Haszonélvezeti jog – Bomba üzlet és biztonság!

haszonélvezeti jog

Napjaink talán legtöbb lehetőséget rejtő befektetése, más haszonélvezeti jog részt az időskori anyagi biztonság együttes megtestesülése lehet a haszonélvezeti joggal terhelt ingatlan. Lehetsz fiatal befektető, vagy idős, anyagi biztonságra vágyó, jobb ha tisztában vagy a lehetőségeiddel. Ismerd meg az abszolút WIN-WIN szituációt, amikor mindkét fél nyer. 

Következő írásomban a haszonélvezeti jogról fogunk szót ejteni, mivel egyre többször tapasztalom azt, hogy a vásárlók, befektetők negatív töltetű tényezőként állítják be, viszont ez nem minden esetben igaz. Öntsünk tiszta vizet a pohárba.

Mi is az a haszonélvezeti jog?

A wikipédián az alábbi meghatározást találjuk a haszonélvezeti joggal kapcsolatosan:

haszonélvezet (latinulususfructus) (régebben haszonélvezés[1]) a személyes szolgalmak egy fajtája, olyan jogviszony, melynél fogva a haszonélvezet jogosultja (haszonélvező) a más tulajdonában álló ingatlant vagy ingó dolgot birtokolhatja, használhatja és hasznait szedheti, de a jogviszony megszűnése után a dolgot állagának sérelme nélkül vissza kell adnia. A tulajdonos a birtoklás, a használat és a hasznok szedésének jogát csak annyiban gyakorolhatja, amennyiben a haszonélvező e jogokkal nem él.

Magyarra fordítva: ha a tulajdonomban van egy lakás, amit haszonélvezeti jog terhel, tűrnöm kell, hogy a haszonélvező használja azt, és semmit nem tehetek vele. Azaz majdnem semmit…

Tulajdonképen a haszonélvezeti jog majdnem egyenlő a tulajdon joggal.

A haszonélvezeti jog meglétét az ingatlan tulajdoni lapján, az úgynevezett “teherlapon” lehet megtalálni.
Ha kíváncsi vagy, hogyan értelmezheted a tulajdoni lapot, ide kattintva eléred a témáról szóló blog cikkemet.

haszonélvezeti jog a tulajdoni lapon

Tulajdonképpen a haszonélvezeti jog majdnem egyenlő a tulajdoni joggal.

Két lényeges különbség van:

 • a haszonélvező nem rendelkezhet az ingatlannal, tehát nem értékesítheti,
 • valamint nem terhelheti azt.

Ezen kívül minden mást megtehet vele: pl. bérbe is adhatja, vagy átengedheti a használatot másnak. 

Ráadásul, amíg a haszonélvezeti jog fennáll, addig a tulajdonos nem veheti használatba az ingatlant. Elterjedt tény, hogy a haszonélvezeti jog erősebb mint a tulajdonjog ami lássuk be bizonyos keretek között teljesen megállja a helyét. 

A haszonélvezeti jog alapítása szerződésben történik
A haszonélvezeti jog alapítása szerződésben történik

Előfordulhat olyan eset is amikor a tulajdonos veszi bérbe saját ingatlanát a haszonélvezőtől és fizeti a bérleti díjat hosszú éveken át saját ingatlanára.

A tulajdonosnak egyébként minden esetben előbérleti joga van, tehát ha a haszonélvező bérbe szeretné adni az ingatlant, először a tulajdonos felé kell felajánlania ezt a lehetőséget. 

De mit kezdhet a tulajdonos a haszonélvezeti joggal terhelt ingatlannal?

Az előző bekezdésben található a válasz:

 • a tulajdonos felhasználhatja az ingatlant mondjuk egy hitel fedezeteként
 • illetve eladhatja azt

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a tulajdonjog értékesíthető annak ellenére is, hogy haszonélvezeti jog terheli. Tehát az ingatlan forgalomképes, de természetesen ez esetben az ingatlanon rajta marad a haszonélvezeti jog, és továbbra is a haszonélvező joga az ingatlant használni, hasznosítani.

Ez a haszonélvezeti jog egy óriási szivatás… mégis kinek jó ez?

Az előbbiek alapján felmerülhet, hogy a haszonélvezeti jog alapítása jó nagy marhaság. Holott a haszonélvezet igenis egy jó, és hasznos dolog lehet.

 • A haszonélvező szempontjából 2 oka is lehet az alapításnak, amely esetekben mindkétszer a BIZTONSÁG a fő motiváció.
 • A haszonélvezeti joggal terhelt ingatlan vásárlása szempontjából pedig ugyancsak 2 szempont van, ami akár BOMBA ÜZLET lehet.

BIZTONSÁG 1.) Az unoka / gyermek lakhatásának biztosítása

Vegyük például azt a helyzetet, amikor a nagyszülő szeretné megajándékozni az unokáját egy belvárosi lakással. Közben felmerül a mamában a gondolat, hogy vajon biztosan jó ötlet-e az élete során összegyűjtögetett vagyont egy hebrencs tinédzserre bízni. Mivel nem szeretné, hogy a kölyök esetlegesen elherdálja az ingatlant, ezért él a haszonélvezeti jog bejegyzésének lehetőségével.

Az ötlet nagyon jó, hiszen ezáltal biztosítva van az unoka lakhatása, de mégis a nagyinál van a kontroll. De van ám egy bibi, amire a nagyszülők nagy része nem gondol:

Ha azt akarjuk, hogy legyen beleszólásunk az ingatlan sorsába, a haszonélvezeti jogot elidegenítési és terhelési tilalommal kell biztosítani!

Az ingatlan tulajdoni joga forgalomképes. Azaz eladható. Függetlenül attól, hogy van-e haszonélvezeti jog, vagy nincs. És az a helyzet, hogy sok szülő, nagyszülő akkor szembesül azzal a ténnyel, hogy bizony az ingatlan eladható a haszonélvező beleegyezése nélkül, amikor már megtörtént az adás-vétel.

Kedves Olvasó, bizonyára neked sem lenne őszinte a mosolyod, ha kiderülne, hogy az unokád / gyereket elherdálta a kiskörúti lakásodat, mert éppen jött valami agymenése, vagy csak kellett a pénz lóvéra…

A jó hír, hogy van megoldás, mégpedig a haszonélvezeti jog bejegyzése mellett elidegenítési és terhelési tilalom bejegyzéséről is kell gondoskodni. Így az ingatlan gyakorlatilag eladhatatlanná válik mindaddig, amíg a haszonélvező máshogy nem rendelkezik.

A haszonélvezeti jog jó ötlet a vagyon biztosítására

BIZTONSÁG 2.) Az életszínvonal biztosítása

Egy másik, teljesen életszerű példa a haszonélvezeti jog alapítására az a szituáció, amikor egy idős ember szembesül azzal, hogy a nyugdíja semmire sem elég, és nem tudja biztosítani a saját maga számára az eddig megszokott életszínvonalát, a családja pedig nem tudja, vagy (sajnálatos módon) nem akarja őt segíteni… De mondjuk van egy nagy értékű ingatlan, amiben benne lakik.

Az hagyományos értelmében vett eladás nyilván nem opció ilyenkor, hiszen az illető tulajdonos az egész életét ebben az ingatlanban töltötte, és elköltözni nem tud és nem is szeretne.

Ilyenkor megoldás lehet ha haszonélvezeti jog fenntartásával értékesíti az ingatlant. Az eladó életkörülményei jelentősen javulnak a nagy összegű tőkeinjekció jóvoltából, ugyanakkor nem kell elhagynia az otthonát, az élete végéig az ingatlanban maradhat és használhatja azt.

A haszonélvezeti jog biztosíthatja az idősek életszínvonalát
A haszonélvezeti jog biztosíthatja az idősek életszínvonalát

BOMBA ÜZLET 3.) Haszonélvezettel terhelt ingatlan vásárlása

Végül eljutottunk ahhoz a részhez, amit az olvasók nagy része valószínűleg már a cikk megnyitása óta vár… 🙂
Megnéztük, hogy a haszonélvezeti jog alapítása megéri az ősöknek, akik biztosítani szeretnék a vagyont, illetve megéri az idős embereknek, akik saját magukról szeretnének gondoskodni.
De vajon miért éri meg annak, aki haszonélvezettel terhelt ingatlan vásárol? Hiszen nem költözhet be, és nem is használhatja az ingatlant… Akkor vajon minek költene pénzt bárki ilyesmire?

A haszonélvezeti joggal terhelt ingatlan értéke a piaci ár töredéke!

Itt jegyezzük meg, hogy egy haszonélvezeti joggal terhelt ingatlanhoz a piaci ár 50-60 százalékáért juthatunk hozzá, tehát ha egy 100 milliós belvárosi lakás veszünk alapul, akkor 50-60 millió forintért tudjuk megvásárolni azt.

Számolnunk kell azzal, hogy az ingatlant csak 10-20 év múlva vehetjük birtokba, hiszen ez általában csak akkor lehetséges valósul meg ha a haszonélvező elhalálozik. Kicsit morbid ebbe belegondolni, de közelítsük meg onnan a dolgot, hogy mindkét fél jól jár és nyer az adás-vétellel:

 • Egyrészt az idős ember, aki jó anyagi körülmények között élheti életét, otthoni környezetben.
 • Másrészt a tulajdonos aki mondjuk a piaci ár feléért hozzájut egy ingatlanhoz.

Igaz, hogy a tulajdonos az elkövetkezendő években nem szedhet bérleti díjat az ingatlan után. De tulajdonképpen úgy is felfoghatjuk, hogy a következő 10-20 év bérleti díját a vásárláskor egy összegben megkapta: Vagyis ennyivel olcsóbban vásárolt.

Illetve további szempont, hogy egy befektető nem csupán bérleti díjért fektet ingatlanba, hanem szeretné bezsebelni a következő évek alatt bekövetkező értéknövekedést is. A haszonélvezeti joggal terhelten történő vásárlás esetén a vevő nem csupán nagyon jó áron vásárolt, hanem övé lesz az értéknövekmény is.

BOMBA ÜZLET 4.) A gyermekeink jövőjének biztosítása

Sok szülő szeretné megalapozni gyermeke jövőjét egy ingatlannal, de ennek sok esetben anyagi korlátai vannak. Kevesen tudnak összeszedni annyi pénzt, hogy egy igazán értékes ingatlant ki tudjanak fizetni.

Tételezzük fel, hogy van egy gyermekünk, aki most 5 éves. Nincs pénzünk arra, hogy kifizessünk egy teljes vételárat, de azért azt is tegyük fel, hogy valamennyi pénz rendelkezésre áll. Ilyenkor a szülő a következő döntéseket hozhatja:

 • A meglévő pénzt önerőként felhasználva felvesz egy hitelt, és megvásárol mondjuk egy újépítésű ingatlant, majd bajlódhat a bérbeadással és fizetheti a törlesztőt,
 • Vagy vásárol egy haszonélvezettel terhelt ingatlant a piaci ár töredékéért, amivel havi szinten nem lesz dolga, és mire az utód felnő, nagy valószínűséggel a lakás is felszabadul.

Mire a gyermek 20 éves lesz, mindkét esetben egy felújításra szoruló ingatlan lesz az eredmény, ebből a szempontból nincs különbség. De amíg az első esetben az ingatlant csilli-villi állapotban vásároltuk magas áron, a második esetben (ha kicsit előrelátóak voltunk) olyan vételárat alkudhattunk ki, ami magában foglalta az ingatlan várható állapotát is.

A haszonélvezettel történő vásárlás jó lehetőség, ha a gyerekeinkről akarunk gondoskodni
A haszonélvezettel történő vásárlás jó lehetőség, ha a gyerekeinkről akarunk gondoskodni

Kinek nem ajánlott a haszonélvezeti joggal terhet ingatlan vásárlása

 • Fontos megjegyeznem, hogy aki azonnal beköltözhető lakást szeretne vásárolni, vagy bérbe adáson gondolkozik, annak nem opció a haszonélvezeti jog.
 • Ugyancsak nem javasolt az olyan vásárlók számára, akik az utolsó forintjaikat összekuporgatva tudnak összespórolni egy önerőt. (Bocs srácok, ebben az esetben sajnos igaz, hogy pénzből lehet még több pénzt csinálni)
 • Illetve nyilván nem lehet és nem is érdemes ilyen ingatlant hitelből megvásárolni, tehát csak készpénzes vevők jöhetnek szóba.

Én ettől függetlenül azt mondom, hogy a haszonélvezeti joggal terhelt ingatlanokban rejlő befektetési potenciál jelentős, és megéri gondolkodni, valamint számolni egy picit. Aki el tud vonatkoztatni és üzleti szemmel nézi a lehetőségeket a haszonélvezeti jog vonatkozásában hosszútávon minden valószínűség szerint nagyon elégedett lesz. 

Oké, hogyan lehet olyan bácsikákat találni, akik 50%-on árulják a 100 milliós ingatlanukat?

Na igen, szó szerint ez a 100 millió forintos kérdés.
De választ nem fogok rá adni. 🙂
Nyilván nem könnyű a dolog, hiszen akkor kizárólag milliárdosok sétálnának a körúton. Azt javaslom, hogy használd a fantáziádat és találd ki.

Azt mondják a szerencse nem más, mint a lehetőségek találkozása a felkészültséggel.

Ez a cikk nem azért íródott, hogy megtaláld benne a szent grált vagy a lottó ötös nyerőszámokat. Azért írtam, hogy Te aki elolvasod, felkészült legyél legközelebb, ha ilyen lehetőséggel találkozol és ne szalaszd el.

Sok sikert kívánok!

Ha kérdésed van a témával kapcsolatban keress meg!

Ezt olvastad már? Ingatlanárak 2022

Mlinárik Márton Ingatlanspecialista, ingatlanközvetítő, ingatlanértékesítés és adás-vételi szolgáltatások Budapesten

Feliratkozás blog értesítőre

Adatkezelési tájékoztató

Legutóbbi bejegyzések

Olvasd el az alábbi cikkeket is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük