Sokan kérdeznek tőlem olyasmit, hogy: “Az ingatlanos egy ilyen kamu szakma, nem?” Gondoltam egy cikk formájában reagálok. Itt nem szuperlatívuszokat fogsz olvasni, nem mondok olyan frázisokat, mint „kiemelkedő bérezés”, „rugalmas munkaidő” és „fiatalos csapat”. Csupán őszintén elmondom a véleményemet és a tapasztalataimat, amelyek alapján el fogod tudni dönteni vajon számodra megérné-e ingatlanosnak állni.

Az ingatlanközvetítő állás egy megosztó téma, sajnos sokan nem szeretnek minket. 

Az ingatlanközvetítő állás megosztó téma

Az ingatlanosokat sokan utálják. (Ingatlanosok kíméljenek, stb…).
Ugyanakkor minden sarkon ingatlaniroda van. Felmerülhet a kérdés, hogy ha ez a szakma tényleg ennyire gàz, akkor miért van ennyi ingatlanos?
Hölgyeim és uraim, a válasz egyszerű: Mert megéri ingatlanosnak lenni, több szempontból is.
De erről majd később beszélek.
Most nézzük a „sötét oldalt”:

Ha neked, vagy valamelyik ismerősödnek sajnálatos módon negatív tapasztalataid vannak az ingatlanos kollégák munkáját illetően, azt kell mondjam, hogy teljesen megértelek. Tény, hogy ebben a szakmában sok a kókler.
De bizonyára hallottál már olyan autószerelőről, villanyászról, vagy fodrászról, aki ugyancsak nem megfelelően végezte a munkáját. Ezért eltételezem, hogy egyetértünk abban is, hogy más szakmákban is ugyanúgy vannak olyanok, akik finoman szólva nem arra a pályára valók.

Az, hogy sok a kutyaütő, valójában egy lehetőség annak, aki tényleg jó!

Az ingatlanközvetítő állás nem való mindenkinek

Az ingatlanközvetítés is egy szakma, mint bármelyik másik. A fodrász hajat vág, az ács tetőt készít, az ingatlanos (vagy ingatlan kereskedő) pedig lakásokat ad el.
Ugyanúgy vannak nagyszerű, kiemelkedő szakemberek, és vannak, akik csak mímelik a szakmát, magasról tesznek az ügyfél elégedettségre, és csak a rövid távú haszonszerzés érdekli őket. Ugyanúgy tanulhatók a szükséges képességek és technikák, mint bármely más szakmában.
A lényeg az, hogy végső soron Te döntöd el, hogy melyik kasztba akarsz tartozni.

“A köcsög ingatlanos csak jól levesz mindenkit…!”

Az ingatlanközvetítő állás jól fizet

Vannak, akik ezt gondolják: „A köcsög ingatlanos csak jól levesz mindenkit, ráadásul mindegy, hogy mennyiért ad el, ő mindig jól jár”.

Egy szolgáltatásért, mint pl. az autójavítás, a gázkészülék szerelés, vagy az ingatlanközvetítés, fizetni szokás. Ha ez valakit zavar, akkor ne kérjen segítséget, mert ingyen egyetlen szakember sem fog dolgozni. Egy jó ingatlanos azonban elsősorban nem a pénzért dolgozik. A legfontosabb eredmény, amit el kell érnie: az ügyfél elégedettség. Hiszen az elégedett ügyfelek biztosítják a jövőbeni ajánlásokat. És az ajánlás mindennél többet ér.

Aki ezt nem fogja fel, biztos lehetsz benne, hogy gyorsan szakmát fog váltani. (Arról már nem is beszélve, hogy a mai világban a rossz hír baromi gyorsan tud ám terjedni, mert ha valakit sérelem ér, az ellenállhatatlan kényszert érez rá, hogy azonnal kiposztolja a facebookra, vagy írjon egy negatív értékelést a cégedről…)

Tehát, miért jó az ingatlanközvetítő állás?

Kezdjük azzal, hogy ez nem is igazán “állás”, ide inkább vállalkozói szemléletmód szükséges. (Azért hívom így, mert a google szerint az emberek leginkább ezt a kifejezést használják). A vállalkozói szemléletmód alatt azt értem, hogy az ember érti, hogy ha komoly eredményeket akar elérni, ahhoz komoly erőfeszítések szükségesek. Ha azért érdekel az ingatlanközvetítő állás, hogy bejárhass melegedni és kávézni a kollégákkal, mert úgyis kifizetik az órabért, akkor inkább verd ki a fejedből az egészet.

Ingatlanközvetítő állás – vannak nehézségek

A belépő szintjére nem nehéz eljutni. Egy telefon, egy laptop, és egy internet kapcsolat kell hozzá, nomeg egy névjegykártya, amire rábiggyeszted, hogy “ingatlanértékesítő, tanácsadó, coach, szakértő, stb.” Tadáám! Máris ingatlanos lettél. (A legtöbben legalábbis így kezdik a szakmát)

Igaz, itt valószínűleg még nem igazán van fogalmad arról, hogy mitől fog működni a biznisz. Vigasztalásul elmondom, hogy a nagy hálózatok egy hetes gyorstalpalói sem sokat segítenek. Ha komoly eredményekre vágysz, akkor bizony rengeteg energiát és időt kell befektetned abba, hogy tanulj, fejlődj, mert az ingatlanközvetítő állás betöltéshez polihisztorrá kell válnod.

Az ingatlanos munka nem azért fog működni, mert sokmillió forintért veszel egy gépet. A sikered szinte teljes mértékben a meggyőződéseiden, a döntéseiden és a gondolataidon fog múlni. A megfelelő gondolkodásmódot viszont nem lehet megvásárolni. De meg lehet szerezni, kitartással és tanulással.

Kiből lesz jó ingatlanközvetítő?

Akiben van kitartás, alázat, tanulni akarás, és hajlandó keményen dolgozni, az képes megcsinálni a szerencséjét.

Persze nem árt, ha az illető extrovertált és szeret kommunikálni telefonon és szóban. És persze bírni kell a kilométereket, hiszen egy ingatlanos simán elkoptat egy cipőtalpat 3 havonta.

Kiből NEM lesz jó ingatlanközvetítő?

Ha nem tudod elengedni a havi fix (látszat)biztonságát, ha nem mersz kockáztatni azért, hogy a jelenleginél jóval magasabb életszínvonalat teremts magadnak, ha nem szeretsz telefonálni és beszélgetni, ha nincs meg benned a kitartás, hogy amikor hibázol és padlóra kerülsz, újra felállj onnan, akkor ez nem a te szakmád.

Egyáltalán miért fordulnak az emberek ingatlanközvetítőhöz?

A legfőbb motiváció az időhiány: az ember dolgozik, gyereket nevel, háztartást vezet… és egyszerűen nincs ideje arra, hogy az eladással foglalkozzon. Inkább kiszervezi a feladatot. Egy jó ingatlanos az egész folyamatot kezeli az ingatlan felértékelésétől a közművek átírásáig, és ezzel felszabadítja az ügyfele idejét.

Számos eladó és vevő keres minket azért, mert

 • nem ért az ingatlanjoghoz,
 • a tágyalástechnikához, és
 • a marketinghez.
 • Vagy azért, mert egyszerűen nem szeret idegen emberekkel kommunikálni és kísérgetni őket a saját otthonukban.
Az ingatlanközvetítő haszna

Ezek az emberek tudják, hogy egy szakértő, akinek van rutinja, valószínűleg gyorsabban és jobb eredményt ér el, mintha ők egyedül próbálkoznának.

Megjegyezném, hogy nem minden embernek van szüksége ingatlanközvetítőre. Az egyik legnagyobb hiba, amikor a kollégák olyan esetben is tukmálják magukat, amikor nyilván való, hogy nincs keresnivalójuk a képletben.

Az ingatlan a gazdag emberek építőköve

Minden ember szeretne gazdag lenni.
A legtöbben az 5-ös lottóra hajtanak.
Ha Te is így gondolkozol, köszönöm az eddigi figyelmedet, ez a cikk nem neked szól, ne olvass tovább.

Ha viszont úgy gondolkozol, mint én, aki nem hiszek a lottóban, ellenben hiszek a tanulásban és a kemény munkában, akkor maradj és olvass tovább, hasznos dolgokról lesz szó!

Tehát amíg a tömegek várnak, hogy hátha a szájukba repül a sült galamb, a gazdag emberek ingatlanokat vásárolnak és építik a vagyonukat. Ha a gazdagokat foglalkoztatja az ingatlan-téma, mit gondolsz, Te, aki közéjük igyekszel, profitálhatsz-e abból, ha értesz az ingatlanokhoz?

Most azt gondolod, hogy az ingatlanhoz pénz kell. Ezen a ponton ez egyáltalán nem számít, hogy van-e pénzed. Csak kitartás kell és persze hajlandóság a tanulásra. A pénz meg jönni fog. És a legszebb az egészben, hogy mire meg lesz a pénzed ahhoz, hogy komolyabb szintre emeld a játékot, meg lesz hozzá a tudásod is. (És nem az a balek leszel, akinek pénze van, de esze nincs.)

Az ingatlanközvetítő állás számos dolgot tanít, melyekkel az élet más területein is boldogulsz majd.

1.) Egy jó ingatlanközvetítőnek jó dumája van

Egy jó ingatlanközvetítő tudja, hogy mit, mikor és hogyan mondjon, hogy elérje a céljait. És nem csak a “pitbull” stílus létezik ám, amitől az ember hátán a hideg futkos. Egy jó értékesítő úgy győzi meg az ügyfelét, hogy eléri, hogy az ügyfél AKARJA az együttműködést.

Ez a képesség igen hasznos lehet állásinterjún, csajozásnál – pasizásnál, illetve bármilyen tárgyalási szituációban, akár ha a gyerekeddel kell a zsebpénzéről tárgyalnod.

Miért jó az ingatlanközvetítő állás

2.) Egy jó ingatlanközvetítő képes 100 milliós tételekről tárgyalni

Egy jó ingatlanos megtanul komoly, 10 vagy 100 milliós összegekről tárgyalni úgy, hogy közben nem remeg a térde. Számára a tárgyalás stresszhelyzet helyett egy izgalmas játékká válik.

3.) Egy jó ingatlanközvetítő, ért az ingatlanbefektetéshez is

Ezen kívül megtanulja, hogy mit jelent a befektetés és a hozam, és képes felismerni a jó üzleti potenciállal rendelkező ingatlanokat. Ha van egy kis befektetni való pénzed, ez a tudás szintén nagyon hasznos lehet.

4.) Az ingatlanközvetítő állás megtanít eladni

Ha bele gondolsz, az életben mindig, minden szituációban előfordulhat, hogy el kell adnod valamit:

 • El kell adnod magadat az állásinterjún.
 • Szintén magadat kell eladnod, amikor álmaid nője / pasija megszerzése a cél.
 • A gyerekednek el kell adnod, hogy elolvassa a Kincskereső kisködmönt és hogy mosson fogat.
 • A párodnak pedig el kell adnod, hogy inkább a haverokkal mész sörözni ahelyett, hogy vele néznéd meg 25-ödször a Szerelmünk lapjait.

Ha ismered az eladás módszertanát, sokkal könnyebben érvényesíted majd az akaratodat minden helyzetben.

Mit csinál az ingatlanos?

Az ingatlanközvetítő állás elsősorban nem az ingatlan eladásról szól. Hiszen az ingatlan ügyek mögött minden esetben emberek, sorsok, élethelyzetek vannak. Egy jó ingatlanos tudja ezt és tisztában van azzal, hogy az ő feladata az emberek életét megkeserítő helyzetek kezelése.

1.) Eladó ingatlanok felkutatása

Mikor elkezded ezt a munkát, valószínűleg nem sok olyan embert ismersz, akiknek eladó lakása van. No ha ingatlanokat akarsz eladni, akkor hasznos lenne ilyen embereket keresni. Az ingatlanos alap feladata: felkutatni azokat az eladókat, akiknek szükségük van a szolgálataira.

2.) Piaci érték megállapítása

Ez után következik az ingatlanok szemlézése, felmérése, és a várható eladási ár meghatározása, valamint az oda vezető értékesítési és marketing stratégia megtervezése.

3.) A vevő fekutatása

A következő lépés a megfelelő vevő megtalálása, az ingatlan bemutatása, az ajánlatok fogadása, és az ártárgyalás.

4.) Üzletzárás

Végül jön az üzletzárárás, az adásvételi szerződés előkészítése, a földhivatali ügyintézés, a birtokba adás és a közművek átírása.

Ebből a listából is láthatod, hogy egy ingatlanos szerteágazó ismeretekkel kell rendelkezzen. Értenie kell a marketinghez, az ingatlan joghoz, az építőiparhoz, az értékbecsléshez és az ártárgyalás mestere kell, hogy legyen.

Mennyi pénzt hoz egy ingatlanközvetítő állás?

Először mondom a rossz hírt:
egy ingatlanosnál elő fordul, hogy nem jönnek össze a dolgok, és nullázik.

Cserébe viszont van jó hírem is:
A fizetésnek nincs felső határa.

Az ingatlanközvetítő állás jól fizet 2.)

Most biztos azt gondolod, hogy ez kamu. De gondold végig: Sikerdíjból élsz. Ez azt jelenti, hogy ha eladsz, akkor keresel.

Ha ingatlanközvetítő munkát végzel és úgy érzed, hogy nem keresel elég pénzt, mindig tudsz javítani a teljesítményeden!

Ha eddig havi 1 lakást adtál el, a jövőben el tudsz jutni oda, hogy havi 2-3 vagy 4 lakást adj el. Ezzel duplázod, háromszorozod, vagy négyszerezed a fizetésedet.

Persze vannak fizikai korlátok, havi 3-4 eladással azért már elég sok munka van.

De nem csak az eladás mennyiségén dolgozhatsz. Emelheted az eladási értéket is. Ha eddig 20 MFt-os lakásokat adtál el, mostantól foglalkozhatsz 40MFt-os ingatlanokkal. Ezzel megint dupláztad a fizetésedet.

Most figyelj:

 • Egy jó üzletkötő havonta akár 2-3 milliós fizetést képes elérni.
 • A gyenge üzletkötő viszont nullázik.

Rajtad áll, hogy melyik szeretnél lenni.

Hol érdemes kezdeni, ha ingatlanközvetítő állás betöltése a célod?

Ingatlanközvetítő okj – szükséges, de nem elengedhetetlen az ingatlanközvetítő állás betöltéséhez

Okj képzés – szükséges, mert így tudsz majd számlát kiállítani. De az a nagy helyzet, hogy (a rendkívül hasznos elméleti alapokon kívül) semmi gyakorlati dolgot nem tanítanak meg. 

Pl: vizsga tétel lesz, hogy a terrorizmus és pènzmosás finanszírozása elleni törvény értelmèben mit kell csinálnod, ha terroristával találkozol. Mondanom sem kell, hogy a praxisom alatt milliószor fordult elő, hogy az ügyfelem bevallotta, hogy ő terrorista és leadta nekem az adatait, majd megvárta, míg értesítem a hatóságokat…

De arról nem szól a történet, hogy 

 • hogyan szerezz ügyfelet
 • hogyan tegyél eladhatóvá a lakást
 • vagy hogyan szerezz ajánlásokat

Szóval rendkívül hasznos, és kötelező… de asszem a sikerhez pont nem sokat fog hozzá tenni.

A legtöbben egy multinál kezdik

A nagy közvetítő hàlózatok már gyakorlati tapasztalatot adnak, és ez nagy előny, tehát ez nem egy rossz kezdés. Ráadásul mivel komoly adatbázisuk ès rendszereik vannak, így viszonylag gyorsan el tudod érni, hogy meg lesz a paprikáscsirkére valód. 

Adnak képzéseket is, amik már sokkal közelebb állnak az üzletkötés vilàgàhoz. A problémám az velük, hogy az ő tudásuk függ a rendszerüktől. Másképpen fogalmazva nem tanítanak meg mindenre, csupán arra, ami a rendszer üzemeltetésèhez szükséges.

Így viszont életképtelen leszel a rendszeren kívül. Illetve nem is fogsz tudni igazàn nagy pénzt csinàlni.

Kezdhetsz egy kis ingatlanközvetítő irodánál

Na ők már sokkal átfogóbb ismeretekkel rendelkeznek (feltève persze, hogy komoly szakember a vezető és nem kutyaütő). A gond az, hogy egy kis irodában általában a vezetőnek is gyakorló üzletkötőnek kell lennie, hogy a felszínen tartsa a cégét. Ezért nem lesz ideje tanítani a kezdőket.

De ha igazán gyorsan akarsz fejlődni, keress egy mentort és vállalj mellette ingatlanközvetítő állás t!

Én azt mondom, ne onnan közelítsd a kérdést, hogy nagy, vagy kicsi céghez mész. Ha igazán gyorsan akarsz fejlődni, és rövid idő alatt komoly eredményeket szeretnél, talàlj magadnak egy mentort. És szegődj ahhoz a céghez, ahol ő dolgozik. 

Hogyan találhatsz mentort?

Például írj egy üzenetet és segítek!

Legutóbbi bejegyzések

Olvasd el az alábbi cikkeket is:

Ingatlanvásárlás mindenáron?

Előbb-utóbb mindenki szembe találkozik az ingatlan, vagy lakásvásárlás témakörével. Ez a folyamat bizony igen ijesztő és fárasztó tud lenni, ráadásul eléggé el is húzódhat alkalomadtán.

Tovább olvasom »

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük