Tippek recesszió ellen – az ingatlanpiacon és az életben

Tippek recesszió ellen

Az emberek többsége valószínűleg nem úgy fog emlékezni 2022-re, mint a földi világ legszebb, legvidámabb évére. És valljuk meg, rossz hírből sajnos mostanában van is épp elég: kamatemelés, energiaárak elszabadulása, rezsi-cirkusz, történelmi aszály, ilyen-olyan vírusok, háború, infláció, tőzsdei zuhanás, kriptopiaci összeomlás,… és a szakértők abban is teljesen biztosak, hogy ez a vihar hamarosan az ingatlanpiacot is eléri.

Az alábbi cikkben végigvesszük, hogy milyen módon védekezhetünk a recesszió hatásainak kivédése érdekében, hogyan tehetjük magunkat válságállóvá és főként milyen jó dolgok is származhatnak abból, ha éppen recesszióba fordul a gazdaság.

Miért lehet jó, ha recesszió van az ingatlanpiacon?

Most bizonyára sokan felkapták a fejüket, de jobb, ha belenyugszunk: a recesszió a gazdasági körforgásnak teljesen normális része. Ugyanúgy, ahogy az évszakok is váltakoznak. A közgazdasági tankönyvek feketén-fehéren levezetik, hogy egy piaci felfutás után a recesszió előbb-utóbb mindig eljön. 

Válság mindig volt, van és lesz is. 

Ugyanakkor abban is biztosak lehetünk, hogy amint a tél után mindig eljön a tavasz, úgy a borúra is mindig derű jön, és a rosszabb időszakokat ismét jobbak fogják követni.

Jó ha tudjuk: egyrészt a válság is úgy működik, hogy nem mindenkinek fáj egyformán. Sőt, minden válságban vannak olyan lehetőségek és olyan iparágak, amelyek kifejezetten profitálnak is belőle! Így tehát, aki megfelelő időben jó oldalra áll, az a fellendülésen és a recesszión egyaránt tud nyerni.

Másrészt pedig, ahogy annak idején Mark Twain, és a felejthetetlen humorista, Hofi Géza is mondta: “ … a történelem nem ismétli önmagát, de rímel!”

Aki nem hiszi, nézzen bele az alábbi kis videórészletbe:

Mit tegyünk, ha szeretnénk megkímélni magunkat az ingatlanpiaci összeomlás következményeitől?

Hogy a vihar mekkora lesz és meddig fog tartani, azt persze előre lehetetlenség megmondani. Egy biztos, az ingatlanpiacon most még nem látni jelentős áresést.

Ezért most még a recesszió előtt érdemes eladni!

Ha pont eladnád a lakásod, vagy egy ideje már szenvedsz vele, de nem akar sikerülni, keress meg minket! Segítünk.
Főként annak érdemes hozzánk fordulnia, akinek nincs elég ideje, energiája, esetleg nem ért hozzá, és úgy gondolja, hogy bevonna valakit, aki profi ebben.

Célunk, hogy többért, gyorsabban és kevesebb stresszel tudd eladni az ingatlanodat! A jogi ügyektől kezdve az értékbecslésen és a home stagingen keresztül az ártárgyalásokig és a közművek átírásáig mindent intézünk.
A másik legfontosabb tanácsunk, hogy senki ne pánikoljon.
A pánik ugyanis garantáltan a legrosszabb tanácsadó.
A kétségbeesés helyett jobb egy kicsit megállni, és átgondolni, hogy mi lehet a legrosszabb forgatókönyv. Ennek tudatában pedig azon töprengeni, hogy mit lehet ellene tenni.
Végül pedig megtenni azt, amit meg tudunk tenni.

Ha így cselekszel, bármilyen válság is történik, mindjárt jobban fogod magad érezni és irányítója leszel az életednek!

Semmiképpen se hagyd hogy elvegyék az álmaidat! Vedd észre, hogy egy csomó dolgot a politika meg a média fúj fel iszonyatos módon, csak azért, hogy az átvert polgárok azzal foglalkozzanak, és rágcsálják, mint egy gumicsontot.

Az alábbi videóban a saját életemből is mesélek történeteket, hogy miként sikerült talpra állnom, amikor egy csalárd üzlettársam 30 millió forinttal lépett le, vagy hogyan kezdtem újra, amikor földbe állt a cég, ahol dolgoztam.

Sőt! Megtudhatod, hogyan készül fel egy étteremtulajdonos ismerősöm a közelgő nehézségekre, vagy miért tud egy Tüzép-tulajdonos barátom mindig egy lépéssel a piac előtt járni.

Ezt az egy mondatot szeretném a videóból külön is kiemelni: “Nem az a kérdés hogy jönni fog-e a 6-os. Hanem hogy dobsz-e újra!”

Minden nap tehetsz valamit a válság ellen!

Akinek nincs tüzépe, sem étterme, és még a tőzsdén sem mozog otthonosan, az is be tud vezetni olyan dolgokat, amikkel csökkentheti a negatív hatásokat:

Pl:

 • a vízcsap karja mindig hideg állásban legyen, amivel elkerülhető, hogy feleslegesen indítsuk be a bojlert minden nyitáskor,
 • itt a legfőbb ideje leszokni a cigiről. Számoljunk: 2000 Ft egy doboz cigi. Az 60 000 Ft/hó, azaz 720 000/év. Ez már 2-3 havi átlagfizetés >> azaz ha leszoksz, az olyan, mintha kapnál 20-25% fizetésemelést.
 • kevesebb kávét fogunk inni a Starbucksban. És elfelejtjük hozzá a krémes-habos sütikéket, amivel nemcsak spórolunk, de még az egészségünknek is jót teszünk. Szóval: tovább fogunk élni!

Ha alkalmazott vagy és félted a munkádat, akkor gondolj arra: Sosem a jó munkatársakat küldik el először. A tanulság tehát: legyél te az egyik legjobb kolléga!

Tedd a dolgod, élj ésszerűen, takarékoskodj, keress több pénzt, legyél profi abban amit csinálsz… és figyeld meg, hogy borúra derű jön.

Milyen vállalkozásokkal lehet nyerni a válságon?

Igen, vannak bizonyos vállalkozások, amelyek valósággal szárnyalnak egy válságos időszakban. Ilyenek például:

 • a csődeljárással foglalkozó ügyvédek. Akár tetszik, akár nem, ez egy olyan szakma, amire recesszió idején jelentősen megugrik a piaci kereslet. Ha sok a csőd, akkor az ügyvédeknek megy a szekér, mert el kell takarítani a romokat.
 • az édesség gyártók. A 2008-as ingatlanpiaci válság alatt a Cadbury Chocolate nevű angol csokigyár 30%-os profitnövekedést, a Nestlé pedig 11%-os növekedést ért el.
 • a különféle háztartási és gépjármű szervizek. Ez is logikus, hiszen ha az embereknek nincs pénzük újat venni, akkor inkább megjavíttatják az elromlott dolgaikat.
 • a second hand boltok, a használt cikkeket árusító kereskedések.
 • az élelmiszerboltok, hiszen kevesebbet járunk étterembe, többet főzünk, kell az alapanyag. 
 • az olcsóbb kocsmák és bárok. Azt hiszem, ezt sem kell külön magyarázni: sírva vígad a magyar, és borba fojtjuk a bánatunk. És ez nemcsak hazánkban van így. 
 • a munkaerővel, toborzással foglalkozó cégek, mivelhogy amikor nő a munkanélküliség, akkor sokkal könnyebb toborozni is.

Recesszió idején hatékonyabbá válnak a vállalatok 

A nem hatékonyan működő vállalatok egyszerűen kihullanak a rostán, amikor az értékesítés volumene csökken. A rugalmasan reagáló cégek viszont ilyenkor elhagyják a felesleges készletezést és hatékonyan csökkentik a rezsiköltségeiket. Megtanulják a folyamatok egyszerűsítését oly módon, hogy ezzel kiadást takarítanak meg, de továbbra is kielégítik ügyfeleik igényeit.

Recesszió idején normalizálódnak a megélhetési költségek

Amikor magas a foglalkoztatottság, az arra készteti a vállalatokat, hogy emeljék áraikat, hiszen a jó munkaerő egyre többe kerül. Amikor viszont nő a munkanélküliség, akkor csökkenteniük kell az árakat az eladhatóság érdekében. Mivel kevesebb embernek van munkája, több embernek van kevés pénze. Ők pedig nem tudják megfizetni a magas árakat. Ahhoz hogy az üzlet megfelelő mértékű forgalmat tudjon bonyolítani, csökkenteni kell az árait. Ilyenkor pedig akiknek van pénzük, az új, alacsonyabb árakból profitálhatnak.

Képzeljük el egy pillanatra, mi történne, ha a gazdaság soha nem lassulna, soha nem lenne recesszió! Akkor a féktelen növekedés egyre magasabb inflációt okozna, amivel egyre kevésbé tudnának lépést tartani a fogyasztók. 

A válság egyik kedvező következménye, hogy az árakat kezelhetőbb szintre állítja vissza.

Recesszió hatására az emberek felelősebben, bölcsebben kezdenek viselkedni a pazarlás helyett.

A gazdasági visszaesések idején az embernek eszébe jut, hogy mennyire fontos a lehetőségeinken belül élni. Arra késztet bennünket, hogy takarékoskodjunk a következő szűk esztendőre, tartsuk feltöltve vészhelyzeti tartalékainkat, és gazdálkodjunk tudatosabban a pénzünkkel.

Az emberek többet takarítanak meg a recesszió idején. Tekintettel arra, hogy az magyarok alig felének van csak megtakarítása, nem is kérdés, hogy sok embernek előnyös lenne több megtakarítás.

Ingatlan befektetők figyelem!

Aki tapasztalt befektető az tudja, hogy a válság mindig remek lehetőségeket is kínál! A tőzsde visszaesik ugyan, de végül mindig magasabbra megy, mint ahol korábban a válság előtt volt.

Ha van pénzed, akkor fektess be most! Ha nincs, akkor pedig szorítsd össze a fogadat, és tanulj meg pénzt csinálni. Nagyon fontos igazság: a vagyoni különbségek azért is nőnek jelentősen, mert akiknek akkor is van pénzük vásárolni, amikor válság van, azok később a recesszió elmúltával exponenciális módon érnek el további vagyonnövekedést.

Mi történik most az ingatlanpiacon?

Ami tény: éves szinten nézve egy év alatt 24%-kal nőttek a bérleti díjak! Ez brutális.

Ugyanakkor az érdeklődések száma már csökken és láthatóan a megkötött adásvételek száma is alacsonyabb.

Bizonyos szegmensekben érezhető a megtorpanás: például a nagyméretű felújítandó lakások és a nyaralók esetén.

Ezekben a hónapokban még zajlik az utolsó hitel-hajrá, valamint az infláció elől történő menekülés, illetve a külföldi vásárlások okozta árfelhajtás ereje is. Főleg azért, mert továbbra is nagyon kevés a jó minőségű eladó lakás a piacon

Ami még nem látszik az árakban, de már itt van a kapuban:

 • a hitelkamatok drágulása csökkenti a vásárlóerőt.
 • a betéti kamatok emelkedése miatt az ingatlan bérbeadás nem lesz különösebben vonzó befektetési forma.
 • a rezsiemelés hatására a nagy méretű családi házak, szigetelés nélküli nagyobb méretű gázkonvektoros lakások értéke megcsappanhat.
 • hitelmoratórium vége – nagy tömegű bedőlésre nem számítok, de nyilván lesz néhány kényszereladás.

Mi várható még 2022-ben az ingatlanpiacon?

A piaci folyamatok összesége alapján, egyelőre annak nem sok jele van, hogy itt valóban nagyot essenek az árak. Az viszont reális, hogy egy stagnálás következzen be. Valószínűleg lesz még egy erős őszünk, mielőtt ezek a dolgok végleg beárazódnak.

A piacra tehát ráférne egy kiadós korrekció, és ha beszakadna a piac, az nagyszerű lehetőség lenne azoknak, akik vásárolnának, de most még nem tudnak. 

Illetve mindazoknak, akik ingatlanbefektetésben gondolkodnak.

Érdemes tehát figyelni a piacra és ha jó lehetőségek adódnak, akkor arra lecsapni.

Mi ezért dolgozunk. Ez a mi szakmánk, és mi ebben vagyunk profik. Ha érdekel, keress bátran.

Ha egy részletesebb elemzést is megnéznél az aktuális ingatlanpiaci folyamatokról, olvasd el a 2022-es ingatlanárak legfontosabb trendjeit itt!

A cikkek megírásához használt források: ITT , ITT és ITT

Mlinárik Márton Ingatlanspecialista, ingatlanközvetítő, ingatlanértékesítés és adás-vételi szolgáltatások Budapesten

Feliratkozás blog értesítőre

Adatkezelési tájékoztató

Legutóbbi bejegyzések

Olvasd el az alábbi cikkeket is:

telek vásárlás

Telek vásárlás – Mennyit ér a telek, amit kinéztél?

A mostani cikkben arról lesz szó, hogy hogyan állapítsuk meg egy telek értékét, pontosabban, hogy mitől függ egy telek ára. A telek sajátos ingatlan, nincs belőle több, vagyis nem lehet több földterületet előállítani, mint ami jelenleg van. Így a kínálat szűkössége is nagyban befolyásolja az értékét. Ha viszont építkeznél és álmaid otthonát szeretnéd megvalósítani, akkor első lépésként szükséged lesz egy telekre, ahol kezdődhetnek a munkálatok. Rengeteg csalódástól és idegeskedéstől kímélhetjük meg magunkat, ha néhány dologgal tisztában vagyunk és tudjuk, hogy hogyan állapítsuk meg egy telek értékét, mitől függ, hogy valóban jó vásárt csináljunk.

Tovább olvasom »

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük