hiteltanácsadást, kattints ide, és írj nekem egy üzenetet!

4. Mennyi a saját erő, amit lakásvásárlásra tudsz költeni?

Ahhoz, hogy belevágj a lakásvásárlásba, legalább a vételár 25%-a rendelkezésedre kell, hogy álljon! Ugyanis, ha hitelt veszel fel, a bankok ilyen mértékű önerőt fognak kérni.

Minél több önerőt tudsz felmutatni, annál kevesebb hitelt kell felvenned, vagyis annál alacsonyabb lesz majd a havi törlesztőrészleted. 

Az első lakásvásárlók jelentős része beleesik sajnos abba a hibába, hogy túl nagy havi terhet vállalnak be, és végül nem marad elegendő pénzük a rezsire, ruhára, élelemre, szórakozásra, a gyerekre… stb. 

TIPPÜNK: Ne maxold ki a büdzsédet! 

A hitelbírálat során a bankok minden esetben készítenek egy saját értékbecslést, ami alapján megállapítják az ingatlan becsértékét. Ha ez az értékbecslés alacsonyabb összeget hoz ki, mint a megegyezett vételár, (ami könnyen előfordulhat, mert a banki értékbecslők híresen óvatosak!) akkor kínos helyzetbe kerülhetsz, mert nem fognak annyi hitelt adni, mint amire számítottál. Ezért javasoljuk, hogy ne maxold ki a büdzsédet, maradjon tartalékod arra az esetre, ha ki kell pótolnod a hiányzó összeget, hogy ne bukd el a már kifizetett foglalót.

Amikor egyébként már megvan a kiszemelt lakás, a banktól előzetesen is kérhetsz értékbecslést. Ha van rá mód, inkább vállald be ezt a 30-40 ezer Ft-os értékbecslési költséget, de menj biztosra! Ha egy 40 millió Ft-os ingatlannál a foglalót veszítenéd el emiatt, az egy 4 millás bukó lenne…

5. Ki fog Neked segíteni a lakásvásárlás során?

Egy profi ingatlanközvetítő sokat tud segíteni a megfelelő ingatlan megtalálásában is, nemcsak az eladásban. Főleg akkor, ha nincs rá elég időd!

Egy jó ingatlanosra számíthatsz az ajánlattételnél is, majd az alkunál, a hitelügyintézésnél, illetve a papírmunkában és az egyéb hivatalos ügyintézésben. 

Arról nem is beszélve, hogy egy profi szakember, ha pontosan ismeri az igényeidet, már a hirdetés alapján meg tudja mondani, hogy érdemes-e elmenned megnézni az adott lakást. Ezzel is rengeteg időt tudsz megspórolni.

Persze csinálhatod egyedül is a dolgot. Csak megnyitod a böngésződet és máris szervezheted az időpontokat. De tudnod kell, hogy egy lakásvásárlásnak rengeteg buktatója van. És ha már egy kisebb vagyon elköltését tervezed, gondolom egyetértünk abban, hogy biztosra kell menned.

TIPPÜNK: Egy jó ingatlanosnak számos olyan lakásról is van tudomása, amik még nincsenek a piacon, így az online weboldalakon nem is lehet azokat megtalálni. Ez komoly előnyt jelenthet, hiszen a legjobb lakások általában nem is kerülnek ki a piacra, hanem már “pult alól” elkelnek. 

+1. Hogyan találd meg a megfelelő ingatlant?

Használj ki minden lehetséges forrást, ahonnan információt tudsz szerezni potenciális eladó lakásokról! Magyarázd el a pontos igényedet az ingatlanosodnak, sétálj vagy autózz a kiszemelt környéken, ahol a lakásodat keresed, és figyeld az eladó táblákat, valamint kérdezősködj a barátaid, a családod és az üzleti kapcsolataid körében is. Soha nem tudhatod, hogy hol találod majd meg a megfelelő információt!

TIPPÜNK: Keress olyan ingatlanokat, amik nem néznek ki olyan jól, mint amennyit érnek! Magyarul ne a csilli-villi kacsalábon forgó lakásokat nézegesd. Ha a környék jó, a társasház rendben van, a villany-víz-fűtés rendszer tökéletesen használható, akkor ne tántorítson el, hogy nem tetszik a tapéta színe, ócskák a bútorok vagy a fürdőszoba csempéje cserére szorul!

 

Készülj fel a káoszra! 

Ha az előző pontokat végiggondoltad, akkor máris felkészültebb vagy, mint a piacon garázdálkodó vevők 70%-a. Ettől függetlenül készülj fel, hogy nem lesz könnyű dolgod a lakásvásárlás során! Úgy fogod érezni, hogy az ingatlanpiac egy hatalmas káosz. Látni fogod, hogy a hirdetések sokszor köszönőviszonyban sincsenek a valósággal. Aztán rájössz majd, hogy olcsó húsnak híg a leve. Fogsz találni elsőre igen kedvező ajánlatokat, amikről szinte minden esetben kiderül majd, hogy valami megoldhatatlan jogi vagy műszaki probléma van a háttérben, vagy egyszerűen csak gettó a környék.

Sajnos így járt a már bevezetőben említett Gabriella nevű hölgy is, aki a Józsefvárosban, a Lujza utcában vásárolt egy garzonlakást. A meghirdetett ár igen kecsegtető ajánlatnak tűnt! Néhány utcával odébb hasonló lakások 20 millió Ft körül cseréltek gazdát, ő pedig 12 millió Ft-ért vásárolhatta meg az ingatlant. Egy idősebb roma asszony volt a tulajdonos, akinek rengeteg tartozása is volt a lakáson. Így Gabriella elvitte a nénit egy ügyvédhez, és kifizette az összes tartozást, majd meg is kötötték a szerződést. 

 

Mivel komolyabb felújításra is szükség volt, a kégli egy ideig üresen állt. Ezt kihasználva egyszer csak a korábbi tulajdonos fogta magát és visszaköltözött a lakásba. Már ez is elég probléma lett volna, de ezután az is kiderült, hogy a néni teljes pereputtya, Dakotáék is ott laknak ugyanebben a házban a földszinten. És amikor Gabriella megjelent a házban, hogy tisztázza a dolgokat, a família szép szál, napbarnította legényei az útját állták és közölték, hogy ők bizony még mindig sajátjuknak tekintik a néni lakását…

Összefoglalás:

Reméljük ez a rövid áttekintés hasznos segítséget ad neked a lakásvásárlás sikeres lebonyolításához. Ne felejtsd el, hogy minél több tudásod van a témáról, annál kevésbé lesz stresszes a dolog, illetve annál valószínűbb, hogy megtalálod majd a megfelelő ingatlant a megfelelő áron!

Ha szeretnéd, hogy segítsünk az új otthonod megvásárlásában akkor keress minket bizalommal. Mi átnézzük a teljes adatbázisunkat, a pult alatt lévőket is és feltétlen visszajelzünk neked! Mivel havi több száz új ingatlan kerül adatbázisunkba, nagy eséllyel fogunk találni megfelelő ingatlant. 

Legutóbbi bejegyzések

Olvasd el az alábbi cikkeket is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük